Jucării pentru toată lumea

Maxi Toys, unul dintre cei mai mari retaileri de jucării din Europa, intră pe piaţa din România, în franciză, deţinută de distribuitorul de profil Nicoro Trading, primul magazin urmând să fie deschis în Bucureşti, în Militari Shopping. Magazinul are o suprafaţă de 300 metri pătraţi şi va cuprinde peste 2.000 de jucării, din care peste 30% branduri proprii. Vânzările de jucării şi jocuri din România erau estimate anul trecut, de firma de cercetare Euromonitor, la 160 milioane euro, mai mult de 90% din jucării fiind importate.

Evaziunea fiscală, în creștere

Consiliul Fiscal estimează evaziunea fiscală pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, faţă de 13,8% cât a estimat pentru 2012, în timp ce gradul de colectare este foarte scăzut, de sub 60% din obligaţiile bugetare, potrivit preşedintelui instituţiei, Ionuţ Dumitru. „Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări“, a spus Dumitru. El a arătat că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%.

Peste un miliard, investiții străine

Investiţiile străine directe au depăşit un miliard de euro în primele cinci luni, în creştere cu 13,9%, faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care în luna mai România a atras cel mai mare flux de investiţii din acest an, de 306 milioane de euro, arată datele BNR. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,091 miliarde de euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 910 milioane euro, iar creditele intragrup 181 milioane euro, a anunţat Banca Naţională. Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Asistați social, dar cu afaceri

Persoanele din categoriile vulnerabile şi cu statut de asistaţi social vor putea dezvolta afaceri pe fonduri europene, în cadrul proiectului alocându-se 200 de milioane de euro, pe exerciţiul financiar 2014-2020, a anunţat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea. Potrivit ministrului, finanţarea are ca principal obiectiv incluziunea socială şi se referă, în primul rând, la acele categorii de persoane vulnerabile, respectiv persoane şi familii care au mai mult de doi copii şi sunt în situaţii dificile, persoanele cu dizabilităţi, persoanele de etnie romă, copiii aflaţi în situaţii de risc sau familiile monoparentale. Potrivit acesteia, înscrierile se pot face în perioada 28 iulie – 11 august, iar suma minimă care poate fi accesată pentru un proiect este de 50.000 de euro.