Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: “Fac apel către medici să transmită pacienților mesaje curate, reale și utile privind pachetele de servicii medicale”

Profesioniștii în Sănătate s-au reunit vineri, 1 noiembrie, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România. Alături de prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele forului, parlamentari, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și organizațiilor sindicale, la eveniment a participat și Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății. Acesta a dat asigurări că Ministerul Sănătății (MS) face toate demersurile legale și corecte pentru îmbunătățirea sistemului sanitar.   

Dacă revendicările sa­nitarilor nu vor fi soluționate, Coaliția Pro­fesioniștilor din Sănătate va continua calendarul acțiunilor de protest, au anunțat cadrele medicale la Adunarea Colegiului Medicilor din România. Specialiștii amenință că vor bloca activitatea din spitale prin organizarea unei greve generale. Iar în cazul în care, strigătele lor disperate tot nu vor fi auzite, își vor da demisiile în masă. 

“Coaliția noastră este pentru a construi, pentru a le oferi bolnavilor servicii medicale de înaltă performanță, în spitalele de stat din România. Dar, ca să ne desfășurăm activitatea la standarde înalte, avem nevoie de resurse financiare. Actul medical de calitate necesită o investiție. De aceea, printre altele, am cerut rectificarea bugetară și creșterea salariilor cadrelor medicale. Este inadmisibil ca un chirurg cu 25 de ani vechime, doctor în științe medicale, să aibă un salariu de 3.200 de lei. Mai mic și decât al unui stagiar la ANI care primește un salariu de 3.900 de lei. Până și un consilier local are un salariu mai mare decât al unui medic chirurg, doctor în științe medicale. Să nu ne mai mirăm că din anul 2007 până acum, au părăsit sistemul sanitar 14.000 de medici și 50.000 de asistenți medicali”, a spus prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).       

Prezent la Adunarea CMR, ministrul Eugen Nicolăescu a asigurat participanții la eveniment că experții MS fac eforturi pentru ca obiectivele asumate în Programul de Guvernare să fie atinse cât mai curând. “După două luni de dezbateri publice cu toți partenerii MS – asociații de pacienți, CMR, organizații profesionale ale medicilor și asis­tenților medicali, sindicate, dar și parlamentari USL și autorități locale – avem o formă agreată, care poate merge mai departe, spre aprobare. (…) Pot spune, cu bucurie, că formele finale ale pachetului de servicii medicale de bază și a pachetului minimal de servicii medicale pentru cetățenii neasigurați au o componentă profesionistă majoră adusă de elita medicală românească, dar și de reprezentanții sindicatelor și asociațiilor de pacienți. (…) Bazându-ne pe expe­riența și profesionalismul medicilor care au participat la elaborarea acestui pachet de servicii medicale de bază, fac un apel către dumneavoastră, stimați medici, să ne sprijiniți în comunicarea cu cetățenii, în transmiterea unor mesaje curate, reale și utile, astfel încât pacienții să știe exact de ceea ce beneficiează prin aceste pachete. Este în interesul pacienților, medicilor, sistemului medical în ansamblu, al României”, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu