• La mulţi ani, micilor îngeraşi de la Mănăstirea Pasărea!

Brănești, sâmbătă, 7 decembrie. Marele praznic închinat Sfintei Filofteia, ocrotitoarea Seminarului Teologic de fete din Brănești, unul dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România, a umplut biserica Mănăstirii Pasărea de emoție, de lumină sfântă și de frumos. Credincioși de pretutindeni ale căror inimi bat necontenit pentru blândețea și mărinimia micuței care l-a iubit pe Hristos mai presus de tot și de toate, s-au recules și au adus slavă și închinare copilei de origine bulgară care a săvârșit minuni pe pământ românesc. Și, totodată, au adus mulțumire și recunoștință profesorilor și elevilor seminariști, de la Brănești care au dus liceul în fruntea elitelor românești.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 481, ediția print

Pentru că ­micii îngerași de la Mănăstirea Pasărea sunt prezenți în inima și în gândurile noastre, am fost și data aceasta alături de ei. Impresionați de frumusețea locului și de felul în care maicile reușesc să păstreze sfințenia așezării monahale, am asistat cu mare  bucurie la toate rânduielile bisericești. Încă de la primii pași pe care i-am făcut pe aleea ce duce spre biserică, am simțit că aici candela credinței este tot timpul aprinsă, iar dragostea, noblețea și curăția sufletească înfăptuiesc minuni. O stare de bine, de pace și liniște sufletească ce ne îmbia la rugăciune și dragoste frățească s-a așternut peste noi încă dinainte de a porni în minunata călătorie duhovnicească dedicată Marii Mucenițe Filofteia. În sunetul cald al clopotelor, clericii  ne-au lăsat o parte din inima lor, dăruindu-ne cât de mult au putut din propria lor zestre sufletească. Ore bune, preoții și maicile au cântat ca niște îngeri ai Cerurilor în cinstea Domnului, a Maicii Sale și a sfintei ocrotitoare. Vocile cristaline, calde și mângâietoare ale elevelor au adăugat și mai multă sensibilitate și emoție sărbătorii de la Mănăstirea Pasărea.

Regal de colinde

Cu glasurile lor speciale, copilele ne-au încântat cu un frumos buchet de colinde, care
ne-a mângâiat sufletele și ne-a introdus în atmosfera magică și călduroasă a Crăciunului. Costumate de sărbătoare, elevele ne-au colindat și ne-au dăruit un adevărat regal muzical, prin care ne-au îndemnat, la unison, la răbdare, iubire, bunătate și generozitate. Versurile lor emoționante, rostite impecabil, ne-au readus bucuria de a primi lumina și viața veșnică pe care ni le dăruiește Hristos Domnul, prin Nașterea și iubirea Lui. „«Sfânta Filofteia» este o mlădiță care rămâne în tulpina viței (n.r. – în comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos) și a adus roade. Sfânta Muceniță Filofteia să ne inspire pe toți în lucrarea faptelor bune, în împlinirea cuvântului lui Dumnezeu și în mărturisirea Lui, iar îndemnul Evangheliei de astăzi să-l punem în inimile noastre! Să ne străduim să devenim și noi lumini pentru oameni, așa cum a fost „Sfânta Filofteia”, ocrotitoarea acestui așezământ”, a spus Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, Exarh Administrativ al Mănăstirilor din, Arhiepiscopia Bucureștilor, părintele din inima căruia țâșneau atât de frumos cuvinte rostite de Mântuitorul încă din Noul Testament. Cu acest prilej, Părintele Nectarie a adresat și un mesaj de felicitare și mulțumire din partea Patriarhului României, maicilor, preoților duhovnici, elevelor și cadrelor didactice ale liceului seminar pentru strădania de a îngriji și păstra harul și smerenia așezământului sacru de la Pasărea.

“Ne aflăm astăzi la ceas de mare sărbătoare, când Biserica noastră o prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniță Filofteia, ocrotitoarea Seminarului Teologic de fete din Brănești. Mulțumim Preafericitului Părinte Daniel pentru bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe delegatul Prefericirii Sale, Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepicopia Bucureștilor și directorul adjunct al Seminarului Teologic de băieți din Capitală, căruia îi mulțumim pentru cuvântul de învățătură și pentru purtarea de grijă față de mănăstirea noastră. Mulțumim preoților împreună slujitori, maicilor și surorilor și, totodată, mulțumim doamnelor și domnilor inspectori cât și profesorilor care prin truda și jertfelnicia lor fac ca liceul nostru să se situeze pe locurile fruntașe în rândul liceelor din Ilfov. Le felicităm pe tinerele eleve care prin cântările lor îngerești ne-au încălzit sufletele. Iar dvs., celor prezenți, Dumnezeu să vă încununeze viața și familia cu sănătate și bucurii duhovnicești pe calea spre mântuire. În cele ce urmează, ne amintim de Schimonahia Filofteia, mama Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, al doilea ctitor al mănăstirii. Veșnică să-i fie pomenirea”, a spus Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache. Ca în fiecare an, invitați de seamă au dat curs invitației maicilor de la Mănăstrea Pasărea și au participat la hramul istoric al Seminarului Teologic din Brănești. Printre aceștia s-au aflat și inspectorul de Religie al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, prof. Vasile Bogus, inspectorul Victor Udrescu, prof. arhid. Nifon Constantin, prof. Gheorghe Pepenel și toate cadrele didactice ale liceului.

“Mândru-i portu’ românesc”

Dar, să nu credeți că minunata poveste a aniversării Liceului Teologic din Brănești se încheie aici. Spre încântarea sufletului și privirii noastre, a invitaților, în pridvorul bisericii a avut loc și “Expoziția de pictură tradițională pe lemn” realizată cu măiestrie de elevele liceului, în atelierele de creativitate. Expoziția  cu tema “Mândru-i portu’ românesc” a fost realizată sub îndrumarea prof. Valeria Crăete, în contextul Anului omagial al satului românesc. În semn de recunoștință pentru rezultatele excepționale obținute la competiții care au purtat renumele liceului de la Brănești prin toată România și dincolo de ea, elevele au fost premiate într-un cadru festiv. Câștigătoarele concursului „Tradiții și obiceiuri în satul românesc; Viața și activitatea Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu – altare de jertfă ale ortodoxiei românești” au primit diplome de merit împreună cu cele mai alese gânduri de felicitare din partea Maicii Starețe. Elevele claselor a XII-a și a XI-a au obținut premiul I, elevele clasei a X-a, premiul II și elevele clasei a IX-a, premiul III. Apoi, patru eleve îmbrăcate în minunatul nostru costum popular au înălțat un frumos cântec către Cer. Un cântec care îndemna oamenii la rugăciune și pe Dumnezeu să le asculte dorințele, prin sunetul tocii. Elevele s-au întrecut în concursul de toacă intitulat „Se aude toaca în vatra monahală”. Evident, fiind la fel de delicate, dedicate și talentate, juriul le-a acordat premiul I
tuturor.

Vă mulțumim pentru o zi plină de culoare și frumusețe!

Exact așa am văzut, am perceput noi, echipa Jurnalului de Ilfov, chipurile luminoase și sufletele calde și blânde ale preoților, maicilor, elevelor și cadrelor didactice care au făcut din hramul Seminarului Teologic de fete din Brănești,o sărbătoare fără asemănare. Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache are darul de a-ți lua inima ta și de a o așeza lângă inima sa, pentru a le uni cu Hristos Mântuitorul. Cu profunde sentimente de recunoștință și bucurie sufletească, vă mulțumim pentru o zi superbă, plină de culoare, frumusețe, căldură și sensibilitate!