La Snagov s-au deschis din nou Porțile Cerului
Casa Domnului din satul Vlădiceasca, Snagov, și-a deschis porțile pentru credincioși. Singura biserică din sat, a fost sfințită recent de către Preasfințitului Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel , însoțit de părintele Cristian Burcea Protopop al Protoieriei de Ilfov Nord. De acum, lăcașul lui Hristos va primi la rugăciune, închinare și binecuvântare, sute de creștini ortodocși care, până nu de mult, erau nevoiți să frecventeze bisericile din satele apropiate.
Creștinii ortodocși din Vlădiceasca, aflați în căutarea Domnului, se pot ruga în tihnă la biserica din sat. Lăcașul de cult sfințit vineri, 13 septembrie, este închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul și Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Cu blândețea-i parcă desprinsă dintr-o icoană și dăruirea către Dumnezeu, preotul Constantin Lupu, duhovnicul sătenilor evlavioși săvârșește acum slujbe menite să aducă pacea și iubirea divină în mijlocul creștinilor. Pentru toți cei ce cred în divinitate, o caută și o cinstesc întru mântuire, casa Domnului de la Vlădiceasca își deschide porțile zilnic. Părintele Lupu săvârșește aici slujbe speciale la fiecare eveniment religios important, se roagă și propovăduiește cuvântul Domnului. Ori de câte ori credincioșii îi cer ajutorul spre curățire le este alături. Sfânta Liturghie și sfințirea au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul alături de un sobor de preoți format din protopopul Protoieriei de Ilfov Nord, preotul Cristian Burcea și preoți slujitori din Snagov și din localitățile ilfovene învecinate . “A fost o sfințire cu aghiazmă mică ce se impunea pentru a se putea săvârși slujbe până la târnosirea locașului de cult”, a explicat protopopul Cristian Burcea.
Preotul Lupu: „Lăcașul sfânt, donat de oameni cu suflet bun și dreaptă credință”
Unicul locaș sfânt de la Vlădiceasca a luat ființă cu bunăvoința și milostenia unui om de afaceri. Corneliu Ene, a donat banii pentru construcția clădirii. Și bineînțeles, prin străduința deosebită a primarului Snagovului, Marian Oancea. Interesanta poveste a nașterii locașului sfânt ne-a mărturisit-o însuși, parohul Lupu. “Am fost numit parohul bisericii anul trecut, pe 14 octombrie. În ceea ce privește lucrările de construcție a clădirii, totul a început din prima zi de luni de după Săptămâna Luminată, a acestui an. Timp de cinci luni am căutat sprijinul oamenilor din sat pentru a găsi loc ca să putem înălța sfânta biserică. S-a găsit înțelegere la o doamnă din Ciofliceni, Maria Păun, care avea pământ aici și ne-a donat 997 de metri pătrați. Dumnezeu a rânduit ca și celelalte două surori ale ei, Ionelia și Iuliana Păun, să ne doneze și ele câte o mie de metri pătrați fiecare, ajungând să facem aproape trei mii de metri pătrați. Biserica de lemn construită prin grija domnului Corneliu Ene, care a donat aproximativ 60 de mii de euro și a promis că va fi alături de noi până la finalizarea lucrărilor. Astăzi, am prăznuit și hramul Bisericii, hramul Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașu.”
Biserica din cort, înlocuită cu un superb edificiu
“Biserica a primit cele trei hramuri, unul dintre ele (Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel) fiind ales după sfatul preotului protopop Cristian Burcea de a alege și un protector român. Acest sfânt îmi este drag pentru că la Mănăstirea Cetățuia din Negru Vodă, unde a viețuit acest sfânt, am slujit după ce am devenit preot, cele 40 de sfinte Liturghii. Din Vinerea Patimilor, cu ajutorul enoriașilor și al Consiliului Parohial și al Primăriei Snagov, am ridicat două corturi militare, o mică biserică unde am slujit până azi. Cu prilejul sfințirii lăcașului de cult, doresc să mulțumesc tuturor celor ce au pus umărul la înființarea lui. Mulțumesc în special Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care mi-a încredințat această frumoasă misiune de a ridica din temelie, nu numai biserica din lemn, ci mai ales, biserica din sufletul credincioșilor. De asemenea, îi mulțumesc Preasfințitului Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul care a supravegheat îndeaproape lucrările. Îi aduc mulțumiri și domnului primar Marian Oancea care, împreună cu Consiliul Local și-a ținut promisiunea făcută în campania electorală și a fost alături de credincioșii parohiei Vlădiceasca. Mulțumesc protopopului Cristian Burcea și doamnei Valeria care este îngerul păzitor al domnului Corneliu Ene. Mântuitorul, când a Înviat din morți sfărâmând porțile iadului, s-a adresat ucenicilor cu cuvintele: Pace vouă! Această pace aș vrea să fie izvorâtă din dragoste și în mijlocul nostru”, a continuat parohul bisericii din Vlădiceasca.
Înființată prin străduința deosebită a primarului Marian Oancea
Lăcașul de cult este biserica de suflet a primarului comunei Snagov, Marian Oancea. Edilul Snagovului este inițiatorul acestui proiect. Mai mult, împreună cu membrii Consiliului Local, acesta a ajutat la realizarea fundației, a temeliei bisericii, a agheasmatarului și a gardului care împrejmuiește curtea.
Donatorul Corneliu Ene: „Am donat banii pe care-i aveam pentru casa mea. Am zis întâi să fac Casa Domnului”
“Am investit circa 60 de mii de euro, dar pe parcurs o să mai fac și alte investiții pentru cele necesare. Vreau să facem din această biserică cea mai reprezentativă biserică din România. Am dat banii pe care îi aveam pentru casa mea. Am zis întâi să fac Casa Domnului, apoi a venit a mea. ”
Duminică, 22 septembrie, va avea loc sfințirea Bisericii Sfântul Gheorghe din Copăceni. La eveniment sunt așteptați toți creștinii aflați în căutarea Dumnezeului iertării și al iubirii. Sfințirea va fi săvârșită de înalți prelați ai Patriarhiei Române și de un sobor preoțesc format din peste 15 preoți.