Iubiți-vă și îngrijiți-vă părinții neputincioși!
Se spune că blestemul părintelui îl ajunge, negreșit, pe copilul răuvoitor. Preoții și scrierile bisericești confirmă acest lucru. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să ne respectăm și să ne îngrijim părinții, ca să fim protejați de boli grele, neliniște sufletească și neajunsuri care ne îngreunează viața.  

“Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mulți ani pe pământ!”. Este una dintre cele zece porunci pe care Dumnezeu ni le-a lăsat cu glas de tunet. Respectându-ne părinții care au trudit să ne crească și îngrijindu-i la nevoie, desăvârșim rânduiala Domnului și oricât de multe obstacole întâmpinăm, El ne va ușura drumul în viață. Nepăsarea față de părinții care ne-au adus pe lume și care au ajuns în neputință, denotă nepăsare și neascultare de Tatăl Creator. Și, desigur, El ne va da după „căile” noastre. 

 

Ajutându-ne mama și tatăl, îl hrănim pe Dumnezeu

Ura pentru Dumnezeu va stârni mânia lui Dumnezeu față de copilul căruia i s-au dat părinți ca sprijin în viață, iar el nu le oferă nimic, la rându-i. Și dragostea și indiferența au un preț pe care îl vom plăti cândva. Și nu este deloc mic. Să nu uităm că tot ceea ce înfăptuim ajunge la Dumnezeu. Întorcând spatele celor ce ne-au îngrijit în fragedă pruncie și s-au străduit să ne dea cele de trebuință ca să creștem și să ne dezvoltăm frumos, lui Dumnezeu îi întoarcem spatele. Ridicând mâna la părintele nostru, ridicăm mâna la Dumnezeu.
Dându-i să mânânce acestuia, lui Dumnezeu îi dăm. Dacă îi dăm o cană cu apă mamei sau tatălui, îi săturăm setea lui Dumnezeu. Încălțându-i pe aceștia când sunt desculți, pe Dumnezeu îl încălțăm. Îmbrăcându-i pe ei, pe Dumnezeu îl îmbrăcăm. Protejându-i pe ei, pe Dumnezeu îl protejăm. Iubindu-ne părinții, Îl iubim pe Dumnezeu. Să ne amintim, așadar, că atunci când dăm părinților noștri, Dumnezeu este Cel hrănit și miluit.   

 

Puterea blestemului părintelui

Dumnezeu permite părintelui părăsit, însingurat, împovărat, batjocorit și asuprit, să-i spună copilului vorbe grele, cu patimă, cu înverșunare. Adică să reverse asupra lui blesteme care-i îngreunează viața și mai mult. De câte ori nu ați auzit spunându-se că blestemul părintelui este cel mai puternic. Este adevărat. Blestemul capătă puteri uimitoare, atunci când se face o nedreptate. Și, mai ales, când nedreptatea este făcută mamei sau tatălui. Copilul necredincios este atins foarte ușor de păcatul blestemului părintelui care, la rândul său, nu este izbăvit prin căință, rugăciune și spovedanie la duhovnicul familiei. 

 

Să avem sufletele însetate de Duh Sfânt!

“Eu, Domnul Dumnezeul tău, pedepsesc pe cei ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam și Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele”, mărturisește Însuși Iisus Hristos, într-una din pildele Sale. Făcând nedreptate părinților, vom suporta consecințele fărădelegilor noastre. Mila, iubirea și ajutorul necondiționat pe care putem să le oferim bătrânilor noștri atrag dragostea lui Dumnezeu către noi. Să trăim cu sufletele însetate de Duh Sfânt, ca să avem parte de lucruri bune, frumoase, să fim sănătoși și să ne bucurăm de o viață împlinită alături de cei dragi inimilor noastre!

   

Cum își găsește liniștea copilul care și-a prigonit părintele?

Prin pocăință și spovedanie, spun preoții. Dacă ai greșit față de mama ta sau de tatăl tău și te-au blestemat, mergi la biserică și vorbește cu duhovnicul. Dar, înainte de a ajunge la acesta, caută-L pe Dumnezeu și stabilește o legătură spirituală cu El, acasă. Mărturi­sește-ți păcatele în fața Domnului, căindu-te din adâncul sufletului, cere-I iertare și îndreaptă-ți fața către oamenii care te-au născut. Același lucru trebuie să-l faci și în biserică și în fața preotului. Dacă nu-ți vei mărturisi păcatele, nu-ți vei cere iertare cu durere în suflet și nu-ți vei corecta comportamentul față de părinți, vei fi judecat de Dumnezeu la fel ca un ucigaș. Te vei chinui o viață-ntreagă. Drept răsplată pentru toate faptele nelegiuite vei primi boli nevindecabile, pierderi de bani și bunuri materiale, conflicte, întâmplări care te vor îngropa în neajunsuri. De ce? Pentru că, prin atitudinea ta, necăjești omul, îl chinuiești cu răutatea ta până când îl omori și fizic și sufletește. Și cu ce drept poți omorî un om lipsit de apărare?

 

Sfaturi pentru părinții necăjiți de copii

Căutați-l pe Dumnezeu, după puterile dvs.! Mergeți la biserică, descărcați-vă sufletul în fața unui preot. Povestiți cu lux de amănunte cele întâmplate și cereți-i ajutorul! Rugați-vă pentru mântuirea copilului și pentru revenirea lui la fapte împăciuitoare.

 

Aceleași lucruri trebuie să le faceți și acasă, mai ales dacă nu vă puteți deplasa până la biserică.
Și țineți minte, pentru totdeauna, îndemnul lui Hristos: “Binecuvântați pe cei ce vă prigonesc… și nu blestemați! Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele!”.