Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm s-a declarat „îngrozit” de atacurile teroriste din Paris, Londra, San Bernardino sau Beirut, subliniind că sunt necesare investiţii substanţiale în dezvoltarea activităţii serviciilor de informaţii şi în schimbul de informaţii.

„Sunt îngrozit. Dacă atacul de la Londra este de inspiraţie teroristă, este al treilea în doar două săptămâni. A fost un eveniment la Beirut, urmat de cel de la Paris, apoi în California şi acum, posibil Londra, este foarte îngrijorător”, a spus, potrivit Mediafax, ambasadorul Klemm.

Diplomatul american a mai spus că toată lumea trebuie să fie alertă, că aceste tipuri de atac sunt foarte dificil de prevenit şi că sunt necesare investiţii mari în dezvoltarea serviciilor de informaţii.

„Sunt necesare investiţii foarte mari în dezvoltarea serviciilor, în schimbul de informaţii şi în a fi pregătiţi. Până la urmă, depinde de noi toţi, dacă vedem ceva neobişnuit, să raportăm”, a remarcat ambasadorul.

Referitor la colaborarea dintre SUA şi Rusia în domeniul combaterii terorismului, Hans Klemm a spus că cele două ţări colaborează deja şi că au interese comune, însă a declarat că este îngrijorat că în privinţa Ucrainei este „o lipsă de cooperare” şi că a fost „dezamăgit” de prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti.

„Deja colaborăm cu Rusia în această chestiune, preşedintele Obama şi preşedintele Putin au avut conversaţii telefonice şi s-au întâlnit la Paris. Avem interese comune în lupta împotriva terorismului, există deja o colaborare între SUA şi Rusia. (…) Am fost foarte dezamăgit (să-l văd pe Serghei Narîşkin la Bucureşti – n.r.), dar nu este prima dată când apare pe scena mondială. Pe lângă toată colaborarea care are loc în lume, este o lipsă de cooperare în ceea ce priveşte Ucraina care ne îngrijorează”, a mai declarat ambasadorul Hans Klemm.

Mai mulți bani pentru SRI și SIE

Bugetul SRI va crește în 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, conform proiectului Bugetului de stat.

Astfel, în rândul serviciilor de informaţii, SRI și SIE vor primi bani în plus. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

Cea mai mare creștere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

 

Pe de altă parte, SIE beneficiază de o creștere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal și tot atâţia bani pentru bunuri și servicii ca anul trecut. Se înregistrează și o creștere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică și destinaţia exactă a acestor sume.