Distracţia la mare, la ştrand, la piscină sau statul la soare în curtea casei te poate costa scump. Numărul cazurilor de cancer de piele creşte uluitor de la un an la al-tul, avertizează specialiştii. Bronzul natural, uniform te face mai sexy, mai atrăgător şi mai provocator. Dar este şi periculos dacă te expui razelor aparent prietenoase, la ore nepotrivite. Specialiştii ziarului Jurnalul de Ilfov te învaţă cum să te bucuri de un bronz de nota 10, fără să te expui arsurilor, deshidratării, insolaţiei sau cancerului de piele.

Stai la plajă până-n 10.00 și după 17.00
Așadar, dacă te-ai hotărât să înfrunţi razele ultraviolete în zilele toride de vară, e bine să știi că bronzul natural pe termen lung și folosirea cremelor de piele pe pla-jă, te feresc de pericole. Este adevărat că pielea are propriile mijloace de protecţie împotriva rănilor și a radiaţiilor, dar expunerea prelungită și fără creme cu factor de protecţie potrivit depășește capacitatea de refacere a acesteia. „Stai la soare numai dimineaţa până în ora 10.00 și după-amiaza, după ora 17.00. Nu ezita să folosești creme cu factori de protecţie chiar și atunci când ești sub umbrelă. În cazul în care te expui la soare pentru prima dată aplică un produs cu factor de protecţie între 60% și 100%.
Dacă ai mai stat în soare poţi folosi și factori de protecţie între 30% și 60%”, atenţionează dr. Mirela Miertoiu, specialist medicină generală, doctorand în Știinţe Me-dicale Dermatologice.

Bucură-te de băile solare după tipul de ten…
Pentru a evita arsurile de orice fel, insolaţia sau cumplita maladie – cancerul de piele, stai la soare atât cât îţi permite propriul trup. Ochii, pielea şi părul sunt cei mai buni indicatori după care să te ghidezi dacă vrei să te bucuri de  un bronz frumos şi sănătos. Ce înseamnă asta?
 dacă ai tenul deschis la culoare, părul blond şi ochii albaştri – ai o predispoziţie ridicată spre arsuri şi alte afecţiuni ale pielii cauzate de razele ultraviolete (UV) 
 dacă ai pielea de culoare deschisă, părul roşcat şi ochii căprui – ai o predispoziţie moderată
 dacă ai tenul măsliniu şi părul negru sau şaten închis – eşti cel mai puţin predispus la arsuri şi boli de piele.
… dar nu înainte de a folosi creme cu factor de protecţie 
Nu ieşi niciodată din casă fără să aplici în prealabil o loţiune cu factor de protecţie. Nici măcar până la magazinul din colţul străzii să-ţi cumperi cele necesare pentru casă, la serviciu sau la câmp. Cunoscând deja predispoziţia pe care o ai spre arsuri şi probleme de sănătate ale pielii atunci când ieşi la soare, poţi alege cu uşurinţă crema care ţi se potriveşte.
 foloseşte cremă cu factor de protecţie A10 – dacă ai părul negru sau şaten închis, ten creol şi ochii negri sau căprui
 foloseşte cremă cu factor de protecţie A30 – dacă ai părul roşcat, ten luminos şi ochi căprui
 foloseşte cremă cu factor de protecţie A50 – dacă ai părul blond, tenul luminos şi ochii albaştri sau verzi.  
Cum aplici loţiunea
Aplică produsul cu aproape 20 de minute înainte să ieşi din casă. Dermatologul Jeannette Graf recomandă pentru faţă o cantitate de dimensiunea unei alune de pă-dure, iar pentru restul trupului, două pahare puţin mai mari decât căpăcelele sticluţelor de sirop de tuse. Nu neglija urechile, buzele şi părul chiar dacă ai capul acoperit cu pălărie. Pentru păr foloseşte un spray special care conţine factor de protecţie solară, iar pentru buze aplică un balsam de buze protector şi apoi crema cu factor de protecţie.
Reţine! Indiferent de tipul de ten şi sensibilitatea la razele ultraviolete, e nevoie să-ţi reîmprospătezi pielea cu o nouă aplicaţie la fiecare 90 de minute. Dacă mergi la mare, la piscină sau la ştrand şi intri în apă, e obligatoriu să aplici loţiunea de fiecare dată când ieşi din apă. Foloseşte crema cu factor UV chiar şi în zilele înnorate. Mai ales dacă mergi la mare sau preferi să te răcoreşti în bazinele de la ştrand. Nisipul şi luciul apei pot cauza arsuri grave ale pielii. 
Ponturi pentru un bronz superb și ­rezistent!!!
 ca să te mândreşti cu un bronz sănătos şi spectaculos, expune-te la soare în şedinţe scurte şi repetate, bineînţeles, evitând orele prânzului
 bronzează-te pro­gresiv dacă vrei să ai pielea arămie cât mai mult timp, începe prin a sta la soare câteva minute şi prelungeşte expunerea până la o oră – două după mai multe zile  
 pe faţă aplică o cremă specială ca să previi îmbătrânirea precoce a pielii
 nu face baie cu apă fierbinte
 după expunerea la soare, spală-te cu un săpun cremă care-ţi hrăneşte pielea deshidratată
 există medicamente care pot avea reacţii adverse dacă sunt administrate în asociere cu băile de soare; citeşte cu atenţie prospectul produselor farmaceutice şi eventual, consultă medicul pentru a fi sigur că nu te vei confrunta cu reacţii neplăcute de fotosensibilizare în fiecare seară, înainte de culcare, aplică o cremă de faţă şi o loţiune de corp hidratante.
Cere sfatul medicului
“Cu cel puţin o săptămână înainte să începi curele helio marine, mergi la medic şi cere-i ajutorul. Pielea trebuie pregătită pentru plajă. E indicat să faci un peeling corporal şi să începi un program intens de hidratare a pielii şi a întregului organism. Şi nu uita! Retina, corneea şi cristalinul sunt foarte sensibile la razele ultraviolete. Protejează-ţi ochii cu ochelari de soare achiziţionaţi din centrele de profil, la recomandarea medicului oftalmolog, ca să nu suferi arsuri ireversibile la nivelul retinei”, re-comandă dr. Mirela Miertoiu.