Au trecut și sărbătorile Pascale și, iată, se apropie cu pași repezi acea perioadă frumoasă din an în care ziua este devine foarte lungă iar natura ne cheamă să stăm tot mai mult în aer liber. De regulă, copiii sunt plini de energie și au chef de descoperiri. Cu toții ne dorim să petrecem timp de calitate împreună, dar uneori ideile se epuizează mai repede decât ne-am aștepta. Așa că am adunat aici un mic calendar de activități, împărțit pe luni, care să ne inspire și să ne ajute să transformăm fiecare zi într-o aventură mică, dar memorabilă, în familie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 750, ediția print

Mai – redescoperim natura cu frumusețile ei

În mai, profităm de zilele înverzite și de aerul proaspăt ca să ieșim mai mult în natură, să ne mișcăm, să privim și să ne minunăm. Astfel, putem organiza o vânătoare de comori în parc. De exemplu,  facem o listă simplă de ”lucruri de găsit” (o piatră netedă, o floare galbenă, o insectă, un nor în formă de inimă) și pornim împreună într-o mică aventură. Sau, începem să amenajăm o mini-grădină pe balcon sau pe pervaz, unde plantăm semințe ușor de îngrijit. Copiii pot uda plantele zilnic și pot urmări cât de frumos cresc. Avem și posibilitatea de a ne lua câteva pensule, culori sau chiar bureți și frunze, ca să facem un atelier de pictură în aer liber. Ori să alegem o după-amiază fără ecrane și o transformăm în ziua poveștilor afară. Putem citi împreună așezați pe o pătură, în parc sau în curte, poate chiar în hamac.

Iunie – învățăm jucându-ne

În iunie începem să simțim aerul de vacanță, dar avem încă ritmul unui final de an școlar. E momentul ideal să îmbinăm joaca cu învățarea și să ne bucurăm de timpul petrecut  împreună. Am putea face experimente științifice simple acasă, folosind ingrediente pe care le avem deja (bicarbonat, oțet, colorant, apă și puțină magie). Ne putem imagina că suntem inventatori și creăm propriul nostru joc de societate care impune respectarea unor reguli haioase, zaruri din carton și cartonașe desenate de noi. Desigur, putem pune în scenă un mic teatru de umbre sau de păpuși, cu decoruri improvizate și povești inventate de familie. De asemenea, putem alege câteva poze dragi și realizăm împreună un mini-album de familie sau un colaj tematic ”vara mea preferată”. Sau introducem, în joacă, momente de respirație conștientă ori de  relaxare. Facem exerciții simple care îi ajută pe copii (ca de altfel și pe noi, adulții) să se liniștească după o zi agitată.

Iulie – începem vacanța și aventurile în familie

Când vine iulie, vara este deja în plină desfășurare și ne dorim cu toții să ne simțim liberi, relaxați și conectați cu natura și cu toate minunățiile pe care ni le oferă ea. Fie că plecăm la mare, la munte, la bunici la țară sau rămânem în oraș, sunt atât de multe moduri prin care putem aduce bucurie în fiecare zi, și copilului, și nouă. Putem merge într-o excursie de o zi în natură, pregătind împreună gustările și transformând drumul într-o poveste. Ne putem alege o seară în care să dormim ”altfel”, poate în cort, în grădină, pe balcon sau chiar într-o ”tabără” improvizată în sufragerie unde facem o noapte de observat stelele. Ori, ne putem distra trimițând scrisori sau cărți poștale desenate de copii către prieteni sau bunici. Cu puțină imaginație putem face săptămâna gusturilor noi, în care să descoperim împreună fructe exotice sau preparate din alte țări pe care le gustăm, le desenăm, le povestim. Putem să-i dăm farmec aparte chiar și unei după-amieze în care nu avem planuri. Ce ar fi să  organizăm o petrecere spontană în sufragerie? Muzică, dans, limonadă, ghirlande făcute de noi și chef de joacă. Ce poate fi mai frumos?

Ședință la final de lună!  

La finalul fiecărei luni, ne putem aduna pentru o mică ședință în familie în care să discutăm despre ce ne-a plăcut cel mai mult, ce vrem să mai facem, ce ne-a surprins. Aceste întrebări simple ne vor ajuta să rămânem conectați și să păstrăm vie bucuria micilor momente trăite împreună.