Din 1 decembrie, a intrat în vigoare decizia Comisiei Europene privind interzicerea folosirii a trei pesticide din familia neonicotinoidelor, pe motiv că sunt nocive pentru populația de albine
Interdicția va rămâne în vigoare aproximativ doi ani. Ea are menirea să încetinească declinul rapid al coloniilor de albine de pe continent, rata mortalității albinelor atingând o cotă de 30%. Unii specialiști susțin că principala cauză pentru această mortalitate alarmantă este utilizarea pesticidelor pe bază de neonicotinoide. Aceste afirmații au la bază studiul elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranță alimentară (EFSA).
Această decizie este contestată de foarte mulți fermieri europeni. Ei afirmă că din această cauză vor suferi pierderi de miliarde de euro și că vor pierde un instrument important de combatere a dăunătorilor. Sindicatul Național al Fermierilor din Marea Britanie (National Farmers Union – NFU), împreună cu Asociația Apicultorilor Britanici (British Beekeepers Association – BBKA) atrag atenția că dezavantajele ar putea fi mai mari decât avantajele. Reprezentanții fermierilor afirmă că pesticidele cu neonicotinoide ar putea fi înlocuite cu alternative mai periculoase care ar putea ucide nu numai albinele, dar și insectele din sol sau păianjenii. NFU estimează că fermierii vor fi obligați să utilizeze în special pesticidele pe bază de pyretroide pentru protejarea culturilor, în special a celor de rapiță. În plus, aceste plus, aceste pesticide ar putea genera o mai mare rezistență genetică a insectelor la pesticide.
Fermierii deja folosesc mai multe pyretroide decât este nevoie”, a declarat pentru The Guardian Matt Shardlow, militant în domeniul conservării mediului. „Studiile științifice arată că în 95% din cazuri fermierii ar trebui să nu utilizeze insecticide pentru a nu afecta insectele care asigură polenizarea culturilor. Până acum utilizau neonicotinoide și pyretroide cu frâna pusă. Tot ce am realizat acum a fost să eliminăm frâna”, a atras atenția Matt Shardlow.
Marea Britanie a fost una dintre cele opt state care s-au opus interdicției de utilizare a neonicotinoidelor în agricultură. Poziția Marii Britanii, pe care a susținut-o și România, a fost aceea că trebuie adoptate măsuri care să asigure sănătatea populațiilor de albine, dar este necesar ca aceste măsuri să fie sprijinite de argumente științifice.