Elevil! A fost aprobat calendarul noului an de învățământ

Atenție, elevi! Pe 12 septembrie începeți un nou an școlar, iar primul semestru îl veți încheia spre începutul lunii februarie. Așa a decis Ministerul Educației care a și dat publicității structura anului de învățământ 2016-2017. Iată câte săptămâni de curs și câte zile de vacanță veți avea, conform calendarului școlar!

Ministrul Educației, Mir­cea Dumitru a aprobat miercuri, 20 iulie, structura noului an școlar. Astfel, anul de învățământ care începe pe 12 septembrie, va avea 35 de săptămâni de cursuri, adică 169 de zile, structurate ca și în anii trecuți, în două semestre. Primul semestru se va desfășura în perioada 12 septembrie – 3 februarie, iar cel de-al doilea, între 13 februarie și 16 iunie.

 Când vine vacanța?

“Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă (24 decembrie – 8 ianuarie), vacanță intersemestrială (4 -12 februarie), vacanța de primăvară (19 – 30 aprilie) și vacanța de vară (17 iunie – 10 septembrie). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 26 mai, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie”, anunță Ministerul Educației.  

 

Niciun an fără programul “Școala Altfel”

La fel ca în anii tre­cuți, în programa șco­la­ră va exista și săptămâna “Școala Altfel”. “Singura deosebire este aceea că, de această dată, pro­gramul se va întinde pe o perioadă de cinci zile consecutive, în baza unei planificări a directorilor unităților de în­­vățământ. “Astfel, în func­­ție de ciclurile de în­vățământ școlarizate, uni­tățile de învățământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie, 27 februarie – 31 martie și 15 mai – 9 iunie (învățământul preșcolar și primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie, 27 februarie – 31 martie 2017 și 15 mai – 9 iunie 2017 (învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal)”, potrivit Ministerului Educației. Metodologie de organizare și desfășurare a programului va fi aprobată tot printr-un ordin al ministrului de resort, însă, numai după ce va fi supusă dezbaterii publice. Este bine de știut că perioada în care se va desfășura programul național “Școala Alt­fel” nu se suprapune cu tezele, olimpiadele sau evaluările importante.

Situațiile în care se modifică structura anului de învățământ

În afară de vacanțele de peste an, mai există și excepții când nu se fac cursuri. Dezastrele sau condițiile climatologice pot duce la întreruperea temporară a cursurilor, modificându-se astfel, structura anului școlar. Și, bineînțeles, zilele declarate libere de statul român. “În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învățământ și inspectoratele școlare ju­dețene vor marca prin ma­nifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua Internațională a Educației), 5 iunie (Ziua Învățătorului) și 1 iunie (Ziua Internațională a Copilului)”, mai informează Ministerul Educației.