România, codașă la nivelul salarial
La șapte ani de la integrarea în UE, angajaţii români sunt codașii Europei în materie de salarii, iar în prezent, un manager de top din România are un salariu de 19 ori mai mare decât un muncitor calificat, pe când această diferenţă, în state precum Germania, este de 1 la 5. Datele arată că un casier dintr-un hipermarket câștigă în România un salariu mediu brut de 375 de euro pe lună (circa 270 de euro net), în timp ce un angajat pe o poziţie similară din Germania are un salariu de 3.167 de euro brut pe lună (de aproape 8,5 ori mai mare), iar unul din Franţa câștigă 1.733 de euro brut pe lună (adică de 4,6 ori mai mult). Diferenţe notabile, dar mai mici, sunt faţă de Polonia (unde un angajat pe o poziţie similară câștigă cu 26% mai mult decât un român) sau de Ungaria, unde un casier câștigă cu 13% mai mult decât unul român. Aceste diferenţe se păstrează și la nivelul unui muncitor în fabrică din domeniul automotive sau șofer, deși la nivel de top management decalajele salariale sunt mai mici.
200.000 de români nu mai merg în vacanță
Peste 200.000 de turiști cu venituri reduse care, înainte de criză, plecau o săptămână în concediu în străinătate cu 200-300 de euro, au renunţat la vacanţe, după 2009, din cauza scăderii veniturilor din ultimii ani și își petrec zilele libere acasă sau la ţară, potrivit agenţiei Perfect Tour. „După 2009 au dispărut din piaţă cei care aveau un buget foarte mic pentru o vacanţă în străinătate. Nu mai merg deloc. Au dispărut din piaţă peste 200.000 de astfel de turiști, care dădeau până la 300 de euro pe o vacanţă în străinătate”, a declarat Sorin Văduvoiu, directorul Perfect Tour, agenţia de turism cu cea mai mare cifră de afaceri din România. Turiștii cu venituri reduse plecau în concedii cu autocarul, în special în Grecia, și Bulgaria, la hoteluri de două stele sau studiouri.
O nouă bancnotă de 10 euro
O nouă bancnotă de 10 euro a intrat în circulație, alături de vechea bancnotă, care va fi acceptată în continuare, a informat Banca Central Europeană (BCE), într-un comunicat de presă. Aceasta este a doua bancnotă din seria ”Europa”, care a intrat în circulație după introducerea noii bancnote de 5 euro, în luna mai 2013. Potrivit BCE, deși au aceeași mărime și o înfățișare similară cu cea a bancnotelor euro aflate în prezent în circulație, noile bancnote din seria ”Europa”au încorporate diverse elemente de siguranță. Bancnotele din seria ”Europa” cu denominări mai mari (20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro și 500 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani.
Ce nevoi are Poșta…
Poșta Română are nevoie de investiţii de 100 milioane de euro pentru a putea furniza servicii similare unui operator din Europa, bani care vor fi aduși de viitorul investitor strategic atras în urma procesului de privatizare, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea. La finele lunii iunie, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat că a prelungit cu trei luni, până la 30 septembrie, data limită de depunere a documentelor de participare și a ofertelor preliminare și neangajante pentru vânzarea a 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poșta Română. Statul, prin MSI, deţine 75% din acţiunile CNPR, iar restul de 25% sunt deţinute de Fondul Proprietatea.