Paradox: economia „duduie”, dar suntem în topul sărăciei
Angela Filote, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a arătat, la conferinţa de prezentare a Raportului de ţară, că, deși România se situează în topul creșterii economice printre statele Uniunii Europene, ea se află, totodată, și în topul sărăciei. Această situaţie demonstrează faptul că modelul de creștere nu este în beneficiul cetăţenilor, iar Comisia Europeană nu-l poate încuraja, a afirmat Filoti. Ea a mai precizat că, acest paradox se explică prin faptul că, în România, competitivitatea este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici și că disciplina economică s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, lipsind investiţiile, decât pe creșterea veniturilor.
România a absorbit 63,48% din fondurile europene
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene (MFE), rata de absorbție curentă a fondurilor europene, pentru perioada 2007-2013, era de 63,48% (12,09 mld. euro), la finalul lunii februarie, iar cea efectivă de 58,86% (11,21 mld. euro). Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice rata de absorbție curentă era de 75,75%, pe Programul Operațional Asistență Tehnică – 80,79%, pe Programul Operațional Sectorial Mediu – 61,99%, pe Programul Operațional Regional – 63,91%, pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 54,51%, pe Programul Operațional Sectorial Transport – 62,65%, iar pe Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative – 90,25%
Taxe, pe ţigările electronice!
Miniștrii europeni de Finanţe propun introducerea de taxe pentru ţigările electronice, care ar putea să fie taxate mai mult decât țigările normale, în condițiile în care popularitatea acestor țigări este în creștere, informează Reuters. În prezent, în majoritatea statelor membre UE, țigările electronice sunt scutite de la plata accizelor care sunt aplicate produselor tradiționale din tutun, pe lângă TVA. Aceasta înseamnă că, de obicei, țigările electronice sunt mai ieftine. În România, potrivit unui studiu, 5% dintre fumători utilizează țigările electronice.
Salariul mediu nominal a scăzut, în ianuarie
Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 lei în luna ianuarie 2016, în scădere cu 171 de lei față de decembrie 2015, respectiv cu 8,1%, potrivit datelor INS. Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost în ianuarie de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decât în luna decembrie 2015. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.113 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.163 lei).