Final de proiect, în orașul Pantelimon
Suntem în măsură să-i anunțăm pe cititorii noștri că sâmbătă, 24 septembrie, ultima stradă din proiectul de reabilitare a 100 de străzi din orașul Pantelimon a fost asfaltată. Astfel s-a încheiat cu succes un proiect, aș zice eu, unic în județul Ilfov, ca amploare și complexitate, care a vizat asfaltarea a mai bine de 35 de kilometri de rețea rutieră din acest oraș.
Și nu a fost deloc ușoară, nici pentru administrația orașului și nici pentru locuitori, punerea în practică a unui astfel de proiect. Practic, timp de aproape un an de zile, orașul a fost răvășit de șantierele lucrărilor, cu disconfortul de rigoare pentru cei ce locuiesc pe străzile respective, care însumează aproape 70% din rețeaua rutieră a localității. Dar răbdarea acestora a fost răsplătită pe deplin de rezultatul final. Indubitabil, orașul arată acum cu totul altfel. Au dispărut străzile cu macadam ca acum un veac, au dispărut gropile și noroaiele și au fost construite rețele de canalizare pluviale care vor alunga coșmarul pantelimonenilor produs de inundațiile provocate de ploile abundente și a fost sistematizat sensul giratoriu din centrul orașului. Au fost amenajate trotuare, au fost modernizate și extinse rețelele de iluminat public, a fost reabilitată trama stradală și au apărut străzi cu sensuri unice menite să fluidizeze circulația. Toate acestea fac din Pantelimon un oraș care acum se apropie de standardele de civilizație de nivel european.
Matei Basarab, cea de-a o suta stradă asfaltată
Sâmbătă, 24 septembrie, agitație mare pe strada Matei Basarab, din Pantelimon. Câteva zeci de muncitori, o mașină de asfaltat, un compactor și câteva basculante încărcate cu bitum aburind așteptau ordinul de începere a lucrărilor. Mai mulți locuitori ieșiseră în fața porților să asiste la ceea ce urma să se întâmple în curând: începerea activității de asfaltare a străzii lor. O premieră care mulți nu mai credeau că va mai avea loc. Mai ales după ce, așa cum mi‑au povestit, lucrările păreau că nu se mai termină vreodată. Trecuseră mai bine 6 luni de așteptare, timp în care „înotaseră” prin noroaie și gropile inevitabil produse de lucrările șantierului și care parcă nu se mai terminau. Despre cauzele care provocaseră desfășurarea anevoioasă a acestor lucrări ne‑a vorbit ing. Ion Alexandru șeful șantierului. El ne-a explicat că deoarece strada se află în imediata apropiere a lacului Pantelimon, solul din această zonă este nisipos, iar apa freatică se află foarte aproape de suprafață, uneori chiar mustește, de-a dreptul. Din această cauză, au trebuit efectuate lucrări suplimentare de drenare și consolidare a solului, care a fost betonat, deoarece exista riscul ca ulterior strada să se surpe. Odată realizată această consolidare, s-a putut trece la asfaltarea propriu-zisă. Astfel, calvarul locuitorilor din zonă a luat sfârșit când, sâmbătă, 24 septembrie, covorul asfaltic a fost întins de-a lungul celor 320 m, cât măsoară această stradă, de un pitoresc aparte.
Nea Costică Grigorescu e mulțumit de primarul Marian Ivan
Pe o băncuță, la poarta unei case frumoase, șade un bărbat mai în vârstă, cu o pălărie de fetru maro, pe cap. Privește curios, dar și foarte atent, la ceea ce se întâmplă pe stradă. E nea Constantin Grigorescu, după cum se prezintă el, și are 68 de ani. Locuiește în Pantelimon de peste 50 de ani. A fost cazangiu la uzinele Vulcan, dar a lucrat și la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Îmi mărturisește că așteaptă de o jumătate de secol ca această stradă să fie asfaltată și iată că, după atâta amar de vreme, așteptările i-au fost îndeplinite. „Strada asta era doar pietruită. Gropi în ea, cu duiumul! Când ploua, dădeau năvală apele, de sus, din deal. Înotam, nu altceva, prin noroaie și bălți”, povestește nea Costică. „Acum, e altceva. Da’ s-a lucrat mult aici. Făcea cinci străzi cu tot ce s-a băgat aici, la fundație”, continuă el. Apoi, îmi vorbește despre primarul orașului, Marian Ivan. „Niciun primar n-a făcut ce-a făcut primarul ăsta, Marian, în ultimii ani. A făcut școli, grădiniță, săli de sport, parcuri, a asfaltat străzi. E cel mai bun primar pe care l-a avut Pantelimonu’ vreodată”, spune el, cu convingere.
Încă 42 de străzi vor intra în reabilitare
Lucrările de modernizare a rețelei de străzi din Pantelimon nu se termină aici. Primarul Marian Ivan ne-a vorbit și despre faptul că au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru afaltarea altor 42 de străzi aflate în domeniul public, proiect ce se va realiza în anul 2017. „Vom merge pe trei surse de finanțare: un credit, bani de la Ministerul Dezvoltării și din bugetul local. Am depus cererile, să fim siguri că din cele trei variante vom reuși să accesăm una”, ne-a spus primarul.
În sfârșit, terenul fostei UM intră în proprietatea primăriei
Dar vestea cea mai bună este că situația terenului de la fosta unitate militară e ca și rezolvată. „A fost nevoie de o mică modificare a hotărârii Consiliului local care privea acest teren, modificare solicitată de MAI, în care să se specifice că terenul respectiv se „află în administrarea Consiliului local al orașului Pantelimon” și, în maximum 2 săptămâni, documentația se va afla pe masa Guvernului, care va emite o hotărâre în acest sens. Avem și susținerea ministrului Vasile Dîncu, care cunoaște bine această speță. Vom putea, astfel, să punem în aplicare proiectul nostru pentru această zonă și să ne respectăm promisiunile. Așa cum am promis, aici se vor construi locuințe sociale, cu o chirie modică – aproximativ nouă sute și ceva de garsoniere și apartamente cu două și trei camere -, o grădiniță, o școală, un parc, o bază sportivă, complex comercial, un sediu nou pentru primărie, adică tot ceea ce este prevăzut în Planul de Urbanism Zonal (PUZ)”, ne-a precizat Marian Ivan.
Sala mare de sport a fost inaugurată
O altă veste bună pe care ne-a mai dat-o primarul este și cea inaugurării sălii de sport din bulevardul Biruinței, în data de 1 septembrie, în care s-au desfășurat deja câteva competiții sportive. „Cu această ocazie, am hotărât că vom asigura pentru sportivii noștri, după fiecare meci, câte un sendviș, și un „fresh” de fructe și, după antrenament , câte un fresh și un sendviș, o dată pe săptămână, pentru că așa sunt sigur că vom reuși să‑i atragem pe copii să vină la clubul nostru, CSO Pantelimon, să facă sport, să facă mișcare, în primul rând”, spune Marian Ivan.
Problema inundațiilor, aproape rezolvată
Primarul Marian Ivan, al cărui fan este nea Costică, ne-a mai povestit și despre alte probleme ale orașului, aflate în curs de rezolvare. Una dintre acestea se referă la inundațiile care paralizează localitatea atunci când plouă mai abundent. În mare parte, ne asigură el, problema este rezolvată prin construirea noii rețele de canalizare pentru apele pluviale, cu o lungime de 19,5 km, care a fost realizată odată cu asfaltarea celor 100 de străzi. „La capătul străzii Matei Basarab se află separatorul de ape pluviale, care, în cel mult două săptămâni, va fi funcțional. Se mai desfășoară acum lucrări la această rețea în zona grădiniței, lucrări care vor închide proiectul. A mai rămas doar zona Călărași. Acolo Apă Canal Ilfov urmează să dea în exploatare o stație de pompare a apei (SPA) și să finalizeze al doilea inel al rețelei și mai au vreo 800 de metri până la rețeaua de la București, din zona comunei Dobroești, unde se vor lega la colectorul de 500”, ne-a explicat primarul.
Ce ar mai fi de spus, despre ceea ce se petrece în Pantelimon? Poate doar că se confirmă ceea ce spunea cândva primarul Marian Ivan: „Eu dacă am promis ceva, mă țin de cuvânt!”. Iar această afirmație este confirmată, pe deplin, de realitate, în primul rând, în ciuda detractorilor săi și ai celor veșnic nemulțumiți.