110 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia                    

Ce e zborul pentru cei mai mulți dintre noi? Vis, aspirație, speranță. Iată câteva cuvinte care nu surprind: “În toată viaţa mea, nu am căutat decât esenţa zborului! Zborul – ce fericire“! Însă, uimirea cade grea când veți afla cui îi aparțin ele: lui Constantin Brâncuși. E cel care i-a dat acestei năzuințe puternice genialitatea reprezentării artistice, în lemn, piatră și metal.

Tot de pe meleagurile noastre vine și prima înfăptuire, din istoria lumii, a celui ce a construit o aeronavă mai grea decât aerul, care a decolat cu mijloace proprii aflate la bord. Numele acestui excepțional specialist? Traian Vuia. 

 La împlinirea a 110 ani de la primul zbor al său, pe câmpia de la Montesson  – lângă Paris  –  Aeroclubul României a organizat aniversarea acestei date memorabile, pe Aerodromul Clinceni. Evenimentul s-a numit Ziua Porților Deschise și a avut loc sâmbătă, 19 martie.
Într-un parc tematic special amenajat, a fost prezentată replica la scară a avionului lui Traian Vuia, alături de alte aeronave ale Aeroclubului României.

Accesul zecilor de vizitatori a fost liber. Ei au putut urmări, cu răsuflarea tăiată, iscusința zborului tinerilor piloți din loturile județene, dar și a membrilor formației de înaltă acrobație aeriană a aeroclubului, “Hawks of Romania“.      

Printre cei care s-au urcat la bordul unei aeronave sportive – model Extra 300 – s-a numărat și ministrul transporturilor, Dan Costescu. La finalul zborului el a declarat: „La acest aeroclub se fac lucruri de excepție. Ei instruiesc piloți de avion, sau de planor și parașutiști. E un sport minunat dar, din păcate, e încă foarte scump.“

Din păcate, demonstrațiile de parașutism n-au avut loc, din cauza rafalelor puaternice, de vânt. Dar ziua a fost cu adevărat încântătoare.