Ceea ce a fost bun zis, a ajuns şi bine făcut. S-a întâmplat sâmbătă, 13 octombrie, la Buftea. A fost reîntâlnirea programată a unor profesionişti, care ştiu că distincţia dintre bine şi rău nu e numai o opinie. Ci, un fapt, cu misiunea de a fi aplicat ca valoare a legilor bunei convieţuiri sociale. Şi asta au făcut-o ei, ani în şir – foştii poliţişti ai oraşului, acum ieşiţi la pensie. La fel ca în ediţiile trecute, întrunirea s-a petrecut la iniţiativa chestorului prof. univ. dr. Vlad Barbu, cu susţinerea onorantă a primarului Gheorghe Pistol.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 424, ediția print
Preţuirea comunităţii pentru profesia, munca şi destinul acestor veterani ai legii se regăseşte şi în mesajul edilului oraşului: „Vă doresc să aveţi ocazii de a-i învăţa pe cei din generaţiile mai tinere de poliţişti să fie profesionişti competenţi, înţelepţi şi cu discernământ, la fel de buni ca dv.”!
Întâmpinare, prezenţă, destine
Sediul Poliţiei oraşului Buftea a fost gazda întâlnirii. Subcomisarul Bogdan Chiş, şeful unităţii, le-a adresat invitaţiilor cuvântul de întâmpinare: „Unii dintre dv. mi-aţi fost colegi. Mă bucur că ne regăsim. Cu alţii am colaborat de-a lungul timpului şi îmi face plăcere să vă cunosc. Tuturor, vă urez bine aţi venit! Iar pentru viitor, vă aşteptăm cu drag, oricând doriţi să ne revedem şi să vă revedeţi”.
Buna-dispoziţie camaraderească a însoţit întâlnirea, la care au participat 14 ex-poliţişti: Vlad Barbu, Nicolae Răducanu, Decebal Matei, Gheorghe Rădoi, Iulian Sîrbu, Ştefan Petre, Ion Crăcan, Radu Vasile, Gheorghe Costache, Ionel Sandu, Vasile Boroi, Nicolae Paraschiv, Dan Fluierariu şi Daniel Tatomir.
Alţi invitaţi au lipsit, fie din motive temporar medicale, fie că n-au putut absenta de la lucru. Pentru că, demn de precizat, mulţi dintre pensionarii M.A.I. ai oraşului încă muncesc în viaţa civilă. Ei profesează în domenii economice, juridice, de consultanţă specializată – evaluări şi expertize, ori au devenit antreprenori. Alţii, mai vârstnici, îşi îngrijesc sănătatea şi se bucură de satisfacţiile vieţii de familie, alături de copii şi nepoţi.
Revedere cu bucurie şi amintiri
Atmosfera întâlnirii a fost tonică, optimistă şi, pe alocuri, cu accente nostalgice ale amintirilor păstrate din anii trăiţi în acest oraş. Invitaţi de chestorul Vlad Barbu, care a prezidat evenimentul, fiecare dintre cei prezenţi au descris succint actualitatea propriei vieţi de pensionar – cu imperativele păstrării sănătăţii ei – sau cu amănunte familiale de ultimă oră: nunta copiilor, statutul şi obligaţiile de bunic, botezuri, pasiuni gospodăreşti etc. Alţii au vorbit despre dificultăţi şi biruinţe în munca de antreprenor, cu ce fapte se pot mândri şi câte mai pot face pentru sine, pentru cei dragi, ori societate.
În amintirea colegilor dispăruţi
O frumoasă slujbă de pomenire a vut loc la Biserica Sf. Varvara, din apropiere. Comemorarea cu pioşenie şi gânduri creştine i-a amintit pe toţi colegii şi prietenii plecaţi din lumea pământeană.
„Şi Doamne, câte mai sunt de făcut”…
…„pentru că singurele urme care rămân după noi sunt numai faptele. Şi, mai ales, binele făcut pentru oameni”. Este mărturisirea de credinţă a prof. univ. dr. chestor Vlad Barbu, „sufletul” organizator al acestor reîntâlniri.
Şi-a început cariera în Buftea, ca ofiţer de poliţie economică, încă din 1979. A devenit şeful poliţiei oraşului, în 1992. În 1998 e numit la conducerea IPJ Ilfov, pe care, de fapt, l-a înfiinţat. Din 1996 a intrat în ierarhia universitară, ca preparator, apoi asistent, lector, conferenţiar şi profesor. În 2001 a plecat la Academia de Poliţie „A.I. Cuza”, din Bucureşti. S-a pensionat în 2015. În prezent, e conducător de doctorat universitar în domeniul dreptului.
„La 63 de ani, mai am foarte multe lucruri de făcut şi de spus”, mărturiseşte el.
Pe scurt, iată câteva dintre ele: schimbarea interpretării pensiei poliţiştilor ca fiind una profesională şi nu din categoria celor speciale; raportarea acestui drept la normele UE; rezolvarea unor probleme medicale şi chiar financiare ale poliţiştilor; modificări ale legii privind drepturi „reparatorii”, acordate lor; închegarea coeziunii dintre profesia de poliţist şi activitatea didactică, educaţie, sănătate, care acum este abordată secvenţial şi nu în întregul ei determinism.
Alte detalii importante, într-o ediţie viitoare a ziarului nostru.