Cetățenii pot afla dacă au TBC în urma unor radiografii gratuite care indică alte 14 afecțiuni pulmonare, dar și eventuale urmări ale trecerii prin COVID-19

Loredana Cristian, responsabil grup țintă pe mediul rural din Ilfov, din partea ARAS, ne-a declarat că obiectivul principal al proiectului este realizarea de radiografii pulmonare pentru depistarea tuberculozei, iar caravana ”responsabilă” de județul Ilfov a ajuns deja în majoritatea comunelor ilfovene, în Periș fiind a treia oară.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 573

”Vom merge în absolut toate comunele din Ilfov, în unele, chiar dacă am mai fost vom mai merge, pentru că sunt solicitări venite din partea CJ Ilfov, care a diseminat informațiile despre proiect și așa am ajuns în comunele respective. Cetățenii au fost interesați, au fost locații în care am stat câteva ore și au venit peste 100 de persoane. Urmărim în principal TBC, iar rezultatele sunt comunicate atât pacienților, cât și medicilor de familie, apoi se fac demersuri pentru rezolvarea problemelor medicale. Nu au fost, din fericire, situații foarte severe, iar în cazul depistării unor afecțiuni, pacienții sunt deferiți Ins­titutului ”Marius Nasta”, iar acolo se realizează investigațiile pentru rezolvarea problemei medicale care a fost depistată în urma radiografiei. Ne propunem prin această campanie, îmbunătățirea stării de sănătate a populației, depistarea problemelor medicale. Radiografiile le fac specialiștii din echipa de la Spitalul «Marius Nasta»”, a precizat Loredana Cristian.

Obiectivul pentru Ilfov: 5.500 de radiografii

În cadrul campaniei de screening prevăzută pentru județul Ilfov există un obiectiv de 5.500 de persoane care ar trebui să facă radiografii. Potrivit echipei venite pentru screening în comuna Periș, în Ilfov s-au făcut până acum aproximativ de 2.500 de radiografii. Campania se face în fiecare lună, între 3-5 zile pe lună în câte o comună, prin intermediul unui laborator mobil al spitalului, un laborator achiziționat în cadrul proiectului făcut în parteneriat cu Institutul ”Marius Nasta”.

”Cetățenii sunt infor­mați de primărie, medicul de familie, membrii Consiliului Local. Sunt puse afișe, sunt postate informații pe Facebook. Așa află dânșii, plus că în momentul în care ajungem în localitate se mai duce vorba. Cetățenii sunt interesați mai ales în urma modificării pulmonare produse de COVID-19, din cauza trecerii prin boală. Automat, cetățenii vor să afle dacă sunt urmări, dacă au și alte afecțiuni, dacă au rămas cu sechele. Noi facem radiografie pulmonară pentru depistarea tuberculozei, acesta fiind principalul scop, dar dacă sunt și alte afecțiuni pulmonare, pacienții sunt informați și se recomandă consult de specialitate. Cea mai des întâlnită este fibroza. Am depistat pacienți cu TBC, au fost informați și au fost trimiși la dispensarul de TBC care aparține de fiecare zonă în parte și vor fi urmăriți pentru tratament. Acesta este și obiectivul nostru: și să își poată administra tratamentul corespunzător pentru tuberculoză”, ne-a spus registratorul medical Cristian Popa. Acesta ne-a explicat că multe persoane  nu au simptome și nu știu că suferă de TBC. Tocmai aceasta este cauza principală din care se moare de TBC. ”Din păcate suntem pe primul loc în Europa la mortalitate prin tuberculoză”, a tras un semnal de alarmă Cristian Popa, registrator medical în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

”Avem patru caravane mobile în toată țara, împărțite pe zone regionale. În județul Ilfov avem o singură caravană cu care ne propunem să ajungem în fiecare localitate, iar în funcție de solicitări ne întoarcem. De regulă, se ia legătura cu medicii de familie, care știu situația medicală a pacienților, și cu CJ Ilfov. La Periș suntem a treia oară. Din păcate, TBC nu este o boală foarte mediatizată, nu există informații, nu există o informare corectă. Mulți fug de TBC sau nu știu ce înseamnă. De aceea, venim în ajutorul comunităților, pentru a depista precoce. Proiectul nostru presupune depistarea precoce a tuberculozei și apoi, bineînțeles, tratarea. Tuberculoza se vindecă și atunci noi asta facem, încercăm să mergem în comunitățile unde suntem solicitați, în zonele mai puțin norocoase sau fără spitale, unde cetățenii nu au acces la investigații și atunci venim în ajutorul lor să încercăm să luăm din pripă această boală. Din păcate, multă lume nu știe ce înseamnă această boală”, a mai spus Cristian Popa.

De aceea există registratorul medical, care completează un formular pentru fiecare pacient, urmărind dacă acesta a scăzut în greutate, nu are poftă de mâncare, transpiră noaptea, are respirație dificilă fără efort. Toate acestea pot fi simptome, indicii importante. Radiografia oferă certitudinea prezenței bolii. ”Un TBC netratat riscă decesul. Un pacient bolnav de TBC probabil a avut deja contact cu spitalul de TBC. Se poate trata și vindeca complet, dar poate și recidiva. Aici intervin medicii pneumologi. Noi doar încercăm să depistăm boala din pripă. Oameni primesc bine inițiativa de a face radiografii pulmonare gratuite, iar cel mai important este că noi, datorită unui soft pe care îl avem în fiecare caravană, putem comunica pacientului dacă este sau nu suspect de TBC, iar medicul radiolog împreună cu medicul  pneumolog pot da interpretarea radiografiei și să comunice dacă pacientul are sau nu alte patologii ale plămânului.  Până la 14 afecțiuni pot fi indicate cu ajutorul aparatului de ultimă generație, iar radiațiile sunt extrem de mici, pacientul nu stă mai mult de 1 minut sau 2, deci oamenii pot veni cu încredere la caravană”, a mai spus Cristian Popa.

Adrian Dinu, locuitor din Periș, ne-a spus: ”Vreau să văd dacă am ceva sechele, după ­COVID. Simt oboseală și durere în spate, transpir. Am auzit de caravană, este foarte bine că au venit. Am venit cu soția, deoarece am fost amândoi izolați și ne-am confruntat și cu atacuri de panică”.

Programul de depistare precoce TBC, lansat în județul Ilfov din luna august

Protocolul de cooperare cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), pentru derularea, la nivelul județului Ilfov, a proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” a fost semnat de Ziua Internațională pentru Asistență Umanitară, pe 19 august, de Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele CJ Ilfov. În baza acestui parteneriat, CJ Ilfov își propune realizarea unor acțiuni concrete pentru a facilita accesul cetățenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Prin intermediul deplasării unei caravane, ilfovenii vor beneficia de acces facil, aproape de casă, la consultații medicale puse la dispoziție de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid. Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, dar și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă. Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 și se poate face o recomandare pentru continuarea investigațiilor la un medic specialist. Accesul către serviciile medicale va fi completat de activități de informare, educare și conștientizare a grupului țintă, desfășurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov, iar persoanele diagnostice vor beneficia de activități de sprijin în vederea facilitării participării la tratament (ex. consiliere psihologică, peer to-peer suport, subvenții și alte servicii adaptate și necesare).