În plină vară, vremea se dovedește a fi extrem de capricioasă. De la o zi la alta ne confruntăm cu diferențe de temperaturi și de peste zece grade Celsius, lucru care ne afectează nu numai starea de spirit, ci și sănătatea.

Articol apărut în nr. 361 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

pag 22 jpg

Variațiile meteorologice din aceste zile nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentației potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol pentru imunitate, lăsându-și amprenta asupra sănătății organismului nostru. În general, un corp sănătos poate suporta fără dificultăți chiar și diferențele mai mari de temperatură. Însă, atunci când ne confruntăm cu anumite vulnerabilități fizice sau cu afecțiuni cronice, oscilațiile de temperatură  chiar ne afectează. Ploile abundente, umiditatea, presiunea atmosferică și implicit variațiile meteo ajung să declanșeze dureri de cap, migrene, amețeli, tulburări de echilibru și chiar stări de slăbiciune sau apatie.

Crizele anginoase sunt mai frecvente în aceste zile

Persoanele hipertensive sunt cel mai grav afectate. Acestea se confruntă cu oscilații dese ale tensiunii arteriale, dar și ale pulsului, ceea ce implicit va duce la agravarea tahicardiei (ritmului accelerat al bătăilor inimii). Când vremea se răcește brusc după zilele caniculare, se înregistrează o creștere a indicelui tensiunii, în special dimineața. Cei care suferă de angină pectorală sau au supraviețuit unui infarct miocardic vor avea crize anginoase mult mai frecvent. Acești bolnavi sunt expuși și apariției unui atac de cord, iar pentru fumători trebuie să se acorde în această perioadă o atenție sporită, și ei fiind supuși unui factor de risc.

Vremea, un pericol și pentru depresivi

Trecerea de la zilele caniculare la cele răcoroase și invers poate aduce și un dezechilibru psihic. Anumite persoane au stări emoționale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiții, se pot confrunta cu stări de indispoziție și depresie. În plus, acestea pot întâmpina probleme de concentrare și insomnii, întrucât în aceste perioade organismul lor va trece printr-o adevărată provocare în a-și menține ritmul de odihnă și capacitatea de concentrare.  Ele se pot simți chiar slăbite, amețite sau irascibile.

De reținut!

Pericolul principal al schimbărilor bruște ale vremii este faptul că produce dezechilibre ale sistemului imunitar, ceea ce mai departe declanșează o serie de afecțiuni cronice.

Dr. Tania Bejan, medic imunolog: “Oscilațiile de temperatură cresc sensibilitatea în fața bacteriilor și virusurilor”

Tocmai din cauza acestor oscilații bruște, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere: își pierde ritmul de odihnă, crește starea de oboseală și se confruntă cu scăderea imunității.Toate acestea cumulate constituie un factor de risc ce va duce la creșterea sensibilității în fața atacurilor bacteriilor și virusurilor. Astfel, în aceste perioade meteo-oscilante cresc cazurile de bronșită infecțioasă și sinuzită”, explică medicul imunolog, specialist Ropharma, dr. Tania Bejan.