Grijă constantă pentru sănătate!

În coordonarea Unității de Asistență Tehnică și Management a Regiunii București – Ilfov (UATM-R București – Ilfov), din cadrul Programului național de screening pentru depistarea precoce și activă a cancerului de col uterin, susținut de Ministerul Sănătății și derulat de Institutul Oncologic București, unitatea mobilă de screening s-a aflat sâmbăta trecută, în orașul Pantelimon. Prin urmare, în jur de 50 de femei. cu vârste între 25 și 64 de ani, fără intervenții chirurgicale în sfera ginecologică și care s-au înscris telefonic, în prealabil, au beneficiat gratuit de testare Babeș-Papanicolau. Potrivit coordonatorului UATM-R București – Ilfov, dr. Alina Moldovan, o acțiune similară va avea loc și sâmbăta aceasta, 14 august 2021, în același loc – în curtea Școlii nr. 1 din B-dul. Biruinței nr. 80 și la sala de sport a acesteia, din Pantelimon, începând cu ora 10.00, programăriile putând fi făcute la numărul de telefon 0754.071.844. Până acum, în Regiunea București – Ilfov, în perioada de când a devenit operațională unitatea mobilă de screening (achiziționată în cadrul subprogramului, cu fonduri de la Banca Mondială), s-au mai realizat astfel de testări gratuite în Balotești, Moara Vlăsiei/Căciulați, Snagov/Ghermănești și Ciofliceni, în sectoarele 2, 3 și 6 ale Capitalei (circa 1.100 de femei) și, acum în Pantelimon, urmând, în scurt timp, Jilava, Bragadiru sau Măgurele.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 561

Primăria orașului Pantelimon și Direcția de Asistență Socială (DAS) Pantelimon s-au implicat, pe bază de voluntariat, în derularea activităților de sâmbăta trecută și sâmbăta aceasta, reprezentantul DAS Pantelimon, Ramona Mihăescu, precizându-ne că această acțiune de screening s-a mai derulat în oraș și în urmă cu un an și jumătate. De altfel, pe plan local, DAS Pantelimon se implică constant în acțiuni care au ca obiect astfel de campanii de sănătate, care vin în întâmpinarea nevoilor comunității. Spre exemplu, tot pe parte medicală, după ziua de 14 august, când, așa cum precizam anterior, din nou, unitatea mobilă de screening va fi la Pantelimon, tot aici, pe 25 august va avea loc o nouă campanie de donare de sânge.

Ce trebuie știut?

Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti este înscris în Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, adresat femeilor ce au vârsta între 25 şi 64 de ani. Pentru acest program, ce constă în testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou, a populaţiei feminine, IOB asigură specialişti ginecologi (medici şi cadre medii), medici şi biologi anatomopatologi, Laboratorul de Anatomie Patologică, aparatură medicală modernă, specialişti cu cea mai mare experienţă ce pot diagnostica cu acuratețe rezultatele testărilor. Mai mult, IOB are încheiat un protocol de colaborare, cu Patriarhia Română, pentru derularea testărilor în comunitățile defavorizate din Ilfov. De aceea, este foarte important faptul că medicii de la cabinetele individuale (medicii de familie) precum şi alte societăţi, asociaţii (centrele de recoltare, laboratoare, etc.) din Bucureşti şi Ilfov se pot alătura IOB, pentru participarea la acest program, pentru atingerea obiectivelor propuse şi anume:
@ Reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora;
@ Depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;
@ Îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
@ Creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

ATENȚIE!
Femeile care doresc să se se testeze gratuit în unitatea mobilă de screening nu trebuie să fi participat, în ultimii 5 ani, la o testare Babeș-Papanicolau în cadrul acestui program. Sunt acceptate însă, inclusiv persoanele care nu sunt asigurate, adică nu au medic de familie!

DE REȚINUT!
Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. Din păcate, România este una dintre țările UE cu cea mai ridicată rată de mortalitate prin cancer de col uterin, iar prin screening, pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (care se pot îndepărta înainte de apariția cancerului) sau se oferă indicația imediată de tratament, dacă s-a descoperit un cancer în stadiu precoce.

CONDIȚII PENTRU RECOLTARE
@ Recoltarea se face în zilele 10 – 20 de la ultima menstruație;
@ Înainte de recoltare cu 48 de ore: NU se folosește medicație intravaginală (ovule, spermicide, lubrifiant), NU are loc contact sexual, NU se fac spălături intravaginale și NU se folosesc tampoane interne!
Testarea salvează vieți!