Rămâne 16%

Cota unică de impozitare va fi menţinută la 16%, TVA la pâine va rămâne în continuare redusă la 9%, fiind luată în calcul reducerea acesteia și la alte categorii de produse, cum ar fi cele bio, a declarat premierul Victor Ponta. „Și, în mod sigur, încercăm anul viitor și alte categorii. Eu promovez reducerea TVA pentru produsele bio, dar mai sunt și alte produse unde putem să ne gândim la acest lucru“, a adăugat premierul.

Energia nu crește

Noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie 2014 și care vor fi aplicate companiilor din sectorul energetic nu ar trebui să afecteze foarte mult preţul final al energiei, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Întrebat dacă noile taxe vor fi suportate de companiile energetice sau de consumatorii finali, Niţă a răspuns: “Principiul trebuie să fie win-win, trebuie să câștige toată lumea”, a precizat el. Ministrul a amintit că, de la 1 ianuarie, va scădea cu 10% contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă și, în plus, se vor căuta metode de a reduce tarifele de transport la energie și gaze naturale, măsuri care vor avea ca efect scăderea facturii la energie. 

Au crescut salariile cu…5 lei

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.609 lei, în luna septembrie 2013, în creștere faţă de luna precedentă cu 5 lei (0,3%), iar cel brut a fost de 2.223 lei, cu 0,2% mai mare decât în august 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică /INS/. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut și a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (883 lei).

Plan pentru neperformante

Banca Naţională a României trebuie să elaboreze, până la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante în sistemul bancar și să propună un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI și a Comisiei Europene. După ce finanţatorii externi vor analiza măsurile propuse de BNR, vor pune la dispoziţia băncilor și expertiza altor ţări care au fost în aceeași situaţie. Spre exemplu, băncile din Irlanda au luat la rând toate creditele restante și au stat de vorbă cu fiecare client în parte, pentru a vedea de ce acesta nu-și poate plăti ratele la timp și ce se poate face pentru a îmbunătăţi situaţia.