Cele mai frumoase sărbători se petrec în familie

Zilele de Paște sunt învăluite în magia clipelor minunate, iar cea mai inocentă și mai profundă bucurie, o resimt copiii, cu sufletele lor curate. Ei se bucură de dragostea și răsfățul părinților mai mult decât în multe alte zile. 

Prin ochișorii lor mici, marea sărbătoare este văzută ca un moment magic, parcă fără sfârșit, în care sunt vizitați de iepurașul mărinimos, încărcat cu daruri frumoase. Și totuși, pentru a primi jucăriile, hăinuțele, ouăle de ciocolată și alte delicii dulci, copiii trebuie să fie gazde bune și să-l primească pe frumosul iepuraș, cu ouă încondeiate. Prin ce minune drăgălașele ouă albe devin roșii sau îmbracă “hăinuțele” multicolore care le înfrumusețează surprinzător de mult? Ajută-ți mezinul familiei să deslușeasă misterul ouălor încondeiate și să‑l întâmpine pe iepuraș cu glasul său îngeresc, entuziasmat, și cu cele mai frumoase opere de artă. Ia-l lângă tine în bucătărie când vopsești ouăle pentru sărbători și transformă încăperea, într‑un atelier autentic, unde încondeierea ouălor se ridică la rang de artă. Lasă-ți copilul să pătrundă în atmosfera magică a Sfintelor Paști, cea plină de bucurie și culoare. 

 

Oul, sămânța vieții

Descrie-i micuțului tot ceea ce faci pentru ca ouăle albe să se transforme atât de mult, încât să devină atracția lui și a tuturor celor ce vor veni la masa voastră, de Paști, și vor ciocni cu voi. Pentru început, explică-i simbolistica și legătura ouălor cu minunatele zile pascale. Spune-i că ele sunt purtătoarele unor semnificații profunde legate de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, iar îndeletnicirea înroșirii acestora este o practică ce se respectă cu strictețe, în toate casele creștine, simbolizând reînvierea, reluarea ciclurilor vieții, purificarea și eternitatea. Ca să înțeleagă mai bine de ce se păstrează acest obicei încă din cele mai vechi timpuri, spune-i povestea interesantă a originii ouălor roșii. Explică-i că ele au legătură cu patimile Domnului Iisus Hristos. Povestește-i că, atunci când Hristos a fost răstignit pe Cruce pentru mântuirea noastră, Maica Sa, Preacurata Fecioară Maria, a venit să‑L vadă și a adus cu ea un coș cu ouă, pe care l-a așezat la picioarele Mântuitorului. Sângele care se scurgea din rănile Sale a înroșit toate ouăle din coș. De atunci, oul este considerat un simbol primordial al vieții.    

 

Arta de a vopsi și înfrumuseța ouăle de Paște   

Procedeul este destul de anevoios, dar rezultatele sunt atât de frumoase și de uimitoare, încât merită toate eforturile și timpul dedicat. Alege ouăle pe care dorești să le încondeiezi împreună cu puiuțul tău și așează‑le frumos într-un vas încăpător. Este important să fie toate proaspete, să nu se strecoare și vreunul mai vechi, pentru că riscați să vă  îmbolnăviți și să petreceți sărbătorile pe patul de spital, ceea ce nu e de dorit. Testează-le înainte. Ouăle proaspete se vor lăsa la fund, iar cele vechi, se vor ridica la suprafață. Ca să nu ți se spargă la fiert, alege-le pe cele cu coaja groasă, care nu prezintă denivelări. Iar pentru ca vopseaua să „prindă” uniform, să nu lase pete, spală-le ușor, în prealabil, cu apă caldă și oțet. Apoi, pune ouăle albe, de vopsit, într-un vas încăpător și lasă‑le la fiert, la foc domol, pentru a nu plesni coaja. Lasă-le să se răcească și pregătește totul pentru încondeiere.

 

Încondeierea, la rang de artă 

 

Pune ceară de albine într-un vas metalic, pe care să-l așezi lângă o sursă de căldură, ca să se mențină în stare lichidă și, cu ajutorul condeiului, împarte oul în două părți egale, apoi în patru părți, apoi în șase etc. Condeiul îl poți cumpăra, sau îl poți confecționa acasă. Acesta poate fi făcut și dintr-un creion de lemn, căruia să-i prinzi cu fir de păr de cal, un mic tub de metal prin care trece ceara topită. Când ceara se întărește, poți ține condeiul puțin la flacăra lumânării. Cu ceară acoperi spațiile pe le care dorești de culoare deschisă. Desenează motive florale sau ornamentale, după preferințe. Apoi, pregătește vopselele, Ide­al ar fi ca primele culori aplicate să fie deschise, pe care să le închizi treptat. Lasă ouăle în fiecare vopsea cam 15 minute, scoate-le și lasă-le la uscat pe un prosop curat. Treci la etapa următoare care se realizează la fel. Acoperă cu ceară părțile de ou pe care le vrei galbene și scufundă-le în vopsea de altă culoare și tot așa. La final, curăță ouăle de ceară și ouăle încondeiate deja au prins contur.