Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov (ADRBI), Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional (REGIO) a organizat, săptămâna trecută, o vizită cu jurnaliştii în oraşul Buftea, cu scopul prezentării a patru dintre cele șapte proiecte în curs de implementare sau finalizate deja în localitate, cu fonduri europene.

Misiunea a fost una pe cât de plăcută, pe atât de interesantă.

După o scurtă conferință de presă, la sediul Primăriei, unde primarul Gheorghe Pistol a vorbit despre satisfacția realizării unor proiecte utile comunității, întreaga echipă de jurnaliști, însoțiți de reprezentanți ai ADRBI, de consultanți și, de edil, s-a deplasat pe teren. ”Am dorit ca prin acest proiect să descurajăm infracționalitatea, dar să și creștem gradul de civilizație și de confort în această zonă”, a declarat primarul, referindu-se la proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, în orașul Buftea, proiect implementat cu succes.

”Al doilea proiect finalizat în orașul nostru este cel pentru crearea unei zone verzi de utilitate publică pentru cartierul Flămânzeni. Avem foarte multe aprecieri din partea locuitorilor, și nu numai de la ei. Am dorit să realizăm o suprafață cât mai mare a spațiilor verzi și, în același timp, să asigurăm condiții de viață egale copiilor și adulților din cartier. Un alt mare proiect, în fază de implementare finală, este crearea Parcului ”Dintre flori” – amenajare peisagistică și arhitecturală. Iar aici, este de semnalat faptul că, tot amplasamentul se află pe o fostă groapă de gunoi de nu mai puțin de 2 hectare. Iar acum, numai 17.700 de mp reprezintă spațiile verzi din această zonă. Parcul este atractiv și, sper să ne ridicăm la adevărata valoare a unui oraș. Despre proiectul de consolidare, reabilitare, extindere, modernizare și dotare a Grupului Școlar ”Dumitru Dumitrescu” v-aș spune că aici dorim să creăm un act educațional de calitate. Pentru că Buftea se află la la granița cu alte trei județe și, aici avem foarte mulți copii, nu numai din județul nostru, trebuie să ne situăm la un anumit standard”, a prezentat pe scurt, primarul, obiectivele ce urmau a fi vizitate.

Prima oprire, Flămânzeni!

Am prins un moment al zilei care nu s-a suprapus peste recreația elevilor de la școala din apropiere. Așa că părculețul era destul de gol. Însă așa am putut admira mai bine peisajul. 3.600 de mp de zone cu vegetație și 3.500 mp de alei, fântâni, foișor, bănci și coșuri noi de gunoi, corpuri de iluminat și supraveghere video. Pentru micuți – două spații de joacă în suprafață de 350 mp, diversificate pe grupe de vârstă și tip de activități. Apoi, zonă de relaxare. Totul a fost deja finalizat, iar locuitorii se bucură în fiecare clipă de viitoarea oază de verdeață. Iar comparația nu este exagerată dacă ne gândim că s-au plantat aproape 1.000 de arbuști și puieți de copaci.

Proiectul a avut o va­loare totală de 5.674.989,12 lei, din care nerambursabilă a fost suma de 4.402.499,87 lei. 4.230 de bufteni beneficiază de implementarea proiectului, iar calitatea aerului a fost îmbunătățită prin absorbția a 5,3 tone dioxid de carbon/an.

Parcul ”Dintre flori”, 3 hectare de liniște!

Încă în implementare, proiectul Crearea Parcului ”Dintre flori” – amenajare arhitecturală și peisagistică, Buftea – își propune să amenajeze peisagistic și arhitectural o suprafață de teren de 3 hectare, teren pe care cândva era ”organizată” o groapă de gunoi. Ce vor avea aici locuitorii orașului? 17.700 mp de spații verzi, 623 de arbori noi și 1.740 de arbuști, o peluză refăcută, zone de joacă, bănci, coșuri de gunoi, alei pe o suprafață totală de peste 10.000 de mp. ”Orașul Buftea va fi ajutat să îndeplinească funcțiile urbane la parametri cât mai complecși, fără discriminări între zonele rezidențiale și etniiile conlocuitoare”, a comentat primarul Gheorghe Pistol.

Finalizarea întregii ame­­­najări este preconizată pentru mijlocul lunii noiembrie a.c. 

Valoarea totală a proiectului a fost de 15.238.361,33 lei, din care valoare nerambursabilă – 12.059.203,81 lei.

Supravegherea video acoperă circa 60% din oraș

Un al treilea obiectiv vizitat și finalizat – a fost centrul de comandă a sistemulului video de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității în oraș. Un proiect cu o valoare totală de 2.647.758,78 lei, din care nerambursabili 1.972.269,62 lei. 11 camere de supraveghere și 9 zone cu grad ridicat de infracționalitate – vizate. 5.500 metri de fibră optică instalată subteran și 22 de locuri de muncă create – 20 pe perioada execuției lucrărilor și 2 după realizarea acestora.

Peste 1.000 de elevi, într-o școală la standarde europene

O mână de oameni de la Primăria Buftea (patru persoane, cu exactitate) – se ocupă, pe lângă administrație publică – și de implementarea unui alt proiect extrem de important, pe REGIO – Consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea Grupului Școlar ”Dumitru Dumitrescu”. Cu o valoare totală de aproape 25 de milioane de lei, proiectul vizează reabilitarea și consolidarea liceului/școlii, laboratoarelor, atelierelor, cantinei și sălii de gimnastică, amenajarea exterioară a terenului de sport, aleilor, platformei, rețelei electrice și a spațiilor verzi, dotarea cu echipamente IT și pachete software, echipamente pentru cabinet și laboratoare, realizarea unui sistem integrat de protecție și siguranță, dar și a unui sistem de preparare a apei calde, prin folosirea energiei neconvenționale.

Construit în 1962 și fără lucrări serioase de reabilitare – liceul ajunsese într-o stare avansată de degradare. Acum, peste 1.000 de elevi vor reîncepe orele în clădirea complet refăcută, cel mai probabil după octombrie 2015. În acest context, primarul Gheorghe Pistol a evidențiat faptul că, o mare parte dintre elevii din Buftea nu vor mai face naveta zilnică la liceele din Bucureşti, deoarece vor avea condiţii europene în liceul din localitate.

Proiectul este implementat în cadrul Axei prioritare 3 – Infrastructură socială, DMI 3.4. – Infrastructură educațională.

Alte proiecte în derulare la Buftea

Alte trei proiecte pe REGIO se află în derulare în Buftea:

 Dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat, cu rețea subterană,

 Modernizarea arhitecturală și peisagistică a spațiilor verzi aferente aliniamentelor stradale și

 Modernizarea infrastructurii rutiere și refacerea suprafeței carosabile în oraș.

REGIO pentru regiunea București – Ilfov, august 2014

Claudia Ionescu, șef Departament Promovare Regională şi Investiţii, în cadrul ADRBI – a prezentat situaţia implementării Programului REGIO la nivelul Regiunii Bucureşti – Ilfov, datele centralizate pentru luna august 2014. Potrivit acestora, au fost contractate 322 de proiecte care solicită 1.914,6 milioane de lei, iar valoarea totală rambursată aprobată de ADRBI este de 674,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste un sfert din alocare. ”Aceasta arată că, accelerarea rambursărilor este din ce în ce mai dinamică!”, a explicat Claudia Ionescu.

Programare 2014-2020

Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat 2014-2020 cu România, iar Programului Operațional Regional i s-a alocat suma de 6,7 miliarde de euro.

Potrivit Planului de Dezvoltare Regională a Regiunii București – Ilfov (varianta iunie 2014), în viitoarea perioadă de programare, Strategia regiunii are în vedere trei obiective strategice globale, puternic interconectate: consolidarea competitivităţii regionale, reducerea disparităţilor intra-regionale și dezvoltarea (urbană şi rurală) durabilă și 6 obiective specifice: creșterea competitivităţii IMM-urilor, consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării, întărirea coeziunii sociale și teritoriale în cadrul regiunii, promovarea sistemelor de transport durabile şi reducerea blocajelor din cadrul reţelelor de transport, îmbunătăţirea calităţii mediului şi sprijinirea dezvoltării durabile în regiune și tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.