Premieră pe litoral
Un om de afaceri turc va dezvolta, pe un teren de 35.000 de metri pătraţi de pe litoral, în localitatea 23 August, de lângă Olimp, un complex cu 900 de apartamente, un hotel de cinci stele, piscine, restaurante, baruri, cluburi și terenuri de sport, care va fi dat în folosinţă, treptat, până în 2016. Dezvoltatorul va lansa în premieră în România conceptul de „proprietate periodică”, prin care un proprietar va avea acces la concedii pe viaţă într-o casă de vacanţă care îi va aparţine în fiecare an, timp de o cel puţin o săptămână, având posibilitatea de a o închiria, vinde sau lăsa moștenire. Preţul de lansare al unei astfel de proprietăţi variază între 3.750 și 4.250 de euro, pentru condourile cu vedere la mare și piscină.
Spații de închiriat de la CFR
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA organizează 8 licitaţii publice pentru închirierea a peste 1.000 de spaţii comerciale și terenuri, în suprafaţă totală de aproape 390.000 de metri pătraţi, în vederea optimizării fluxului de numerar. Licitaţiile vizează vânzarea 1.072 de spaţii cu o suprafaţă totală de 42.060 mp și terenuri totalizând 347.358 mp, către agenţi economici care doresc să-și extindă activităţile comerciale, administrative sau de prestări servicii la nivel local, regional sau naţional. Reprezentanţii CFR menţionează că gările „modernizate la standarde europene“ asigură agenţilor economici condiţiile optime pentru a-și adapta ofertele de produse și servicii la cerinţele celor aproximativ 60 de milioane de călători, care tranzitează, anual, staţiile de cale ferată.
Joc periculos pentru Guvern
Reprezentanţii investitorilor consideră că retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a proiectelor Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală, fără consultarea mediului de afaceri, generează suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente. Ministerul Finanţelor a anunţat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului, înainte de începerea dezbaterii publice. Surse oficiale au declarat că ministrul Finanţelor a transmis miniștrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru mașini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări faţă de forma iniţială.
Aurul rămâne la putere
Uncia de aur a câștigat 8% în valoare, în acest an, apreciindu-se până la o cotaţie de 1.300 de dolari pe bursa de la Londra, în condiţiile în care, la începutul anului, majoritatea analiștilor anunţau că uncia de aur ar putea coborî în acest an la 1.000 de dolari. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. Evoluţia aurului din acest an are loc după un an 2013 extrem de slab pentru metalul galben, care a raportat o scădere de 27% a cotaţiei. Prăbușirea cotaţiei aurului, de anul trecut, după 12 ani de creștere, a fost cauzată de vânzările făcute de investitorii internaţionali, care s-au temut că era stimulilor financiari pompaţi de banca centrală americană Fed se apropie de sfârșit, dar și de transferul banilor pe pieţele de acţiuni aflate la maxime istorice în 2013.