@ În școală vor studia circa 1.000 de elevi, iar grădinița va avea o capacitate de aproximativ 200 de preșcolari
Unul dintre cele mai importante proiecte ale comunei Chiajna este foarte aproape de a-și deschide porțile. Este vorba despre campusul școlar din strada Gențianei, în imediata vecinătate a cartierului Militari Residence, a cărui finalizare este estimată pentru luna aprilie, astfel că începând cu anul școlar 2023-2024, unitatea de învățământ va putea fi pusă la dispoziția copiilor din Chiajna.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov ediția print, nr. 641
Campusul școlar din Chiajna este și un proiect foarte drag primarului Mircea Minea, edil care a subliniat și faptul că educația nu este doar pregătirea pentru viață, educația este viața însăși. Acesta este motivul pentru care administrația comunei Chiajna s-a străduit să pună la dspoziția comunității un complex școlar, care a fost realizat la standarde europene, pe o suprafață de aproximativ 29.500 mp. Aici vor funcționa atât o școală, cât și o grădiniță, astfel încât elevii din Chiajna să aibă acces la educație la cel mai înalt nivel, să se dezvolte armonios, iar școala să devină o prioritate pentru ei.
”Piatra de temelie pe care o punem astăzi pentru elevii noștri și tot ce investim în ei, se vor vedea ulterior în viitorul comunității noastre”, consideră edilul din Chiajna. Potrivit primarului Mircea Minea, în școală vor putea studia aproximativ 1.000 de elevi, iar în grădiniță în jur de 200 de preșcolari.
Școală modernă, cu dotări de ultimă oră
Școala va avea 20 de săli de curs, două laboratoare de informatică, un laborator de fizică-chimie, un laborator de biologie, o bibliotecă/sală de lectură, o sală de mese, o sală de festivități, un cabinet medical/stomatologic, un cabinet psihologic, vestiare, cabinet de prim-ajutor, și alte spații administrative. La demisol, este amplasată sala de festivități, dar și un bufet, unde elevii își vor putea petrece pauzele. Totodată, biblioteca cu sală de lectură vor fi tot la demisol.
De asemenea, potrivit proiectantului, „diversitatea cursurilor va fi susținută de amplasarea unor ateliere în care se vor putea organiza cercuri literare sau ateliere de creație.” Totodată, precizează proiectantul, „se va pune accent pe crearea unui spațiu pentru dezvoltarea unor activități educative”. Clădirea are un regim de înălțime format din demisol, parter și etaj. Proiectul a prevăzut și o curte interioară, concepută ca un spațiu de tranziție intermediar între zona exterioară și cea interioară, unde se vor putea asigura atât festivități desfășurate în aer liber, cât și activități specifice recreațiilor. Aria construită a școlii este de 1.488,15 mp, iar aria utilă măsoară 3.493 mp. De asemenea, școala va avea o sală de sport multifuncțională, o sală de tenis de masă și gimnastică, dar și un teren de sport exterior. Sala de sport, cu o arie utilă de 1.102,44 mp, va avea un parter înalt și un etaj și va fi dotată cu instalații sanitare, instalații de încălzire, de ventilare-climatizare, de stingere cu hidranți și instalații de detectare, alarmare și de avertizare la incendii.
Sala de sport va fi dublată și de un teren de sport în aer liber, cu o suprafață de 1.056 mp, care va fi acoperit cu tartan pe o suprafață de 924,20 mp. Aici, elevii vor putea juca minifotbal, baschet și tenis, terenul fiind trasat corespunzător pentru practicarea tuturor acestor sporturi.
Grădiniță care oferă siguranță și stimulează creativitatea copiilor
Grădinița va avea 10 clase care includ fiecare și zona de dormit a preșcolarilor, un cabinet medical și o sală de mese, unde copiii vor primi mâncarea în sistem catering. Primarul a precizat că grădinița va beneficia și de un loc de joacă generos, sub care se află un rezervor de apă pentru pompieri. Pe lângă cele 10 săli, va fi creat un spațiu pentru organizarea unor anumite activități educative, cum ar fi piese de teatru, scenete, vizionare de documentare și filme educative, cu rol în dezvoltarea imaginației și a comunicării. Acest spațiu va fi folosit, totodată, pentru organizarea de serbări.
Potrivit proiectantului, ”se va pune accent pe realizarea unei grădinițe primitoare, cu o imagine axată pe bunăstarea psihologică și fizică a copiilor care vor beneficia de serviciile acesteia. În acest scop s-au folosit materiale calde pentru pardoseli, culori naturale, la interior, spații cu proporții umane, nu monumentale, care să creeze confort pentru copii.”
Clădirea grădiniței are forma literei L, cu parter și etaj parțial, și o arie utilă de 1.817,81 mp. De asemenea, vor fi amenajate alei pietonale, alei de acces pentru autospeciale, precum și o parcare pentru cadrele didactice. Totodată, va fi realizată o platformă pentru activități exterioare acoperită cu tartan, o suprafață antitraumă.
Primarul a anunțat că au fost, deja, transmise notificări tuturor instituțiilor abilitate, astfel încât complexul școlar să își poată deschide porțile fără impedimente.
Primarul mai spune că practic construcția este finalizată în proporție de 90% și proiectul va fi gata în luna aprilie. ”Aceasta este promisiunea constructorului. Mai așteptăm ușile anti incendiu. Așadar, vom inaugura noua unitate de învățământ în luna septembrie, când copiii îi pot trece pragul pentru cursuri”, a precizat edilul. Acesta a explicat că funcționarea noii instituții educaționale va necesita și o reoganizare a structurii de învățământ din comună, fiind necesară reorganizarea circumscripțiilor care să țină cont de adresabilitatea copiilor. ”Acum, presiunea mare este pe clasa pregătitoare. Sunt șapte clase care învață în două schimburi, deși ar trebui să învețe doar dimineața. Aici este nevoie de foarte multe locuri în școli, fiind un cartier foarte mare”, a mai spus Mircea Minea.
De remarcat și faptul că investiția fiind realizată prin fonduri europene, presupune și dotarea cu panouri fotovoltaice și panouri solare, ceea ce înseamnă că noul campus școlar va fi independent energetic într-o foarte mare măsură.
Iată, astfel, că administrația comunei Chiajna reușește să rezolve una dintre necesitățile majore ale localității, având în vedere creșterea numărului de locuitori, deci implicit a copiilor care trebuie școlarizați.
O provocare căreia edili comunei i-au găsit o soluție eficientă, care va deveni funcțională, începând cu anul școlar 2023-2024, grație unor eforturi eforturi concertate în acest sens.