Finalul de an aduce întotdeauna bilanţuri personale şi profesionale ale fiecăruia dintre noi înainte de mult aşteptata vacanţă de iarnă. Pentru primari, vacanţa nu vi-ne chiar atât de uşor şi întotdeauna iarna îi pune la încercare atât pe ei, cât şi pe familiile lor. Despre toate acestea şi altele în plus, ne-a povestit Gheorghe Pistol, pri-marul oraşului Buftea, considerat reşedinţa judeţului Ilfov.

36 de serbări școlare și cadouri pentru 2000 de copii

„Nu ştiu sigur când şi cum voi avea vacanţă şi, în consecinţă, nu am promis nici dragilor mei de acasă că vom merge undeva. M-aţi prins în perioa­da serbărilor şco-lare, azi am fost la 6 şi până se vor fi terminat toate, vor fi 36. Am spus că mă voi duce la toate serbările care se organizează la sfârşit de an din drag pentru copii, din respect pentru cadrele didactice şi, nu în ultimul rând, faţă de părinţii copiilor. De altfel, momentul serbărilor va rămâne încă o dată în plus în amintirile de familie ale fiecăruia, pentru că fiecare copil va primi din partea primăriri câte un CD cu fotografiile de la serbare, pentru că la fiecare astfel de sărbătoare merg cu un cameraman şi un fotograf care înregistrează momentele fiecărei serbări. Am constatat ca părinte că ­mulţi părinţi nu au posibilitatea să-şi cumpere un aparat foto aşa că, după ce am devenit primar, am vrut să le ofer această bucurie tuturor părinţilor şi co­piilor. Dar, pentru că tot vorbeam de serbări, sper să mi iau revanşa şi faţă de co­piii mei care au serbări pe 19 şi pe 21 decembrie, pentru că am întârziat la deschiderea anului şcolar pentru ei, ocupat fiind cu misiunea de a declara deschis anul şcolar la alte şcoli decât la cele la care învaţă ei. Să fiu ajutorul lui Moş Crăciun, aşa cum aţi văzut mai devreme la şcoala nr. 2, a fost o mare bucurie pentru mine. De ­altfel, cu ajutorul sponsorilor, toţi copiii din Buftea – circa 2000 – vor primi câte o atenţie de sfârşit de an de la Moş Crăciun. Mai mult, pe 21 decembrie, la orele 12 le pregătim un specta-col de Crăciun aici, în faţa primăriei şi îi invităm să cânte şi să-şi arate toate calităţile artistice spre bucuria ochilor tuturor. Totuşi, să nu uit, serbările de sfârşit de an au început cu un cerc cultural care s-a desfăşurat la noi, în Studio, la una dintre grădiniţe, cu educatori din zonele de sud şi de nord ale oraşului. Tema a fost „Să învăţăm să colaborăm în echipă”. A fost o premieră şi pentru mine să particip la o manifestare având echipa drept subiect. Sper ca anul 2013 să aducă la Buftea asociaţia cultu-rală pe care am gândit-o să cuprindă un ansamblu folcloric, pictură, cor”, povesteşte prima­rul Gheorghe Pistol.

Un patinoar de competiţie pentru bufteni

Am admirat patinoarul amenajat în centrul oraşului atât la lumina zilei, dar mai ales, seara, odată cu aprinderea instalaţiilor electrice care transformă centrul oraşului într-un loc feeric, ideal pentru promenadă şi un vin fiert, care poate sta oricând alături de alte mici orăşele austriece sau alsaciene.

După amiază la patinoar

„Sunt foarte bucuros că patinoarul are succes. Am propus cadrelor didactice şi directorilor de şcoli să ţină orele de sport, aici, pe patinoar, totul gratuit bineînţeles şi am văzut că au şi fost. Suntem mândri să găzduim concursul de patinaj „Feerie pe gheaţă” organizat de grupul Pro Tineret şi Primărie pentru locuitorii din Buftea. Vor fi două secţiuni, categoria 7-14 ani pentru juniori şi alta pentru seniori, categoria 15-70 de ani, cu o preselecţie înainte de ziua de concurs” spune edi­lul oraşului.

Final de an cu șampanie și focuri de artificii

Un an dificil acest 2012 pentru toată lumea, însă buftenii se vor bucura la final de decembrie pentru că, povesteşte primarul, „încheiem anul cu un eveniment în aer liber, în faţa primăriei unde sper ca toţi locuitorii să se bucure de focurile de artificii şi de o cupă de şampanie din partea primăriei, să întrăm în noul an cu bucurie şi pace în suflet. Va fi şi un spectacol care va începe la orele 21 şi se va termina la orele 2 ale dimineţii. Avem pe afiş nume precum CRBL, Mihai Mitoşeru, câteva formaţii etno, se va semna contractul în zilele care urmează şi sper să fie un spectacol care să placă  locuitorilor oraşului.

Și, totuși, bilanţ

Ce linie trage un primar după primele 6 luni de mandat?

„Întotdeauna este loc de mai bine, însă, rapid pot să spun că sunt foarte mulţumit de cum a ieşit sărbătoarea de 1 Decembrie şi momentele de aducere aminte de la Crucea Eroilor. Am fost deosebit de emoţionat că veteranii de război au putut veni şi depune o coroană de flori şi, în aceeaşi măsură, copiii care cântau „Treceţi bata-lioane române Carpaţii” i-au emoţionat şi pe invitaţii noştri. Oamenii au muncit foarte mult pentru ca totul să iasă bine, eu am cumpărat 55 de ceaune pentru ca mânca-rea să se pregătească aşa cum se cuvine şi toate bucătăresele pe care le-aţi văzut acolo începuseră pregătirile pe 30 noiembrie la orele 20. 

Apoi, sunt mulţumit de cum decurge sterilizarea animalelor de companie şi apreciez că buftenii vin la cabinetele noastre aducându-şi câinii şi pisicuţele pentru a  fi sterilizate.

Nu în ultimul rând, m-am simţit mândru că fac parte din comunitatea de la Buftea în ziua hramului bisericii noastre, Sf. Varvara, construită de prinţul Barbu Ştirbey, pentru care am adus moaştele în oraş, cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Înaltul  mi-a făcut astfel o mare bucurie sufletească. Sper ca începând de la anul să putem avea şi un hram al oraşului şi să punem astfel întreaga suflare şi sub o protecţie divină. Nu am stabilit încă data din calendarul religios, dar veţi afla cu siguranţă”

Agenda anului 2013: „A” de la anveloparea blocurilor și „C” de cantina socială

Desigur că zilele de final de an pentru un primar nu înseamnă numai petreceri şi serbări. Agenda este deja făcută şi, aşa cum spune Gheor­ghe Pistol, „cea mai ma-re dorinţă a mea pentru bufteni este anveloparea blocurilor. Am fost cu o echipă de proiectare pentru că ne dorim ca în ianuarie să introducem un sistem electronic de achiziţie pentru anveloparea blocurilor. Avem un angajament de plată în acest sens cu Ministerul Dezvoltării şi îmi doresc din tot sufletul ca în casele celor care locuiesc la bloc să fie, pe de o parte, mai cald iarna, şi pe de altă parte să primească facturi mai mici. Este esenţial să facem anveloparea blocurilor. 

Şi pentru că ştiu că v-a plăcut ideea cantinei sociale, pot să vă anunţ că am depus la Ministerul Muncii toate proiectele referitoare la cantină şi au fost aprobate la nivel de ţară împreună cu alte 9 proiecte. Finanţarea se face de la UE şi în cadrul proiectului avem eligibilitate 600 euro pe mp desfăşurat, iar dacă se depăşeşte această cotă, primăria finanţează.”

Era spre orele 20 când l-am lăsat pe prima­rul Gheorghe Pistol să şi continue activitatea la primărie. Cu sufletul uşor pentru primul val de zăpadă care a trecut fără niciun fel de problemă, primarul construieşte planuri pentru viitorul oraşului şi, ambiţios cum s-a dovedit a fi, cu siguranţă că ne va oferi multe alte subiecte interesante. An bun din partea Jurnalului de Ilfov pentru toţi buftenii!

Veteranul de război, Constantin Danțiș