MADR stimulează asocierea
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale caută măsuri stimulative, pentru a încuraja fermierii care deţin suprafeţe mici de teren să se asocieze. În contextul acestei politici a MADR se încadrează şi anunţul făcut de Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, începând cu anul 2015, fermierii care deţin suprafeţe de teren mai mari de 5 hectare vor primi o subvenţie de 210 euro/hectar.
În România sunt înregistrate 3,9 milioane de exploataţii agricole, ceea ce reprezintă o treime din totalul exploataţiilor din UE, conform datelor Eurostat. Numărul mare de exploatații este determinat de faptul că trei sferturi dintre acestea sunt foarte mici, sub două hectare. Potrivit datelor Eurostat, suprafaţa medie a unei exploataţii agricole este de 3,4 ha în România. Tocmai pentru remedierea acestei situaţii, MADR caută soluţii pentru ca în exploataţiile agricole să se facă agricultură performantă, la parametri comparabili cu ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. În acest sens, pentru a stimula creşterea suprafeţelor exploataţiilor agricole prin stimularea asocierii, una dintre măsurile pe care Ministerul Agriculturii le preconizează, pentru anul 2015 se referă la acordarea de subvenţii mărite fermierilor care deţin suprafeţe mai mari de 5 hectare.
Subvenţii mai mari cu 40 de euro
„Încercăm să avem o plată stimulativă. În continuare, se vor primi subvenţii de la un hectar în plus, fără niciun fel de limită, dar vor fi mai multe categorii de forme de sprijin. Prima categorie, 1-5 hectare, în anul 2015 vor primi 170 de euro pe hectar; la a doua categorie, 5-30 hectare, încercăm să introducem acea plată redistributivă, stimulativă, de 40 de euro, suplimentar faţă de cei 170 de euro pe care îi primesc cei din prima categorie. Pentru că, deşi lucrurile au evoluat pozitiv după ce am introdus plata pe suprafaţă (…), încă mai aveam, ca structură, o dimensiune medie a exploataţiilor destul de mică. Şi vrem, după 25 de ani în care, din păcate, doar ne-am propus în programele politice, avem posibilitatea prin fonduri europene să stimulăm, nu doar să încercăm să-i convingem pe oameni să se asocieze”, a spus ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.
Şeful MADR a adăugat că, începând cu anul 2016, există posibilitatea ca agricultorii care vor lucra mai mult de cinci hectare şi se vor orienta înspre producţie, creând exploataţii viabile, să primească 120% din plata pe suprafaţă pentru cinci ani.
În Uniunea Europeană, media suprafețelor mici reprezintă 49% din suprafață. În România, fermele mari, cu suprafețe de peste 100 de hectare, au o pondere nesemnificativă, de 0,3% din numărul exploatațiilor, adică 13.700 din 3,9 milioane. Comparativ, media UE atinge 2,7% din totalul exploatațiilor.