Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în data de 20 ianuarie 2021, o listă de ajutoare de minimis de care vor beneficia fermierii români în anul 2021. De asemenea, ministrul a mai precizat că fermierii din vegetal și crescătorii de animale vor beneficia și anul acesta de ajutoarele naționale tranzitorii.

„Din bugetul național, vom continua ajutorul național tranzitoriu. Știți cu toții că am reușit să schimbăm acea dată de referință la bovine care deranja, dar am reușit să o schimbăm din 2013 în 2018, nu așa cum am dorit ca data de referință să fie în fiecare an. De aceea, aici o să vedem care e soluția când vom acorda ajutorul național tranzitoriu la bovine astfel încât banii, marea majoritate a banilor, să ajungă la cei care dețin animale reale.

Acciza la motorină, programul Usturoiul, Bazna și Mangalița, programul pentru sprijinul apicultorilor, de minimis. Un nou program gândesc colegii acum legat de plante aromatice, pentru că am observat în deficitul balanței comerciale că și aceste plante, și aici înregistrăm un deficit comercial foarte mare. Și mult discutatul program Tomata, care în mod eronat s-a spus că s-a renunțat la el. Nu s-a renunțat, se va extinde și se va îmbunătăți, pentru că programul Tomata a consumat, în 4 ani, 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit”, a anunțat ministrul.

Programul Tomata a fost prost gestionat

Adrian Oros a mai adăugat că în Programul Tomata s-au depistat multe fraude și că acesta a fost prost gestionat.

„În 4 ani de zile importurile au crescut în fiecare an, acolo unde am fost sesizați și am verificat ne-am dat seama că programul era atât de prost gestionat încât foarte ușor putea fi fraudat. Doar la o simplă verificare la Olt, anul trecut, am găsit 417 dosare fictive. Dar cel mai important lucru care ne-a determinat să-l extindem a fost acela că majoritatea legumicultorilor și membrii, dar și lideri ai asociațiilor au spus: domnule ministru, numai Tomata există? De ce nu faceți un program de sprijin a legumelor în spații protejate? De aceea, în următoarea perioadă, o să avem consultări pentru fiecare măsură pe care o să o lansăm în perioada următoare atât din bani de la bugetul național, cât și din bani din Programul Național Strategic, pe perioada de tranziție, și împreună cu legumicultorii vom stabili care anume dintre legume vor intra în acest program privind legumele în spații protejate.

În paranteză fie spus, lumea trebuie să știe, legumicultorii știu, în continuare se va derula sprijinul cuplat vegetal, 4.880 de euro pe hectar, anul acesta, pentru legume în spații protejate și aproximativ 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare. Sunt măsuri care se continuă”, a declarat ministrul Agriculturii.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.533