28 iulie – Ziua Națională a Ambulanței

Ambulanța din România a împlinit, pe 28 iulie, 109 ani. Cu prilejul aniversării, în Piața Constituției din București, Asociația Serviciilor de Ambulanță din România și Federația Națională Sindicală Ambulanța din România, au organizat o paradă a mașinilor de intervenție.

Pentru salvariștii din întreaga țară, ziua de 28 iulie, a fost una cu totul specială. Ambulanțieri din toate județele au vorbit, pentru prima dată, în cadru festiv, despre misiunea lor grea pe care, de multe ori, o îndeplinesc cu prețul propriei vieți.

La evenimentul prilejuit de celebrarea, pentru prima dată, a Zilei Naționale a Ambulanței, au făcut cunoscută lumii întregi, lupta contracronometru pe care o duc zilnic, pentru viața semenilor. În Capitală, ziua festivă a fost deschisă, dis-de-dimineață, în rondul din Piața Constituției. Începând cu orele 09.00, salvariști din cadrul tuturor serviciilor de am­bu­lanță din România, îm­brăcați în costume de gală, 64 de ambulanțe de prim-ajutor și o șalupă de salvare (care face parte din dotarea echipajelor de la Tulcea), și-au primit invitații în acordurile celebrului salut al ambulanțelor.      

De la trăsura cu cai, la spitalul pe patru roți  

În prezența dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București/Ilfov, a dr. Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, a senatorului Adrian Anghel, inițiatorul Legii care prevede ca ziua de 28 iulie să fie Ziua Națională a Ambulanței, a dr. Raed Arafat, ministrul secretar de stat în Ministerul de Interne, a dr. Dorel Săndesc, ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătății și a multor alte nume sonore care fac cinste țării, s-a intonat Imnul României, urmat de Imnul Ambulanței și a avut loc salutul am­bulanțelor. Timp de un minut, mașinile de in­tervenții și-au folosit sirenele. Dr. Cristian Grasu a făcut o incursiune în istoria Salvării, de la trăsura cu cai din 1906, când a apărut prima salvare, până la spitalul ambulant pe patru roți, de astăzi, dotat cu echipamente medicale, materiale sanitare și medicamente care asigură cel mai înalt grad de siguranță pentru pacienți.

“Prima salvare (Societatea de Salvare) a apărut la inițiativa prof. dr. Nicolae Minovici. Se întâmpla la București, iar echipajul era format dintr-un vizitiu și sergenți de oraș. De la 1 august 1907, Salvarea a început să aibă o activitate permanentă, personalul fiind întregit prin prezența studenților la medicină din anii terminali. România devenea astfel, a treia țară din Europa care avea un Serviciu de Ambulanță, după Olanda și Austria. În 1948 Salvarea a fost naționalizată și a devenit Stația de Salvare a Municipiului București. În 1995, aceasta deveneau Serviciul de Ambulanță al Municipiului București iar Stațiile de Salvare Ju­dețene devin Servicii de Ambulanță Județene”, a explicat dr. Cristian Grasu. La ceremonie a luat parte un echipaj al Serviciului de Ambulanță București/Ilfov (SABIF) și câte unul din fiecare județ, fiecare cu o mașină de intervenție.  

“Suntem la datorie indiferent că sunt -15 grade Celsius, că sunt 40 de grade Celsius, că este sâmbătă, duminică sau o sărbătoare legală. Vă suntem alături iar de sărbători atunci când tot românul se distrează, petrece, angajații serviciilor de ambulanță vin la ture suplimentare pentru a asigura asistența medicală de urgență. La fiecare 12 secunde, un român solicită Ambulanța, ceea ce înseamnă că avem câte cinci solicitări în fiecare minut. Anual, cei 9.497 de membri ai echipajelor de pe ambulanțele din toată țara salvează peste trei milioane de români. În primele șase luni ale acestui an, avem un total de 1.513.419 de intervenții efectuate. Zilnic, sunt în misiuni peste o mie de echipaje. Vă mulțumesc pentru toate eforturile și vă doresc cât mai multă eficiență în salvarea de vieți! Îmi doresc să fim cât mai mulți, să afcem ­cinste populației pe care o deservim. La mulți ani, salvariști!”, a fost mesajul pe care l-a transmis dr. Alis Grasu, managerul SABIF, la ceremonia din ziua festivă, când a prezentat flota națională și bilanțul serviciilor de ambulanță din România.   

 

“Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”

Ziua Națională a Am­bulanței din acest an, a fost celebrată sub sloganul “Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”. Este formula care definește cel mai bine interesul deosebit al ambulanțierilor și munca asiduă pentru a-i readuce la viață pe cei ce se zbat în ghearele morții.

 

Salvariștii accidentați au primit plachete

În semn de prețuire și recunoștință pentru munca la foc continuu exercitată de angajații serviciilor de Ambulanță din România, uneori cu prețul propriei vieți, Gheorghe Chiș, președintele Fe­de­rației Naționale Sindicale Ambulanța din România, a înmânat plachete salvariștilor accidentați în misiuni. Plachetele au fost acordate și familiilor celor decedați în timpul intervențiilor.

 

Marșul ambulanțelor

După ceremonie, am­bulanțele au pornit într‑un marș, prin centrul Capitalei. Având în funcțiune semnalele luminoase, coloanele de salvări au defilat din Piața Constituției până în Calea Victoriei, cu întoarcere prin bdul Națiunile Unite și bdul Libertății.   

 

Performerii Salvării, premiați la Bal

Ziua festivă s-a încheiat cu Balul Salvării, un eveniment de mare amploare, la care au participat prestigioase per­so­nalități ale lumii medicale și nu numai. Momentul oportun pentru ca performerii să fie premiați de conducerea SABIF. Cel mai bun medic de pe Salvare, cel mai bun asistent, cel mai bun ambulanțier, cel mai bun voluntar, cel mai bun operator și toți cei care au notat o activitate deosebită în 2014, au primit diplome de merit prin care le sunt recunoscute performanțele.