Executivul a adoptat o hotărâre de guvern cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, inițiată de MADR. Acest ajutor va acoperi, parţial sau integral, costurile aferente întocmirii și menţinerii registrului genealogic și cele pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Sunt exceptate de la acest ajutor controalele efectuate de proprietarul șeptelului, sau a controalele de rutină privind calitatea laptelui, conform prevederilor din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al CE. Ajutoarele vor fi acordate, sub formă de servicii subvenţionate, microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice, care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.  

Pot solicita ajutorul de stat asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate,  persoane juridice acreditate de către ANARZ, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice ale raselor de animale și/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale. Astfel, costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice vor fi subvenţionate în proporţie de 100%, în timp ce costurile aferente testelor efectuate de terţi, sau în numele unor terţi, pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al șeptelului vor beneficia de o subvenţionare de 70%. 

Cererile vor fi depuse până la sfârșitul anului precedent

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor, avizate de către ANARZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat, la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului București, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului. Prin excepție, pentru anul 2015, cererile pot fi depuse până în data de 15 ianuarie 2015.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an pentru întocmirea și menţinerea registrului genealogic, este de maxim:

 a) 30 lei – pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine;

 b) 10 lei – pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine și porcine.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al șeptelului este de maxim:

a) 80 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, și 20 lei, în cazul controlului producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine și bubaline;

b) 15 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, 5 lei, în cazul producţiei de carne, 3 lei, în cazul producţiilor de lână, pentru rasele cu lână fină și 4 lei, în cazul producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine;

c) 10 lei, în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

Pentru finanţarea acestor ajutoare, au fost alocaţi 881.100.000 lei, pentru perioada 2015-2020.