Planorul dispărut în Masivul Postăvarul a fost găsit!

Cadavrul pilotului Mircea Crăciun, care s-a prăbuşit cu planorul în urmă cu aproape patru luni, în Masivul Postăvarul, a fost ridicat de către anchetatori şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Braşov, urmând ca si epava planorului să fie luată din zona respectivă.

Operaţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei planorului dispărut în urmă cu aproape patru luni şi găsit, sâmbătă, pe 21 noiembrie, în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului, a fost întreruptă, sâmbătă seară, odată cu lăsarea întunericului, pentru a nu pune în pericol vieţile membrilor echipelor de intervenţie, fiind reluată duminică dimineaţă.

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci, a declarat, pentru Mediafax, că ancheta în acest caz este coordonată de către procurorul general Sorin Vasilache, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Braşov, precum şi de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

Echipele de intervenţie au găsit, sâmbătă la prânz, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postă­varul, epava planorului pilotat de Mircea Crăciun şi dispărut în 6 august, aproximativ în aceeaşi zonă, după ce un turist a anunţat la 112 că a văzut bucăţi dintr-un planor. În interiorul epavei, în carlingă, a fost găsit cadavrul, în stare avansată de descompunere, al pilotului Mircea Crăciun.

 

Căutări continue

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţa că Masivul Postăvarul a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într‑o zonă care a depăşit o mie de hectare, însă aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci, din cauza desimii pădurii.

Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, zona respectivă a fost verificată atât cu forţe la sol, inclusiv cu alpinişti, în zonele abrupte, cât şi cu elicoptere şi drone.

Şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spunea că a avertizat, încă din luna august, de la dispariţia planorului în Masivul Postăvarul, că s-ar putea ca echipele de căutare să treacă pe lângă epavă şi să nu o vadă, din cauză că zona era împădurită şi foarte deasă.

 

Zbor de record

Aparatul de zbor a fost închiriat de la o firmă din străinătate de către pilotul Mircea Crăciun, care îl testa pentru prima dată după asamblare.

În 6 august, membri ai Aeroclubului Braşov l-au ajutat pe pilot să se înalţe şi să decoleze din Masivul Postăvarul, în condiţiile în care Mircea Crăciun se pregătea pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

 

Ancheta în acest caz a fost începută încă din 6 august de către procurori ai Parchetului ­Curţii de Apel Braşov, care s‑au sesizat din oficiu, fiind deschis un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor, la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclubului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.