Anul 2022 aduce noi investiții pentru 1 Decembrie

Sală de sport modernă pentru toți locuitorii
Modernizarea infrastructurii rutiere se apropie de final
Copiii și tinerii, mereu în atenția administrației

Investițiile în infrastructură și îmbunătățirea serviciilor au reprezentat întotdeauna o prioritate pentru administrația comunei 1 Decembrie, astfel că și pentru anul acesta ritmul de muncă pentru îndeplinirea obiectivelor se anunță a fi unul la fel de intens, iar proiectele la fel de multe și de importante.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 587, ediția print

Primarul Gheorghe Petre ne-a anunțat că și pentru anul 2022 au fost programate numeroase proiecte de investiții, multe dintre acestea fiind deja în derulare. Scopul evident este de a aduce comunității un plus de confort și siguranță. Prioritare au rămas lucrările de reabilitare a străzilor și extindere a rețelei de canalizare, dar edilul ține cont și de nevoile rezidențiale ale cetățenilor, dar și de cea mai importantă investiție a unei așezări moderne: copiii și educația.

Vorbind despre confortul rezidențial, primarul Petre Gheorghe ne-a declarat că în momentul de față, sunt efectuate lucrări de anvelopare pentru cinci blocuri dintr-un total de 10 blocuri incluse în proiectul de reabilitare aprobat pentru acest an. ”Sunt blocuri a căror anvelopare a fost aprobată prin ordin de ministru, adică au finanțare aprobată. Blocurile sunt amplasate pe străzile Gloriei, Biruinței, Grigore Moisil și  Ion Barbu.  Odată cu finalizarea acestei noi serii de 10 blocuri, în comuna 1 Decembrie, numărul blocurilor anvelopate va ajunge la 84. În aceste condiții, la 1 Decembrie au mai rămas de anvelopat 19 blocuri pentru a încheia acest program de modernizare a blocurilor din comună. În programul de reabilitare vor fi incluse însă doar 15 blocuri din cele 19, deoarece patru blocuri nu au asociații de proprietari și nu întrunesc condițiile necesare pentru a putea fi demarate astfel de lucrări”, ne-a explicat primarul. Acesta a adăugat că lucrările de reabilitare presupun reabilitare termică, refacerea teraselor, izolare hidro și termică, subsolurile sunt izolate termic, sunt înlocuite ferestrele, ușile de acces, balcoanele sunt închise și evident este făcută și anvelopată fațada.

”Avem în vedere ca anul acesta să bugetăm în continuare anveloparea blocurilor. Depinde evident și de bugetul Ministerului Dezvoltării, dar noi vom mai prevedea bani în buget pentru încă 10 unități și sperăm să închidem la anul proiectul de  anvelopare”, ne-a mai declarat primarul Gheorghe Petre.

Sală de sport modernă pentru toți locuitorii

Edilul ne-a mai anunțat că în curând, comuna va beneficia de o sală de sport modernă, aceasta urmând a fi amplasată în curtea Școlii Mari din Șos. Giurgiului. ”Avem contractul semnat cu cei de la Compania Națională de Investiții pentru construirea sălii de sport, fiind vorba despre cea mai mare variantă de proiect al CNI, adică o sală de sport cu 180 de locuri în tribună și o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați. Sala de sport executată de CNI are termen de finalizare decembrie 2022, iar Primăria 1 Decembrie va asigura racordul la utilități, parcări, acces. CNI se va ocupa de construirea efectivă a obiectivului. Sala este amplasată în proximitatea bazei sportive, astfel încât va fi folosită atât de școală, cât și de clubul sportiv FC 1 Decembrie, care are secții de șah, box și fotbal”, a precizat edilul.

Modernizarea infrastructurii rutiere se apropie de final

Cum pentru orice localitate modernizarea căilor rutiere este extrem de importantă, și administrația din 1 Decembrie acordă atenție specială acestui domeniu. ”Suntem în fază de clarificări, cu un pachet de 22 de străzi, care urmează a fi modernizate atât în zonele noi, cât și în vatra satului, în acele zone unde au fost executate lucrări de canalizare. Pe unele porțiuni de străzi s-au efectuat lucrări de modernizare a iluminatului public, de exemplu, iar toate aceste străzi vor intra acum în reabilitare cu asfaltare, amenajări trotuare, podețe de acces la proprietăți, lărgire trotuare, rigole, șanțuri pentru pluviale, piste pentru biciclete. Finanțarea este asigurată din programul Anghel Saligny, astfel că așteptăm aprobarea proiectului, să dăm efectiv drumul la lucrări”, a spus primarul.

Acesta a precizat că tot la capitolul străzi, comuna 1 Decembrie mai beneficiază de o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, prin care sunt predate către CJI străzile I.L. Caragiale, Prelungirea Oituz, un segment din Str. Câmpului, Str. Gloriei și Str. Prunilor. Aceste străzi vor fi administrate de către CJI în perioada următoare și reabilitate. ”În momentul de față, se închid toate zonele unde s-a construit, deci acoperim cam tot ce înseamnă modernizare și reabilitare străzi în comuna 1 Decembrie”, a mai subliniat primarul Gheorghe Petre.

Copiii și tinerii, mereu în atenția administrației

Primarul comunei 1 Decembrie a mai dorit să menționeze că tot în asociere cu Consiliul Județean Ilfov și în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene,  va fi construit un after school, lângă Școala Mică. ”În circa două luni, cred că vom fi în măsură să declarăm câștigătorul licitației, iar termenul de construcție pentru acest after ­school este până în decembrie 2022. Este o construcție metalică care poate fi realizată într-un timp mai scurt. Este foarte importantă pentru comunitatea noastră având în vedere că numărul tinerilor, care sunt deja părinți sau vor deveni în scurt timp părinți, este în creștere, iar nevoile lor trebuie rezolvate cu grijă și cât mai repede. Acesta este de altfel și motivul pentru care în zona viitorului cartier ANL pentru tineri, urmează a să fie cons­truită și o creșă. În acest sens, a fost depus proiectul la Ministerul Dezvoltării. Grădinița nu prea mai face față și sunt din ce în ce mai mulți copii”, a spus primarul.

De altfel, trebuie mențio­nat că primăria a depus deja la ANL un proiect ce vizează și construirea unor locuințe pentru tineri. ”Am identificat deja o suprafață de teren la care, când ne va permite bugetul, vom încerca să ducem utilități. Vedem care sunt posibilitățile ca să ducem la bun sfârșit astfel de proiecte. Avem cereri, suntem în lista de sinteză. Avem cereri pentru 90 de locuințe și am găsit două  locații pe care le-am indicat deja ANL cu certificate de urbanism, astfel încât să știe ce proiect tehnic poate fi încadrat acolo. Aceasta este procedura, mai exact, ANL preia amplasamentul, vine cu proiectul și constructorul, iar noi le punem la dispoziție utilitățile”,  potrivit primarului Gheorghe Petre.

De altfel, tot prin ANL, în scurt timp, 21 de case vor fi puse la dispoziția familiilor de romi. ”Cred că în circa o lună, beneficiarii se vor putea muta. Mai trebuie refăcute anchetele sociale, din cauza faptului că s-a întârziat puțin cu predarea către Consiliul Local. Casele beneficiază de canalizare, apă curentă, curent, gaze, altfel spus toate utilitățile. De curând, s-a făcut recepția finală cu ANL și constructorul. Condiția necesară și suficientă pentru a intra într-o casă ANL este ca o familie de romi să dovedească că are venituri legale, pentru cel puțin unul dintre membri, deoarece trebuie să poată plăti o chirie. Sunt case sociale pentru romi, dar trebuie plătite chiria și utilitățile”, a spus edilul.

În privința canalizării, un proiect altfel extrem de important pentru comună, primarul ne-a spus că în scurt timp va fi finalizat proiectul care presupune extinderea rețelei în zona centrală. ”Mai avem o parte foarte mică și închidem proiectul din zona centrală și așteptăm proiectul mare pe POIM. Proiectul nou de canalizare prevede să nu mai epurăm apa menajeră în localitate, ci să o transportăm direct în canalul colector al Bucureștiului, astfel încât stația de epurare să dispară pentru că oricum provoacă și probleme de mediu, și costuri foarte mari. Proiectul este făcut de același consultant cu care au lucrat Apa Nova și Apă Canal Ilfov, care presupune crearea unei conducte colectoare mai mare, o stație de pompare care va fi amplasată în comuna Jilava, iar noi pompăm acolo și de acolo mai departe spre canalul colector. Tot în proiectul acesta vom aduce și apa de la Apa Nova. Acum o aducem de la noi, dar nu mai face față sistemul, nici din punctul de vedere al capacității, nici al calității. Va fi așadar o rezolvare și din punctul de vedere al alimentării cu apă potabilă. Vorbim despre o lucrare foarte mare, care înseamnă printre altele, 18 km de conductă de apă”, a spus edilul. El a mai explicat că proiectul de apă – canal, ce va fi implementat prin POIM, are două componente, una de extindere și una de reabilitare, atât în privința rețelei de canalizare, cât și pentru rețeaua de apă potabilă. ”Ambele lucrări sunt cuprinse în proiect și, mai mult decât atât, în masterplanul de apă este inclus și cartierul Green-City. Acum, acest cartier are puțurile, am  preluat partea de canalizare, deoarece cetățenii aveau probleme de mediu, de la stația lor de epurare, dar în curând va fi preluată și furnizarea apei”, a mai precizat primarul Gheorghe Petre.