Elevii vor fi supuși controalelor medicale periodice și vor beneficia de anumite servicii medicale, în incinta unităților de învățământ. Toate școlile, grădinițele și universitățile din țară vor fi obligate să aibă amenajate cabinete medicale, conform unui proiect legislativ. 

Sănătatea elevilor din România va fi pe mâini bune, dacă noul proiect legislativ va fi aprobat și pus în aplicare. În toate grădinițele, școlile și universitățile, inclusiv în cele de la sate, ar urma să fie înființate cabinete medicale, care vor fi dotate cu ehipamentele necesare controalelor preventive și acordării serviciilor medicale de urgență. În cazul unităților de în­vățământ din satele sau orașele mici, care nu dis­pun de spații pentru înființarea acestor centre, cabinetele medicale vor fi amenajate în spații speciale, în apropierea școlilor și vor fi arondate acestora. Măsura legislativă reglementează acordarea serviciilor medicale în grădinițele, școlile, liceele și universitățile publice și private. Aceasta a fost inițiată în scopul supravegherii și promovării sănătății preșcolarilor, elevilor și studenților. 

  Cabinetele, deschise doar în zilele de curs  

Centrele destinate asis­tenței medicale a elevilor, vor funcționa doar în perioadele în care se desfășoară cursurile. Pe lângă investigațiile și îngrijirile de specialitate, elevii vor beneficia și de educație sanitară în școli. 

 Doctorii îi vor învăța pe copii să trăiască sănătos  

Cadrele medicale se vor îngriji cu adevărat de sănătatea elevilor. Doctorii și asistenții le vor „preda” elevilor cursuri de prim-ajutor, însă le vor vorbi și despre prevenția consumului de droguri, a bolilor cu transmitere sexuală, a obezității și a bolilor de nutriție. Aceștia se vor implica și în programe de combatere a violenței în unitățile de învățământ. “Propunerea legislativă urmărește introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor în sistemul educațional, deoarece, uneori, mici gesturi sunt decisive în momentele critice, gesturi, care pot face diferența între viață și moarte. Deși, au existat chiar încercări de desființare a rețelei medicale școlare, în prezent, cabinetele medicale școlare au fost transferate autorităților locale, fără a beneficia de o lege specială”, explică inițiatorii proiectului legislativ. 

Cine va îngriji sănătatea elevilor și studenților?

Echipele medicale care vor asigura asistența de urgență pentru elevii din grădinițe, școli, licee și facultăți vor fi formate din: 

 medic specialist în medicină generală, 

 asistent medical generalist, 

 medic stomatolog,

 asistent medical stomatolog.   

Medicii de medicină școlară vor avea capacitatea de a acorda îngrijiri chiar și în cazuri mai complicate. Aceștia va participa, în prealabil, la o pregătire de specialitate, în secțiile de pediatrie, urgență și epidemiologie.