„Hai, puiule… A venit timpul. Deschide ochii, dragu’ mamei. E vremea să priveşti. Vezi? Trebuie să afli ce e cu tine, cu noi, cu toţi ai tăi. Uite, astea sunt rosturile firii. Cu ele, dimpreună, e și al tău. Hai, învaţă să înţelegi! Citeşte, ascultă, dibuie rădăcina! Apoi culege! Deşteaptă-te! Şi, să nu uiţi: aici e neamul tău. Acum, să ne-nchinăm”.

Uite-aşa am simţit şi ştim dintotdeauna că ne-a şoptit mama ţară.

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 362

Seara de joi, 27 iulie, a readus în suflete îndemnurile ei. N-a mai șopotit în taină. La Buftea, a avut un glas puternic, bine conturat, cu armonii însufleţite, mişcare şi culori vii. Totul s-a întâmplat la Centrul Cultural. El a găzduit minunatul spectacol care a omagiat sărbătorirea împlinirii, la 29 iulie, a 169 de ani ai vieţii Imnului nostru Naţional,  „Deşteaptă-te române”.

Reprezentaţie de zile mari

Nădejdile şi dorurile de veacuri ale ţării au năvălit energic de pe scenă, din piepturile zecilor de rapsozi – mai ales copii, dar şi artişti tineri, sau consacraţi. Sala a fost arhiplină. Preţuirea publicului a declanşat ropote de aplauze și a susţinut cu entuziasm frumuseţea spectacolului.

buftea

Momente artistice deosebite

Programul a cuprins o mare varietate a expresivităţilor artistice: cântece, poezii, dansuri din toate zonele ţării.

Mihaela Tănase, dir. interimar al Centrului Cultural a afirmat: “Sărbătorirea acestui eveniment important e o tradiţie pe care o împlinim an de an, în vacanţele de vară. Şi acum, aici, aproape 100 de mici artişti din şcolile  noastre participă la omagierea simbolului nostru naţional”.

buftea

Spectacolul a debutat cu intonarea Imnului ­“Deşteaptă-te române”, pe versuri de Andrei Mureşanu şi muzica lui Anton Pann. A urmat un frumos colaj de poezii patriotice, interpretate de elevii membri ai Cercului de Actorie şi Scriere Dramatică, îndrumaţi de prof. Salex Iatma.  Cei ai Palatului copiilor – Ilfov, din Buftea, coordonaţi de prof. Sorin Marcu au interpretat „Cântă cucu-n Bucovina”. Și elevul Adelin Mîndroc a cules un succes binemeritat cu cântecele “Aşa-i românul”, “Măicuţa mea, să trăiască”!

Dansurile folclorice au ocupat un loc de cinste în programul spectacolului omagial. Ansamblul artistic “Doina Ilfovului”, condus de prof. coregraf Daniela Mîndroc, cuprinde dansatori de toate vârstele, de la copii la adulţi. Pe scenă s-au perindat, între altele, hore, sârbe, „Călușul”, “Ciuleandra”, “Bo­­­­ie­reasca”. Grupul mămicilor din Buftea au făcut deliciul asistenței cu  dansuri din Oltenia, ș.a.

Mărioara Man Gheorghe, invitată de onoare

Cunoscuta interpretă de folclor a ridicat la ­maximum cotele entuziasmului la public. Ea a avut o prestație artistică plină de dinamism. Spectatorii au apreciat și acuratețea filonului autentic popular. Prezența ei scenică a electrizat sala.