Laptele de vacă livrat la unitățile de procesare sau direct către piață, va beneficia de o plată suplimentară de 20 de euro pe tonă, pe lângă banii primiți pe cap de animal, a anunțat Daniel Constantin ministrul Agriculturii.

El a precizat că, pentru sectorul bovine, a fost schimbată forma de sprijin tocmai pentru a ajuta și sectorul producție de lapte, care va avea probleme atât în 2014 cât și în 2015, deoarece au fost eliminate cotele de lapte. Plata unică pe cap de animal nu se va mai acorda ca până acum, în funcție de animalele existente în anul 2008, ci în funcție de efectivul înregistrat în ianuarie 2013. După efectuarea unui control, în ianuarie 2014, în funcție de animalele pentru care s-au depus cereri de subvenție, se va face o plată unitară pe cap de animal, denumită Pachetul Carne și o plată în funcție de laptele care se livrează către unitățile de procesare, sau direct pe piață. Aceste cantități se vor evidenția într-un carnet separat, iar valoarea subvenției va fi de 20 de euro pe tonă. Pentru bovinele aflate în zonele defavorizate, sprijinul pentru carne va fi de aproximativ de 300 de euro pe cap de animal, iar plata va începe, cel mai probabil, la începutul lunii februarie.

1,6 miliarde de euro pentru SAPS, în 2014

Pentru anul care abia a început, MADR va aloca o sumă de 1,6 miliarde de euro pentru plățile pe suprafață, ceea ce înseamnă 178 de euro pe hectar. De această subvenție vor beneficia fermierii care vor depune cererile la APIA până pe 15 mai.

Pentru campania agri­colă 2014, plățile se vor face la sfârșitul acestui an. Pentru anul 2013, subvenţiile pe suprafaţă au fost de 160 de euro pe hectar, din care 139 de euro componenta europeană şi 21 de euro de la bugetul de stat. Fermierii au primit deja, în avans, jumătate din sumă, începând cu 15 octombrie. Din ianuarie 2014, vor începe plățile pentru tranșa a doua, APIA solicitând 979 de milioane de lei pentru aceasta, ceea ce înseamnă că în 2014 banii vor veni chiar înaintea începerii campaniei de primăvară.

La această oră, la APIA sunt înscrişi mai bine de 1,1 milioane de producători agricoli, pentru care au fost efectuate plăţi comunitare în anul financiar 2012 – 2013. Potrivit datelor APIA, suprafeţele de teren înregistrate la plată au crescut anual de la 8,952 milioane hectare, în anul 2007, la 9,760 milioane hectare, în acest an, peste 2,395 milioane hectare reprezentând pajiştile şi păşunile.