Ne topim de căldură! Temperaturile extrem de ridicate din această perioadă cresc numărul bolnavilor de inimă care suferă complicații grave, ce le pun viața în pericol. În arșița verii, Serviciul de Ambulanță București Ilfov este solicitat, zilnic, să acorde ajutor de urgență, la peste 1.200 de persoane, din regiune. Cum eviți să te numeri printre cei care ajung pe patul de spital din cauza hipertensiunii, a tulburărilor de ritm cardiac și a altor dereglări care duc la infarct miocardic sau accident vascular?
Verifică-ți foarte des tensiunea
Chiar și atunci când te simți bine, arăți bine și nu ai nici un fel de simptome, e necesar să‑ți controlezi tensiunea arterială foarte des. Mai ales dacă ai depășit vârsta de 50 de ani, ești fumător, sedentar sau, din contră, depui mult efort fizic. Tensiunea arterială nu trebuie să depășească 120 mmHg, sistolica și 80 mmHg, diastolica.
Mănâncă multe fructe și legume
Fructele și legumele îți protejează mușchiul cardiac și vasele sanguine. Cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, au constatat în urma celui mai recent studiu, că riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular este cu o treime mai mic la persoanele vegetariene, în comparație cu cele care consumă frecvent carne și preparate din carne. Potrivit specialiștilor, dacă vei adopta o alimentație bazată pe fructe și legume, te vei simți mai bine, chiar și în cazul în care ai o predispoziție genetică pentru boli de inimă și vase sanguine. Roșiile, castraveții, salata verde, spanacul, soia, ardeiul gras, fisticul, strugurii, vișinele, prunele, piersicile, pepenele roșu, merele și cerealele integrale sunt doar câteva dintre alimentele benefice. Evită grăsimile, prăjelile și sarea în cantități mari!
Nu sta în soare
Nu te expune în căldura excesivă de la orele prânzului! Evită, pe cât posibil, să ieși din casă între orele 11.00 și 18.00! Totuși, dacă ești nevoit să ieși, nu sta mult în soare. Adăpostește-te în locuri umbroase și poartă o ținută vestimentară adecvată. Pe cap, trebuie să ai pălărie de soare, ochii îi protejezi cu ochelari de soare cu factor de protecție împotriva razelor ultraviolete. Poartă doar haine lejere și ample, confecționate din fibre naturale și în culori deschise.
Hidratează-te
Bea un pahar cu apă la fiecare 15 – 20 de minute, nu aștepta să ți se facă sete! Consumul zilnic de lichide, în zilele fierbinți de vară, nu trebuie să fie mai mic de 1,5 – 2 litri de lichide. Iaurtul este, de asemenea, un bun hidratant. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă. Din când în când, este bine să te delectezi și cu un suc natural de fructe, pregătit de tine, acasă. Ocazional, te-ar putea ajuta și o bere. Nu mai multe. Berea are un conținut bogat în vitamine și minerale. Apa, drojdia și cerealele din compoziția acestei băuturi te calmează și te ajută să elimini toxinele din corp. În plus, berea îți diminuează colesterolul rău și îți favorizează creșterea colesterolului bun. Cantitatea recomandată este de 50 cl într-o zi pentru femei și 75 cl pentru bărbați.
“Atunci când respiri greu și ai o durere în piept, ai suferit un accident și te‑ai lovit la cap, te confrunți cu o sângerare abundentă, e musai să iei telefonul și să suni la 112 după ajutor. Chiar și în cazul în care nu poți vorbi fluent și coerent, apelul tău este înregistrat și reprezentanții serviciului fac tot posibilul să te găsească și să te salveze. Desigur, pentru că în urgență fiecare minut contează, cel mai bine este să suni la Salvare, când ești conștient și poți să oferi detalii despre starea ta din acel moment. În primul rând, trebuie să spui ceea ce simți atunci, la timpul prezent, și ulterior să furnizezi informații despre trecutul tău medical”, spune dr. Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România.