Cui nu-i place berea? Din păcate însă, consumată în cantități mari, această băutură alcoolică pune sănătatea în pericol. Ea predispune la îngrășarea excesivă și la dezvoltarea unor tulburări cardiovasculare grave.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 649, ediția print
Experții Institutului Canadian pentru Cercetarea Sănătății Populației au constatat în urma celui mai recent studiu, că berea, cea mai populară băutură alcoolică, mărește riscul de accident vascular cerebral hemoragic cu până la 73%. De asemenea, aceasta crește riscul de accident vascular ischemic, cu până la 21%. Practic, două halbe și jumătate de bere au același efect nociv asupra creierului pe care îl au cinci doze de alcool. De aceea, berea este considerată băutura cea mai nocivă pentru creier.
Ocupăm locul trei în Europa, la consum
Având în vedere faptul că berea poate agrava anumite afecțiuni sau poate duce la dezvoltarea altor boli grave, medicii recomandă anumitor pacienți să excludă din consum sau, după caz, să reducă la minimum consumul. Dintre aceștia amintim pacienții cu diabet sau prediabet, supraponderalii sau obezii, persoanele cu ficatul gras sau bolnav. De altfel, medicii atenționează că berea este foarte periculoasă și pentru ficat. Consumul acestei băuturi alcoolice în cantități mari, în timp duce la steatoză hepatică, adică boala ficatului gras, pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice. Statistic vorbind, în anul 2020, România se afla pe locul trei în Europa la consumul de bere, cu un total de 100,3 de litri pe cap de locuitor.