Sâmbătă, 18 martie. Peste 60 de localnici din comuna Vidra și-au controlat sănătatea gratuit în cadrul campaniilor ”Sănătate pentru sate” și ”Prevenirea și depistarea cancerului de col uterin”, demarate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, care au revenit, pentru a patra oară, în mijlocul celor din Vidra.
Medicii specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă și ginecologie le-au efectuat localnicilor din Vidra, consultații la standarde înalte de calitate și le-au oferit cele mai bune sfaturi de sănătate. Cei care în urma investigațiilor au fost depistați cu potențial risc de a dezvolta anumite boli sau prezentau suspiciuni de complicații ale unor afecțiuni existente deja au fost îndrumați să-și continue examinarea, suplimentar, în spitale sau centre medicale de profil. În beneficiul localnicilor, de data aceasta, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au integrat în cadrul campaniei “Sănătate pentru Sate” și campania de “Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”.
Astfel, de acțiunea cu numărul 32 au beneficiat 20 de femei cărora li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolau. “Au fost foarte mulți oameni care nu au posibilitatea să meargă în centrele universitare sau în spitale să își facă o electrocardiogramă, o ecografie abdominală, un consult pentru boli de nutriție, așa că acțiunea de astăzi a fost binevenită. Au fost și pacienți care considerau că nu au nicio problemă de sănătate, dar la care am avut surpriza să descoperim că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Astfel, cu cât descoperim și intervenim mai devreme, cu atât cresc șansele de a preveni apariția unor complicații și să evităm probleme mult mai mari”, a spus dr. Niculina Bancu, medic de familie în comuna Vidra. De altfel, medicii din localitate au primit și au susținut cu bucurie această acțiune cu caracter social-filantropic.
Medicii au depistat multe probleme de sănătate
În contextul în care mulți dintre oamenii de la sate nu au acces la informații corecte și complete cu privire la menținerea stării de sănătate și ajung cu întârziere la medic, campaniile demarate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale contribuie mult la îmbunătățirea educației pentru sănătate a localnicilor și, implicit, la creșterea calității vieții acestora. “Astăzi a fost o zi cu totul deosebită deoarece am reușit să integrăm în “Sănătate pentru sate” și campania de ”Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”, o activitate de care au beneficiat 20 de femei cărora li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolau. Pentru activitățile precedente, pe care le-am desfășurat în acest an, în Chitila și Dascălu (71 de cazuri), și în care s-a efectuat screening pentru cancerul de col uterin prin examenul Babeș-Papanicolau, au venit rezultatele investigațiilor. Aceste rezultate arată ca o parte dintre femei au probleme de sănătate pentru care trebuie să se prezinte la ginecolog pentru investigații suplimentare, colposcopie și biopsie, și tratament: 46 au infecții genitale și patru au leziuni precanceroase. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre ele trebuie să primească tratament adecvat. Așadar, aceste deplasări ale medicilor de la IOB și munca voluntarilor de la Patriarhia Română își dovedesc utilitatea. Iar astăzi, faptul că am avut un ecograf cu noi a contat foarte mult, pentru că la screening-ul abdominal s-au constatat foarte multe probleme de sănătate la persoanele care au participat la investigații”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.
Biserica, alături de oameni în toate problemele lor
Campania “Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Peste zece mii de persoane din mai multe județe și-au controlat sănătatea gratuit în cadrul acestui program. “Campania “Sănătate pentru sate” este utilă pentru că putem diagnostica din timp diverse probleme de sănătate pe care pacienții nu le cunoșteau și le putem trata încă din stadii incipiente, astfel încât să nu ajungem mai târziu la afecțiuni mult mai grave, care să necesite internări, intervenții chirurgicale sau alte tratamente mult mai complexe”, a spus dr. Carmen Zaharescu, medic cardiolog, care a oferit consultații pe 18 martie, la Vidra.
Și, ca de fiecare dată, acțiunea de la Vidra s-a bucurat de un real succes și datorită implicării preoților din comună. “Cu toții am conlucrat astăzi la binele comunității. Biserica își îndeplinește astfel misiunea – aduce mângâiere sufletească. Am fost alături de credincioșii din parohia noastră. Suntem alături de oameni în toate problemele pe care aceștia le întâmpină și în viața lor trupească și în problemele lor sufletești. Suntem bucuroși pentru că nu este prima campanie de acest fel, pe care am desfășurat-o în comunitatea noastră, fiind deja la a patra reuniune”, a spus părintele Cristian Preda, de la Parohia Vidra.
Până în prezent, în cadrul campaniei ”Sănătate pentru Sate”, au fost organizate 92 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, în cadrul cărora au fost consultate aproximativ 12.000 de persoane.