Sute de copii, părinți și bunici au umplut, sâmbătă, Stadionul orășenesc ”Constantin Bălălău” din Buftea pentru a participa la Festivalul ”Biblioteca vie a diversității”, organizat de Școala Gimnazială Nr. 1 și Primăria orașului Buftea, un extraordinar prilej pentru desfășurarea unui proiect interjudețean menit să promoveze diversitatea culturală și să ne facă să ne simțim călători prin 22 de țări europene.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția prin nr. 651

Pentru că 21 mai este Ziua Mondială a Diver­sității Culturale, Școa­la Gimnazială Nr. 1 a considerat că este o ocazie foarte bună pentru a promova aceste principii, pornind de la convingerea că toți avem datoria de a onora moștenirea culturală, de a transnite generațiilor ce vin cunoștiințe, informații, dar și valori, norme, aspecte istorice și religioase, semnificații lingvistice și artistice definind matricea culturii noastre. Dar, trebuie să avem și respectul, deschiderea și receptivitatea altor culturi, iar pentru aceasta un festival precum cel intitulat ”Biblioteca vie a diversității” este cum nu se poate mai inspirat, deoarece a provocat sute de copii și părinți să descopere valorile culturale, sociale și gastronomice ale țărilor europene.

”O zi pentru binele copiilor noștri”

Primarul orașului Buftea, Gheorghe ­Pistol a transmis tuturor celor prezenți că s-a alăturat Școlii Gimnaziale Nr. 1 Buftea, în Ziua Diversității, pentru a sărbători împreună, chiar în avans, Ziua Europei, zi pe care o celebrăm pe 9 mai. ”Uniunea Europeană a fost creată pentru a garanta pacea pe termen lung a unei Europe lovite de războaie. Într-un context în care războiul a devenit o realitate atât de crudă și neașteptată la granițele noastre geografice, consider că tema de astăzi, pe care Școala Gimnazială Nr. 1 a abordat-o din biblioteca de diversitate, este o temă actuală, este o temă bine gândită. Cele mai importante obiective al UE, obiective care stau la baza UE, sunt acelea de menținere a păcii și securității la nivel mondial, de promovare a solidarității și a respectului reciproc între popoare, de protecție a dreptului omului și, nu în ultimul rând, de respectare a diversității lingvistice, dar și culturale a popoarelor. Astăzi, vreau să fie o zi pe care să ne-o aducem aminte mult timp de acum încolo, să fie o zi de în care toți să ne gândim la același lucru, binele copiilor noștri”, a declarat primarul Gheorghe Pistol subliniind că Școala Gimnazială Nr. 1 Buftea este o unitate de învățământ renumită la nivel județean, dar și național. Edilul a mulțumit organizatorilor pentru implicarea și rigurozitatea de care au dat dovadă, iar elevilor le-a transmis sănătate și putere de muncă, pentru a continua cu aceeași pasiune activitatea pe aceste teme. Și părinții au fost felicitați pentru modul în care au susținut elevii în arta culinară europeană.

Au fost organizate standuri pentru 22 de țări europene

”În ultima perioadă, societatea tinde tot mai mult să depășească granițele impuse de frontiere, se mondializează. Prin urmare, pentru o bună conviețuire a devenit necesară, implementarea educației interculturale în proiecte educaționale pentru promovarea tole­ranței, a diversității și egalității de șanse”, ­ne-a spus prof. înv. pr. Valentina Moraru. Aceasta a explicat că în acest sens s-a elaborat proiectul educațional „Biblioteca vie a diversității”, înscris în Calendarul Activităților Extrașcolare Regionale și Interjudețene 2022-2023, poziția 946, aprobat de Ministerul Educației. Școa­la Gimnazială Nr. 1 Buftea este inițiatoare și coordonatoare, având ca parteneri 8 unități de învățământ din 5 județe. Coordonatorii proiectului sunt prof. înv. primar Paula-Carmen Mirea, prof. înv. primar Valentina Moraru și prof. înv. primar Mariana Tănase.

Printre obiectivele pro­iectului se regăsesc: pro­movarea educației pen­tru ­diversitate ­culturală, cultivarea spiritului civic, filantropic, tolerant în rândul elevilor, dezvoltarea competențelor de comunicare și lucru în echipă. Tema din acest an a fost ”Pelerin prin Europa”. ”Echipele, constituite din câte o clasă de ciclu primar și una de ciclu gimnazial, au organizat standuri pentru 22 dintre țările europene (România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria). La fiecare stand au fost prezentate pliante și broșuri (cu obiceiuri, personalități, obiective turistice), lucrări de artizanat, costume, produse culinare specifice fiecărei țări. A fost susținut un program artistic cu dansuri și cântece reprezentative”, ne-a spus prof. înv. pr. Paula-Carmen Mirea. Aceasta a precizat că proiectul a mai inclus două activități premergătoare festivalului: una filantropică, de voluntariat, prin donarea de haine, cărți, jucării, rechizite, desfășurată în decembrie, și una de documentare și valorificare a informațiilor prin realizarea de pliante, minighiduri, panouri, desfășurată în martie.

Un proiect de suflet

”Ziua diversității culturale este pentru școala noastră un proiect de suflet pe care am ales să îl împărtășim cu o parte a comunității căreia aparținem. Cultura este cea mai solidă carte de vizită a unui popor, recunoașterea ei de către ceilalți este semn de respect, educație, dorință de pace. Am ieșit pentru a doua oară în acest an școlar dincolo de porțile instituției (mai întâi cu o paradă impresionantă de ziua școlii), antrenând pe lângă copii și părinți, Consiliul Local, Centrul Cultural, Ansamblul ”Doina Ilfovului”, Poliția orașului Buftea, Jandarmeria, Ambulanța București-Ilfov, Administrația Stadionului „Constantin Bălălău“. Ne-am simțit onorați pentru bucuria și încrederea cu care au venit lângă noi, pentru sprijinul, timpul și energia dăruite. Ca de obicei, ne-a fost aproape primarul Gheorghe Pistol, cu energia și generozitatea cunoscute. Considerăm că beneficiul major al acestui festival este acela de a ne aduna împreună, de a funcționa ca o comunitate care se bucură, se sprijină, împărtășește valori”, a transmis directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1, prof. Aretinica Rudeanu.

Un eveniment unic, atât pentru organizatori, cât și pentru participanți

”Am trăit astăzi un eveniment unic, o adevărată provocare atât pentru organizatori, cât și pentru participanți. Acesta a atras cu siguranță atenția și interesul, nu doar ale copiilor, ci și ale părinților, profesorilor și comunității locale”, a spus director adjunct, prof. înv. pr. Mariana Tănase. Aceasta a subliniat faptul că organizatorii au muncit din greu să creeze o atmosferă de sărbătoare, în care fiecare să se regăsească. Reușita festivalului a fost dată de amestecul de culoare și armonie deopotrivă, un prilej de agreabilă întâlnire cu frumosul, creativitatea și curiozitatea. Un festival aduce cu el și sentimentul apartenenței la o comunitate. ”Văzându-i adunați pe spațiul generos al stadionului ”Constantin Bălălău” al orașului Buftea, te încearcă un sentiment de bucurie, de entuziasm, o stare de bine dată de lucrul bine făcut, pe care o simți doar în spațiul intim al unei familii. Cu toții ­ne-am contaminat, vrând-nevrând, de voie bună și am încheiat cu o horă a prieteniei, care a arătat frumusețea unității în diversitate”, a mai spus prof. Mariana Tănase.