După ce Guvernul analizase varianta ca noul Cod Rutier să fie promovat prin ordonanță de urgență, ca să intre în vigoare cât mai rapid, în aceste zile, proiectul legislativ intră în dezbaterea Parlamentului. Ce-i așteaptă pe șoferii indisciplinați în trafic?   

Noul Cod Rutier este tot mai aproape de aplicare. Dacă vor intra în vigoare, în forma actuală, reglementările vor aduce sancțiuni drastice conducătorilor auto. De exemplu, pentru depășirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră, șoferul este pasibil de o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte și va scoate din buzunar între 720 și 1.600 de lei. Mai mult, polițistul din trafic îi suspendă permisul de conducere pentru 90 de zile. Depășirea vitezei cu peste 60 de kilometri pe oră, îl lasă fără 21 până la 50 de puncte și cu o amendă cuprinsă între 1.680 și 4.000 de lei. La toate acestea, se adaugă și reținerea permisului de conducere pentru 180 zile. Aceleași sancțiuni se percep și în cazul nerespectării regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, conducerea unei mașini neînmatriculate sau depășirea unui autoturism cu o viteză mai mare de 60 de kilometri față de maxima admisă. În cazul unui accident cu victime, permisul se suspendă doi ani.  

 9.600 de lei, cea mai mare amendă pentru viteză 

Amenda pentru conducerea cu o viteză ce depășește limita legală cu peste 60 de kilometri pe oră va fi cuprinsă între 4.080 și 9.600 de lei. Și asta nu e tot. Pe lângă amendă, se percepe și o sancțiune de 51 până la 120 de puncte și se suspendă permisul un an. Dacă în acest context are loc și un accident soldat cu persoane rănite, permisul de conducere se reține până la doi ani. 

Șofatul în stare de ebrietate = cinci ani de închisoare

Pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, amenda ajunge la 1.680 – 4.000 de lei și se pierd între 21 și 50 de puncte. Plus, suspendarea permisului timp de șase luni. Dar asta numai în cazul în care, se constată o imbibiție alcoolică între 0,2 și 0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Dacă imbibiția alcoolică depășește această cantitate, infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.    

Ce se întâmplă dacă se întârzie plata amenzii? 

Șoferii care întârzie plata amenzii mai mult de 30 de zile riscă să li se suspende permisul. Polițiștii de la Rutieră întocmesc dispoziția de reținere a actului, în cinci zile de la expirarea termenului de plată a amenzii și o comunică șoferului. 

Însă, permisul va fi re­ținut după alte 15 zile de la comunicarea dispoziției de suspendare. Amenzile percepute de la conducătorii auto imprudenți vor fi vărsate într-un cont unic, deschis la Trezorerie. Ulterior, acestea vor fi transferate către primării, contul fiind verificat de organele de Poliție.