Cumplita boală, de care devenim conştienţi mai mult atunci când se întâmplă cuiva din familie sau dintre prieteni, bântuie şi în judeţul Ilfov mai mult printre bărbaţi decât printre femei.  Neoplasmul malign – aşa cum se numeşte boala în termeni ştiinţifici – are printre medicii oncologi ilfoveni adversari redutabili şi medicul Roxana Berghea de la Spitalul Judeţean Ilfov este unul dintre aceştia.

Medic oncolog Roxana Berghea

C.B.: Cum să ne mai păzim de cancer, doamnă doctor? Ce să mâncăm? Deodorantul dvs. are parabeni?

Roxana Berghea: Cu si­guranţă că da, şi deodorantul meu are parabeni şi nu stau să mă uit înainte. Nu avem cum să ne păzim 100% împotriva acestei boli pentru că chiar dacă am trăi izolaţi într-un glob de sticlă mai există un factor declanşator al bolii pe care nu-l putem controla: ereditatea. Toţi suntem supuşi noxelor din exteri-or şi nu mai putem consuma produse alimentare fără insecticide.

C.B.: Cum stăm la nivel de judeţ?

R.B.: Nu există comună în Ilfov în care să nu existe cineva bolnav de cancer şi bărbaţii sunt mai numeroşi decât femeile. Eu am circa 1000 de pacienţi şi statistica personală spune că forma de neoplasm cea mai des întâlnită este cancerul bronhopulmonar, iar dintre aceşti pacienți 75% sunt fumători. Din păcate, mulţi care vin sunt deja în fază terminală şi îi aduce la medic faptul că scuipă sânge. Pentru femei, colul uterin este zona corpului unde dacă se localizează boala şi aceasta poate fi vinde-cată în condiţiile în care este depistată la timp. De aceea, screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin este o campanie extraordinară care se desfăţoară în Ilfov şi sper ca toate femeile să ceară recomandare de la medicul de familie şi să vină la spitalul nostru să şi facă testul Babeş-Papanicolau.

Se poate depista cancerul doar de la simplele analize? Nu, niciuna dintre analizele simple de sânge nu poate indica medicului că este vorba despre un cancer, prin analizele de sânge vedem anumiţi parametri, dacă există o anemie. Proba biopsică este singura care ne poate spune dacă avem de-a face cu un cancer sau nu.

Femeile trebuie să înceteze să neglijeze cancerul

R.B.: Cancerul de sân loveşte multe femei care îşi depistează prin palpare anumiţi noduli, doar că… neglijează. După ce văd că creşte găluşca, femeile încep să con-ştientizeze, să-şi asume şi, în fapt, să iasă din negare, să înceteze să mai spună „la ce folos să fac tratamentul, că oricum voi muri”…Doar că, şi eu mereu le spun aceas-ta: nu trăim o veşnicie. ­Mulţi dintre cei care nu mai sunt printre noi, nu o fac din cauza unei boli, neapărat. Ba un accident de maşină, ba un ţurţure care cade în cap… Nu ştim niciodată ce ne aşteaptă.

Cum se produce cancerul pulmonar? 

Fumatul este principalul factor de risc al acestui tip de neoplasm, iar dintre simptomele întâlnite niciunul nu este tipic. De multe ori cancerul pulmmonar se manifes-tă după ce a evoluat mult timp în tăcere, făcând ca diagnosticul să se pună adesea în faze avansate. Tusea (sau schimbarea caracterului tusei) este un simptom adesea neglijat de fumători, care-l considera „normal”. Expectorația cu striuri de sânge sau chiar hemoptizia (expectorarea de sânge) sunt adesea atât de alarmante încât paci-entul se prezintă la medic în aceeași zi. Pacienţii mai pot acuza dureri toracice persistente, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, o oarecare răgușeală abia apă-rută dar care nu mai trece, lipsa de aer.

Ce este cancerul de col uterin? 

Cancerul de col uterin este o afecţiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafaţa colului. Colul este partea inferioară de deschidere, îngustă, a uterului. Se deschide în vagin și face conexiunea între uter și vagin. Cancerele precoce sunt adeseori fără simptome, dar pot determina sângerări sau secreţii neobișnuite (scurgeri). Ulterior, apar simptome precum durerea pelviană, durerea de spate și umflarea membrelor inferioare.

Terapiile alternative sunt recomandate în cancer? 

În presa scrisă sau la televizor vedem mereu oameni care susţin că s-au vindecat de cancer datorită unui ceai. Părerile în lumea medicală sunt împărţite există me-dici care se opun total oricărei terapii alternative și există medici care înţeleg să combine metodele de tratament. 

Medicul Roxana Berghea spune: „Personal, nu sunt împotriva lor. Dacă omul consideră că un anume ceai îi face bine, eu nu mă opun atâta timp cât nu intră peste tratamentul meu. Tratamentele cu aloe ajută foarte bine pacienţii în chimioterapie, în schimb, cu argila am avut probleme și nu știam cum să-i mai împiedic pe oameni s-o folosească. Am avut pacienţi cu cancer de colon care au făcut ocluzie intestinală din cauza argilei. Un lucru este sigur: nu s-a descoperit încă medicamentul care să facă minuni. Dar dacă omul crede, acea credinţă îl va motiva să meargă mai departe. Eu pot să garantez că 80% dintre cei bolnavi de cancer iau și terapii alternative, unii recunosc, alţii neagă și nici de-i pici cu ceară nu vor spune”

Care sunt simptomele cancerului de sân? 

De cele mai multe ori, o femeie care are cancer la sân nu are simptome clare. Totuși există semne care trebuie să atragă atenţia unei femei : prezenţa unui nodul dureros la sân; modificarea mărimii sau a formei sânului; umflături la subraţ; modificarea mamelonului sau scurgeri la nivelul acestuia; umflarea totală sau parţială a sânului; iritaţia pielii; durere la nivelul sânilor; dureri ale mamelonului; roșeaţă, scuame, cruste sau îngroșarea mamelonului sau a pielii de pe sân.

Da, cancerul se și vindecă! 

Deși se spune că rata de mortalitate este foarte mare în cancer, auzim și întâlnim oameni care au trecut peste această boală. Jurnaliști precum Corina Drăgotescu sau Dana Deac s-au luptat cu boala și au dovedit-o. 

Medicul oncolog Roxana Berghea ne confirmă: „Eu sunt oncolog de numai cinci ani, nu am o cazuistică bogată dar am și foști pacienţi care s-au vindecat. Și mă gândesc la un cancer de pancreas care a fost primul meu pacient când am venit în Ilfov, e din Mogoșoaia, acum e bine, vine numai la evaluarea anuală. Mai am pe ci-neva care a avut cancerul localizat la  plămâni, locuiește în Buftea, nu mai vine la controale, dar mă sună la fiecare sărbătoare și de fiecare dată mă întreabă dacă-mi aduc aminte de el și eu de fiecare dată îi spun că da, că nu-l voi uita niciodată. Cei care s-au vindecat au luat boala din pripă și s-au luptat cu ea”.


Fotografii: Cristina Bunea