Magia muzicii a cuprins din nou orașul Buftea, pe 14 și 15 mai, datorită Concursului național de pian Sonoris, care a adus pe scenă aproximativ 240 de tineri pianiști talentați, ale căror interpretări au impresionat juriul.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 600, ediția

Concursul național Sonoris, devenit deja o tradiție în lumea muzicii de elită, în mod special în privința competițiilor de interpretare la pian, își deschide porțile, în fiecare an, pentru copii și tineri din toată țara, de toate vârstele, de la clasa pregătitoare, la liceu, provenind din școli de stat sau private, cluburi sau palate ale copiilor.

La ediția de anul acesta, cea de a VII-a, s-au înscris pe listele competiției Sonoris 242 de pianiști, veniți din județul ­Ilfov, din București, dar și din județele Argeș, Cluj, Dâmbovița, Galați, Giurgiu și Prahova.

Organizarea a fost – ca de fiecare dată – ireproșabilă, edilul orașului gazdă – Buftea, Gheorghe Pistol, fiind permanent prezent în mijlocul oaspeților, pentru a se asigura că toată lumea se simte perfect și beneficiază de condiții optime pentru asigurarea unei competiții profesioniste, la un standard foarte ridicat. Probele de concurs au fost susținute de pianiști în sala de spectacole a Centrului Cultural Buftea, interpretarea fiind atent evaluată de Comisia de jurizare din care au făcut parte profesorii: Carina Cristiana Lovin – prof. de Educație muzicală și pian la Liceul Teoretic Școala Europeană București, Mădălina Dima – prof Pian principal la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu” București și Aida Cristina Chiciudeanu – prof. Pian la Școala Gimanzială de Arte Nr. 5 București.

Mâna dreaptă a edilului a fost directorul Centrului Cultural Buftea, tenorul Robert Nagy, care a avut grijă ca totul să se desfășoare fără cusur, iar oaspeții să se bucure de toate momentele specifice acestui eveniment deosebit.

Nivel de pregătire foarte ridicat

Pianiștii au putut vizita Domeniul Știrbey, în caleașca trasă de cal, au fost întâmpinați cu gogoși, la debutul festivităților de premiere. Acestea ­s-au desfășurat pe Domeniul Știrbey, iar tradiția festivitățior de premiere a fost păstrată și anul acesta, prin prezența primarului Gheorghe Pistol și a lui Robert Nagy și prin fotografiile de grup, făcute pe treptele intrării în Palatul Știrbey.

Toți copiii și tinerii participanți la gala concursului Sonoris 2022 au primit Trofeele ediției Sonoris 2022 Cheia Sol și diplome de participare, iar datorită nivelului ridicat de interpretare, s-a decis ca și anul acesta să se acorde premii speciale pentru fiecare cel mai bun interpret, din fiecare dintre cele zece grupe de vârstă participante, fiecare câștigător primind și o delicată cutiuță muzicală. Toți ceilalți concurenți au câștigat premiile I, II și III, iar Marele Premiu a fost câștigat de Serena Amedeea Tudor, de la Grace Studio, din București, care a primit în dar, din partea organizatorilor, o tabletă performantă.

Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea, ne-a spus că pe lângă trofee, participanții au primit, prin amabilitatea Primăriei Buftea, câte un Ghid turistic al județului Ilfov și o insignă ce conferă deținătorului calitatea de membru de onoare al Centrului Cultural Buftea.

”Concursul Sonoris 2022, ediția a VII-a, a fost un concurs mult așteptat de tinerii pianiști. Am fost bucuroși că au participat concurenți într-un număr atât de mare, veniți din toată țara. În perioada de pandemie, noi nu am fost de acord cu concursul online, pentru că tinerii pianiști nu știu în acest mod, unde se situează în privința pregătirii fiecăruia. Sperăm ca anul viitor, cea de a opta ediție să se desfășoare în și mai bune condiții, poate la noua casă de cultură a orașului Buftea. Acolo putem să ne desfășurăm într-un cadru mai larg, iar surprizele vor fi și mai mari decât anul acesta. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să îl avem invitat pe Alexandru Tomescu, violonistul care cântă pe vioara Stradivarius. Am fost bucuroși de tot ceea ce s-a întâmplat aici. Părinții aveau așteptări îndreptățite, vremea a ținut cu noi și totul s-a întâmplat într-o ordine perfectă”, ne-a declarat primarul Gheorghe Pistol, la finalul evenimentului.

Domnia sa a adăugat: ”Să fim cu gândul la lucrurile bune, la lucrurile care ne unesc și nu la lucrurile care ne dezbină. Este momentul în care putem arăta că prețuim arta, că împărtășim aceleași valori și avem aceeași dorință: binele copiilor noștri. Știu că în spatele acestor prestații au fost multe ore de muncă”.

De altfel, la festivitatea de premiere care a avut loc la Domeniul Știrbey, în cadrul căreia Primăria Buftea, împreună cu Centrul Cultural a premiat talentații pianiști, primarul Gheorghe Pistol le-a spus participanților:”Suntem onorați să fim gazda acestui eveniment și încercăm, de la an la an, să îmbunătățim condițiile de desfășurare a acestui concurs. Faptul că la această competiție s-a înscris un număr atât de mare de concurenți, deja ne face să ne gândim la ediția următoare, de anul viitor. Mulțumesc tinerilor pianiști pentru modul în care s-au prezentat, cadrelor educaționale pentru rigurozitatea de care au dat dovadă, pentru pregătirea acestor mici artiști și să le mulțumim părinților pentru răbdare și înțelegere, pentru că aici avem un program strict care dă rezultate. Vă mulțumesc și vă doresc sănătate și putere de muncă pentru a vă continua cu aceeași competitivitate activitatea”, a declarat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

Ștacheta crește permanent

Robert Nagy ne-a mai precizat că, în mod normal, Sonoris 2022 ar fi trebuit să ajungă anul acesta la ediția a IX-a, dar competiția a fost întreruptă doi ani, nu efectiv de pandemie, ci de alternativa de a organia concursul online, ceea ce, așa cum a precizat și primarul Gheorghe Pistol, nu ar fi corespuns  standardului ridicat al competiției, care nu mai putea fi menținut astfel.

”Ediția aceasta, a ­VII-a, aduce așadar nou în primul rând faptul că am reluat concursul. Pentru că ne-am dorit ca acești copii, care sunt îndrăgostiți de acest concurs, să fie recompensați într-un mod orginal, le-am oferit, prin bunăvoința Primăriei Buftea, un ghid turistic al județului Ilfov, care include și o mapă cu ilustrate din cele mai importante și pitorești locuri ale județului, iar astfel, cred că prin acest concurs promovăm, și orașul Buftea, și județul Ilfov. Din toamnă, sper să ne întâlnim la noua casă de cultură, care va oferi condiții deosebite și o sonorizare foarte bună. Am observat la acești copii dorința neîmplinită în această perioadă de doi ani, în care nu au putut să meargă la con­cursuri adevărate, de aceea nu am acceptat ideea de concurs de instrument ­online, și au avut o efuziune, toți participanții, chiar dacă au fost cu câțiva copii mai puțini decât la ediția din 2019, deoarece nu au avut timpul fizic necesar să se pregătească foarte bine. Concursul este renumit prin rigoare, avem un juriu foarte bun, exigent, iar copiii au știut acest lucru. Am aflat de la profesori că acei copii care nu au vrut să vină, nu s-au simțit suficient de pregătiți, ceea ce pentru noi este un semn foarte bun. Copiii înțeleg că la acest concurs, cine vine pregătit are șanse să câștige, cine nu, este preferabil să sară o ediție și să vină pregătit la următoarea ediție. Ca dovadă este repertoriul ales, greu chiar și pentru anul întâi, unde micii pianiști au interpretat piese scurte bine lucrate și gândite, aceasta în primul rând datorită profesorilor care nu doresc să coboare ștacheta. Profesorii, venind și în anii trecuți, cu copii din alte generații, au văzut că se poate și mai bine, că standardul crește, iar acum au venit cu copii și mai bine pregătiți. Am beneficiat, de asemenea, de ospitalitatea Domeniului Știrbey, ceea ce este unul dintre atuurile concursului, într-un cadru istoric și foarte primitor”, a spus Robert Nagy.

Artistul ne-a mărturisit că a sesizat că există o dorință acerbă a copiilor de a cânta bine, o  dorință de interpretare. ”Nu doar de a cânta. Este mult mai mult, să interpretezi. Ceea ce pentru vitorul concursului și pentru noi este un beneficiu și o siguranță că putem continua, iar pretențiile vor fi tot mai ridicate. Concurenții știu care este nivelul nostru și suntem siguri că ștacheta va fi tot mai sus la edițiile viitoare. Este un lucru foarte bun și dorința oricărui organizator de evenimente, ca ștacheta să urce. Pentru toate acestea trebuie să mulțumim în primul rând Primăriei orașului Buftea, primarului Gheorghe Pistol, pentru tot sprijinul acordat și implicare, în cele mai mici detalii, pentru ca acest eveniment care a devenit deja tradiție să aibă o organizare desăvârșită. Mulțumim și colectivului Centrului Cultural Buftea care a lucrat zile întregi pentru ca totul să meargă ca pe roate. Să nu uităm, de asemenea, că înaintea concursului, copiii au fost conduși la recepție, luați în evidență și au primit apă plată și un sendviș din partea sponsorului Mircea Măcelaru”, a spus Robert Nagy.

Nu putem să încheiem, înainte să subliniem încă o dată faptul că toți participanții la Sonoris au primit trofeul. ”Faptul că ai participat la Sonoris îți dă deja dreptul să fii recompensat. Trofeul este o recompensă pe care ­copiii pot să o pună pe pian și când studiază, cu gândul la concursul de anul viitor, ei se uită la cheia sol și studiază cu și mai mare tragere de inimă”, a conchis Robert Nagy.