Nicăieri nu-i ca în București
Bucureștiul a atras anul trecut 1,32 milioane de turiști, dintre care aproape 600.000 de străini, mai mult decât orașele Constanţa (436.500 turiști), Brașov (396.300 turiști), Timișoara (224.400 turiști) și Sibiu (222.800 turiști) împreună și de două ori mai mulţi decât pe întreg litoralul. Topul a ţinut cont de înnoptările în structurile de cazare și nu face diferenţa între cei veniţi special să petreacă o vacanţă, oamenii de afaceri care călătoresc în interes de serviciu, sau persoanele ajunse cu diverse probleme într-un oraș și cazate la hotel. De altfel, întreaga statistică românească nu face diferenţa între aceste segmente, încadrându-le împreună la categoria „turiști”.
Scăderea TVA, pe agendă
Premierul Ponta le-a cerut miniștrilor Finanţelor și Agriculturii să pregătească scăderea TVA și pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne, după reducerea operată la pâine, spunând că îi va susţine anul viitor pentru această măsură, chiar dacă nu va mai fi „în aceeași echipă”. El a apreciat că reducerea cotei TVA la pâine, aplicată din luna septembrie a anului trecut, a fost un succes. Cota TVA pentru pâine și produse de panificaţie a fost redusă de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie 2013. Ministerul Finanţelor Publice estimează că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.
Platformă online pentru persoane fizice
ANAF a lansat platforma online, pe site-ul propriu, prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării și autentificării cu username și parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator și decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic. Platforma, denumită „Spațiul virtual privat”, este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru București și Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore. Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute atașate.
563 de locuri de muncă în Ilfov
Peste 18.000 de locuri de muncă sunt disponibile, la nivel naţional, cele mai multe fiind în Cluj, București, Prahova, Arad și Iași, cele mai puţine în Bacău, Mehedinţi, Caraș-Severin, Suceava și Sălaj, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe oferte de angajare sunt în Cluj (2.104), București (1.903), Prahova (1.529), Arad (1.102), Iași (905), Timiș (820), Argeș (766), Satu-Mare (578), Vâlcea (572), Harghita și Ilfov (câte 563). Judeţele cu cele mai puţine locuri de muncă sunt Bacău (10), Mehedinţi (14), Caraș-Severin (18), Suceava (46), Sălaj (60) și Ialomiţa (65).
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa http://www.semm.ro/LMV/home.seam.