În urma raidului reporterilor Jurnalului de Ilfov, cu prilejul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, echipa noastră a desprins o concluzie clară: procesul de votare a decurs, în general, fără incidente majore. Dar, în buna tradiție românească, au existat și unele tentative de fraudare, care acum se află în atenția organelor competente. Una peste alta, chiar dacă s-au petrecut și fapte mai puțin „ortodoxe”, rezultatul votării exprimă, în linii mari, opțiunea alegătorilor Ilfoveni.

Afumați

Un proces electoral fără probleme

Am ajuns  în comuna Afumați, ora 17.00. La secția de votare nr. 100, amenajată în incinta Școlii generale nr. 1, comisia era în așteptarea alegătorilor, care, la acea oră, nu se prea înghesuiau să vină. Mai era așteptată și o mașină pentru transportul urnei mobile, pentru a răspunde unei solicitări, în acest sens. Din când în când, mai apărea câte un cuplu de oameni în vârstă, care, se știe, sunt printre cei mai conștiincioși votanți. Printre ei, și câțiva tineri dornici să-și exercite dreptul consfințit prin Constituție. Președintele sec­ției ne-a informat că, din cei 1.158 de cetățeni arondați, se prezentaseră la vot cam jumătate, mai exact 530. 


Balotești

Respect maxim pentru vot

La Balotești în secţia 105 era foarte aglomerat și cât timp o așteptam pe președinta secţiei de votare, Laura Cristina Toader să termine cu verificarea listelor suplimentare i-am urmărit pe oamenii care veneau la vot. Astfel am dat cu ochii de Natalia Cristea care îmbrăcase special pentru vot o minunată ie cu paiete, veche de peste 100 de ani. Apoi, a apărut cel mai elegant cuplu al votării ilfovene de duminică, Diana și Daniel Ruiu care, înainte să meargă la biserică să devină nașii de botez ai unui copil, trecuseră pe la secţia de votare organizată în sala de sport a Școlii gimnaziale nr. 1. Cifrele: 241 persoane din 1246 înscrise și 53 de persoane pe lista suplimentară.

 

Berceni

Bercenarii s-au înghesuit la secţiile de votare

Înghesuială mare,  în  comuna Berceni, la secția de votare 110, amenajată în incinta Școlii nr. 1. Pe holul școlii în care era amenajată secția de votare nr. 110, se formase o coadă de alegători apreciabilă. Aici am întâlnit o problemă pe care urma să o regăsim aproape la fiecare localitate, din jurul Capitalei. Foarte mulți alegători care nu s-au regăsit pe listele permanente, deși domiciliau în localitate, deoarece nu au apucat să-și schimbe actele sau nu le-au refăcut pentru noile adrese din cartierele rezidențiale construite de puțin timp. În acest caz, ei au fost trecuți în tabelele cu alegătorii care s-au prezentat la urne și nu sunt cuprinși în copia de pe lista electorală permanentă, își exercită dreptul de vot la altă secție de votare decât cea de domiciliu sau cei care sunt omiși din lista electorală permanentă”. Până la ora 12.30, la Secția 110, din Berceni, potrivit declarației președintelui secției, Liliana Ghenu, votaseră circa 400 de persoane (dintre cei aproape 1.700 de alegători înscriși pe lista permanentă), dintre care 140 pe liste ”suplimentare”.


Brănești

Mulţi alegători nu s-au regăsit pe liste

Ora 16.00 ne-a prins la Brănești, la Școala generală nr. 1, unde s-au amenajat secțiile de vot 112 și 114. În cazul secției 112, la ora 16.00, potrivit declarației președintelui secției, Elena Ion, din totalul celor 803 cetățeni înscriși pe lista permanentă, votaseră 328, iar la secția 114, raportarea către BEJ a indicat faptul că, din cei aproape 1.300 de înscriși pe lista permanentă – veniseră la vot aproape 500 de persoane. Și aici, ca în mai toate localitățile din vecinătatea Capitalei, mulți alegători nu s-au regăsit pe liste și au trebuit să fie înscriși pe cele suplimentare, după ce au completat declarațiile pe propria răspundere. În scurtul timp petrecut aici, am remarcat tinerețea celor veniți să aleagă viitorul președinte al României.


Cernica

Liste suplimentare „generoase” şi Cernica

La Cernica, secțiile de votare 118,119,120, au fost găzduite de Școala gimnazială nr.1, prospăt renovată, extinsă și reabilitată. În sălile de clasă, mirosind a proaspăt și a nou, am înregistrat o afluență destul de semnificativă de alegători. Un du-te-vino, continuu. Un semn al acestei forfote l-am considerat și numeroasele colante care certificau prezența la vot, pe care președintele secției de votare și le lipise pe mână și care nu mai prididea să le aplice pe documentele de identitate. Aici am aflat că procesul electoral s-a desfășurat fără incidente. 

Până la ora 13.00, la secția 118 votaseră 247 de persoane, dintre care 45 pe „suplimentare”. La secția 119 se înregistraseră 290 de persoane, iar la 120 – 320. Și așa cum spuneam, alegătorii continuau să vină, neîncetat.

Ciolpani

Una dintre cele mai elegante săli de votare

La orele 13, 15 când am ajuns la secţia de votare organizată la Căminul Cultural, președinta secţiei de votare Mirela Peţeanu numărase 500 de persoane din cele 1800 înscrise pe listele permanente, în timp ce 107 persoane votaseră pe listele suplimentare. 

Ne-am întâlnit pentru câteva minunte și cu primarul Bogdan Cristian Călin, grăbit să ajungă la secţia de votare de la Ţigănești.


Ciorogârla

„Prezenţă la vot – triplă, faţă de europarlamentare”

Școala gimnazială nr 1. Secții electorale? Două:138 și 139. După vot, primarul Niculae Victor afirmă: „De data asta, lumea iese la urne. Se votează în flux continuu. Sigur vom depăși 50 %. Avem 4.300 de oameni înscriși pe listele electorale permanente. La alegerea președintelui, interesul oamenilor e mai mare, comparativ cu cele europarlamentare. Situaţia asta e mai importantă pentru ei. E mai aproape de grijile și dorinţele lor. N-am avut niciun eveniment neplăcut. Nicio problemă de semnalat. Sincer”. Tot asta afirmaseră Nicolae Petre și Florin Păun agentii șefi principali de poliţie, prezenţi acolo. 

 La secţia 138, unde a votat primarul, am cunoscut-o pe președintele ei, învățătoarea Elena Ghiță. Predă în această școală de peste 40 de ani. 10 generații de copii i-au trecut prin fața sufletului și a ochilor. „Acum sunt profesioniști: ingineri, medici. Inclusiv fetele mele – Bianca și Magdalena, și ele cadre didactice acum. Până diseară, comuna nostră va alege drept. Sunt mândră de toţi”, spune cu emoție învățătoarea.      

 

Clinceni

„Transparenţa procesului electoral – esenţială”

Ora 14:02. La Liceul cu program sportiv cu clasele I-XII, a funcționat secția elec­torală 142. Laurenţiu Zin­că, inginer constructor și președintele secţiei, e de părere că cel mai important lucru este desfășurarea unui proces electoral lipsit de orice suspiciune. În toată experiența lui adunată din 2009, ori ce câte ori a fost desemnat la alegeri  – așa a procedat. „Totul, dar absolut totul trebuie să fie un proces transparent. Niciunul dintre membrii comisiei electorale nu trebuie să rămână cu vreo umbră de îndoială. Am transmis datele prezenței la vot, de aici. Până la ora 13 au fost 468 de votanți, dintre care 383 pe listele permanente și 85 pe listele suplimentare. Formula nouă de completare a lor reduce cu mult eventuale ilegalități, la vot”, a afirmat el.


Corbeanca

Vot după slujba religioasă

La secţia 147 organizată în Școala Gimnazială nr. 2 din Corbeanca era puţină lume iar președinta secţiei, Cristina Marina Zamfir povestește că nici nu e de mirare. Nu se terminase încă slujba de la biserică, așa că, erau doar 327 de persoane care trecuseră pe la urna de vot din cele 1464 înscrise, plus alte 79 înscrise pe lista suplimentară.


Copăceni

„Un vot pentru respect, tradiţie şi omenie”

„Așa au decis mulți dintre noi”, îmi spune un localnic, abia ieșit din secția de votare nr. 144. E firesc să fie astfel, pentru oricare dintre noi. Deocamdată, am surprins imaginea a patru bunici, care, îmbrăcate frumos sosiseră să-și facă datoria, în speranța de mai bine a oricărui om. Florin Iorga și Mariana Berceanu, președinte și respectiv, locțiilor al comisiei electorale știau că imediat după ora 17:00 votaseră mai mult de 50 % dintre alegători. „Aici, lucrurile s-au mișcat bine și asta nu a fost nicio surpriză”, afirmă șeful comisiei. 

Încă o imagine a unei colectivități unite – a fost și cea a secției de vot amintite, care fusese amenajată în frumosul Așezământ Social, din curtea bisericii Sf. Dimitrie, a parohiei Copăceni Mănăstire, din comună. 


Cornetu

”Matematica la vot, înseamnă rigoare„

Este convingerea lui Constantin Lucan, exersată de-a lungul multor alegeri, la care a muncit și pe care le-a supravegheat. L-am întâlnit la secția 150, de la Școala gimnazială nr.1. Președintele secţiei e un „tânăr” pensionar. Din 2007. Nu-i dai vârsta. A fost profesor de matematică. Locuiește la Cornetu, din ’79, când a venit aici, din Vlașca Teleorman. ”Sunt de la ţară. La secţia asta avem pe liste 936 de înscriși, pe listele permanente. 46 au venit pe cele suplimentare. La ora 13:00 votaseră peste 185, în total. Încă de dimineață, l-am văzut aici, la noi, pe viceprimarul Ion Stanciu, la vot. La cealaltă secție – 152”, spune el grăbit. E de înțeles. Are treabă acum.


Dascălu

Urna şi cabinele cochet decorate cu tricolor

Comuna Dascălu ne-a primit la căderea serii din duminica alegerilor cu cele mai cochete perdele ale unor cabine de vot, bordate simplu cu bandă tricoloră, o găselniţă care nu implică mari eforturi financiare dar oferă un moment vizual de mare efect. O drăgălășenie pe măsura primăriţei Doina Mănăilă pe care am găsit-o la primărie. Stela Vâlcu, președinta secţiei de votare de la Școala gimnazială nr. 1, contorizase la orele 19 un număr de 719 persoane din cele 1700 înscrise pe listele de vot, cu 176 de persoane pe listele suplimentare.


Dărăști

„Votare în ritm alert. 

După un început timid”

Animația electorală a fost bine reprezentată în localitate. Mai ales spre după-amiază, după un început al zilei cam lipsit de mișcare și vioiciune.  Maricela Dimitriu, ca șef al comisiei din secția 158, a stat cu ochii în patru. „Doamne ferește să se întâmple vreo problemă! Vreo nefăcută, tocmai atunci când ești cu privirea în altă parte. Că așa se întâmplă uneori. Mai ales când vin mulți să voteze. Dar, suntem cu ochii pe toate cele”, a afirmat ea. Până către ora 16, votaseră cam jumătate din cei înscriși pe liste – permanente ori suplimentare. 


Dragomirești-Vale

Un pic de bunăvoinţă n-ar fi stricat

Desigur, tot raidul electoral prin localitățile județului, n-ar fi avut sare si piper, fără oleacă de ostilitate. S-a întâmplat la secția de vot, 171, de la Grupul școlar „Vintilă Brătianu”. Emilia Bădulescu, președintele ei, a decis că o inadvertență între datele unei cărți de identitate schimbată și acreditarea oficială a Biroului Electoral Județean, nu poate fi trecută cu vederea. Și cum presa e suspectă de serviciu, a decis că sunt dubios și gata. Date despre vot? Nu! Doar o fotografie. Și asta, cu indulgență superioară, acordată colegului meu – Sorin Beloiu.


Găneasa

O comisie incompletă

În comuna Găneasa, intrarea în secția de votare nr. 173, amenajată în Grădinița nr. 1, era bine păzită. Pentru a asigura ordinea și pentru a evita eventualele incidente aici fusese detașat un echipaj al poliției ilfovene. De altfel, am remarcat că, din acest punct de vedere, organizarea a fost ireproșabilă. Atât Poliția cât și Jandarmeria au fost, cum se zice, la înălțime. Aici, până la ora 16.00, își exercitaseră dreptul de vot 234 de persoane (dintre care 61 pe lista ”suplimentară”). Președintele secției, Gheorghe Coman ne-a vorbit despre lipsa nemotivată a unui membru al comisiei – Zaina Daniel Geani (din partea Partidului Ecologist Român). 

Pe lângă acestă absență s-a mai înregistrat și lipsa locţiitorului președintelui sec­ţiei de vot. Numai că acesta își motivase absența cu un certificat medical. Chiar și cu această componență redusă, activitatea comisiei s-a desfășurat fără incidente.


Articol realizat de Cristina Bunea, Eugen Dichiseanu și carmen istrate