Un sfert de milion de femei din lumea-ntreagă sunt diagnosticate anual, cu un cancer ovarian. Doar 45% dintre ele înving boala. Restul, se sting în primii cinci ani pentru că tumora le-a fost depistat în stadiu avansat.

Peste o mie de românce mor în fiecare an, ca urmare a complicațiilor cancerului ovarian. Deși este o problemă de sănătate mai frecventă la femeile trecute de 55 de ani, cancerul ovarian poate apărea și la  vârste mult mai tinere. Până la 15% dintre cazuri, sunt cauzate de mutații genetice moștenite. Un simplu control ginecologic poate ajuta orice femeie să-și descopere boala în faza incipientă și să-i salveze viața.

* Campanie de informare a femeilor

Pentru a preveni îmbolnăvirile și decesele în rândul femeilor din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a lansat, recent, o campanie care pune accent pe importanța consultului ginecologic. Desfășurată sub sloganul “Acum știu”, campania face parte dintr-o inițiativă internațională la care participă și FABC. Astfel, femeile au acum acces mai rapid la informații importante legate de cancerul ovarian. În plus, la ele ajung și marturiile unor femei care au învins boala sau care prezintă risc de a face cancer ovarian. Campania a fost lansată cu prilejul Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, din data de 8 mai.   

* Dr. Dragoș Median, medic oncolog Spitalul Filantropia: “Depistat la început, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire de 93%”

Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare. Acestea sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, senzația de sațietate precoce, dureri în abdomen și necesitate frecventă de a urina. Femeile trebuie să știe că un simplu consult, cum ar fi o ecografie transvaginală, le poate salva. Există tratamente noi și eficiente care ajută mult. Însă, mai este nevoie de dezvoltarea unor centre de excelență unde femeile să aibă acces la toate specialitățile”, explică dr. Dragoș Median, medic oncolog Spitalul Filantropia din București.     

* Chestionarul care-ți poate salva viața

Până ajungi la medic, poți afla de la tine de acasă dacă ai risc de a face cancer ovarian. FABC îți pune la dispoziție un chestionar în mediul online. “Pe www.invingemcancerul.ro găsiți un chestionar cu ajutorul căruia puteți afla dacă aveți risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci întrebari nu durează mai mult de un minut. Distribuiti-l mai departe catre toate femeile din viata voastra la care tineti, este un gest care le poate salva viața”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

 

* Reține!!!  

·        Orice femeie poate face cancer ovarian,

·        Dacă știi simptomele și mergi la medic, îți poți salva viața,

·        Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire,

·        Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate,

·        Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.