Ingrediente: 

roșii

sare (la alegere)

zahăr (la alegere)

alte ierburi aromate (la alegere). 


Mod de preparare: 

Toacă bine roșiile și lasă zeama lor deoparte, cam o oră, într-un vas undeva într-un loc răcoros. După aproximativ o oră partea groasă se decantează iar apa se ridi-că la suprafață. Acum este momentul să îndepărtezi cu o lingură apa de la suprafață și să pui zeama la fiert. Lasă compoziția pe aragaz la foc mic, amestecând din când în când, timp de două-trei ore (în funcție de concentrația dorită) mai exact, până când bulionul bolborosește asemeni unei mămăliguțe. Dacă vrei poți să pui și puțin zahăr, cel mult o lingură la cinci litri de bulion și sare după gust. Toarnă compoziția fierbinte în borcane sau sticle și astupă-le cu dopuri sau capace potrivite. Învelește-le cu pături până a doua zi, apoi depozitează-le în spații întunecate și uscate