COMUNICAT DE PRESĂ


           FACILITĂŢI ACORDATE DE A.J.O.F.M. ILFOV ANGAJATORILOR         

                                              

     Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  face cunoscut  urmatoarele informaţii referitoare la facilităţile acordate angajatorilor, pentru încadrarea absolvenţilor, elevilor şi studenţilor:  

       

  1.   Angajatorii care încadreazã în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţâmânt sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, potrivit  art. 80 alin.(1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare:

      a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

     b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

     c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

  2.   Angajatorii care încadrează, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi din randul persoanelor cu handicap beneficiază lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioadă de 18 luni, de sumele,menţionate mai sus la punctele a), b), c). 

       Angajatorii care încadrează absolvenţi  în condiţiile art.80 sunt obligaţi să  menţină raporturilede activitate pe o perioadă de cel putin 3 ani de la data încadrări.

  3.   Absolvenţii pot fi încadraţi in condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

         În perioada celor 3 ani,  absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condiţiile legii.

         Cheltuielile necesare pentru pregătirea profesională  vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

   4.  Angajatorii care, menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii pe o perioadă mai mare de 3 ani,  primesc  pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentã contribuţiilor sociale datorate de angajator  pentru aceste persoane şi virate, conform legii.

       Acest ajutor  financiar  poate fi acordat pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data îndeplinirii obligaţiei mentionate mai sus.