Banca Națională a României a luat mai multe hotărâri importante pentru viitorul pieței monetare interne, numai că omul de rând nu se lovește în mod direct de ele, ci de decizia băncilor de a scădea dobânzile la depozite…

2014 a debutat cu o veste proastă pentru cei care au constituit depozite în ultimul an, și asta pentru că mai multe bănci au anunţat tăieri ale dobânzilor la depozite, “campioanele” părând a fi UniCredit Țiriac şi Banca Carpatica. Acest scenariu a fost previzibil în condiţiile în care indicii monetari sunt în scădere a­bruptă din a doua jumătate a anului trecut, atingând acum minime record.

Cele mai mici modificări s-au resimţit la BRD, Volksbank sau Piraeus Bank, unde scăderile au fost mai mici de 0,25%. Astfel, un depozit pe 12 luni poate aduce un câştig de până la 4,65% la BRD şi Volksbank şi până la 4,75% la Piraeus Bank. La cealaltă extremă sunt Unicredit Ţiriac Bank şi Banca Carpatica, unde reducerile sunt de până la 1%. Astfel, rata medie de dobândă coboară sub 4% pe aproape toate depozitele cu scadenţă la un an, care aduce, în mod normal, cel mai înalt nivel de dobândă.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isă­rescu, nu pare deloc îngrijorat de situație, deși măsura pare a fi golit și mai mult sediile instituțiilor bancare de la noi. În opinia sa, băncile au redus dobânzile la depozite în special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au rămas atractive faţă de ce se întâmplă în acest moment pe piaţa mondială, unde se plătesc chiar și dobânzi de 0,5% pe an. „Avem o anumită grijă şi semnalele noastre au fost ca băncile să nu se repeadă să reducă rapid ratele de dobândă la economisirile în lei. Nu pot să spun că ne-au ascultat. Le-am spus să-şi păstreze surse cât mai stabile, în condiţiile în care am anunţat că stimulăm creditarea în monedă naţională“, a explicat Isărescu la conferinţa de prezentare a deciziilor de politică monetară. El a completat însă că băncile s-au grăbit să reducă dobânzile în special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au menţinut dobânzi atractive. „Când spun atractive mă refer prin comparaţie cu ce se întâmplă în lume (…) Aceasta este lumea în care trăim, lume de represiune financiară masivă“, a explicat şeful băncii centrale.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.