Preşedintele Senatului, Crin Antonescu susține că datele de la Institutul Naţional de Statistică sunt foarte relevante în raport cu rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui şi arată că suntem în situaţia de a avea un preşedinte, poate legal acoperit de hârtii, dar profund ilegitim din punct de vedere democratic.

„Datele de la INS sunt foarte relevante (n.r.- în raport cu rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui) şi arată, încă o dată că o majoritate a românilor cu drept de vot s-a pronunţat şi că noi suntem şi vom mai fi încă un an, nu o să murim din asta, în situaţia de a avea un preşedinte, poate legal acoperit de hârtii, dar profund ilegitim din punct de vedere democratic, asta nu e o noutate”, a declarat Antonescu după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia. 

El a adăugat că pentru viitor trebuie făcut în aşa fel încât „să avem şi un înţeles al nostru, cetăţeni români, al instituţiei prezidenţiale şi un preşedinte, indiferent care va fi acela, care să nu ne mai pună în aceeaşi situaţie“. 

În legătură cu datele transmise joi de INS, preşedintele Senatului a spus că sunt lucruri care pe fond se ştiau sau se bănuiau de acum un an când au fost foarte multe discuţii pe această temă. 

„S-au făcut în felurite modalităţi nişte calcule atunci, amintesc faptul că verdictul CCR s-a prelungit foarte mult, până la începutul lunii august, nu dintr-o decizie a Guvernului Ponta 1, nu dintr-o decizie a altcuiva, ci dintr-o decizie a CCR care în primă instanţă a cerut clarificări de la Guvern. A survenit brusc acea erată în condiţii care vor face deliciul istoricilor pentru că nu au trăit aceste vremuri în care milioane de voturi au fost batjocorite, care au schimbat toate aceste lucruri, iar acum ce putem să comentăm? Da, am spus-o de mai multă vreme, s-a făcut cvorumul, Traian Băsescu este un preşedinte profund ilegitim, asta a fost decizia instanţei constituţionale de atunci, poate că pe mai departe aceste cifre de referendum, măcar în ceea ce priveşte evidenţa populaţiei, să fie folosite corect, ca atunci când vom mai face un referendum, nu de suspendare sau de o asemenea gravitate, dar orice referendum, de pildă pentru Constituţie, să-l facem măcar corect, să ştim care sunt cei care au dreptul să voteze şi cum trebuie să calculăm cvorumul“, a încheiat Antonescu.