Contractele de creditare nu vor mai fi titluri executorii

În Senat a fost adoptat un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală încheiate de o instituţie de credit, nu constituie titluri executorii. Proiectul adoptat are un singur articol, care abrogă articolul 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii. El va fi trimis către Camera Deputaților, care este for decizional. În expunerea de motive se arată că, „Mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor în urma unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanţe (aceștia din urmă fiinţând și funcţionând ilegal), fără să li se fi dat șansa unei opoziţii sau a unui apel la hotărârea judecătorului de încuviinţare a executării silite și fără să li se fi dat șansa de a se pune sub protecţia tribunalului, așa cum se întâmplă în majoritatea Uniunii Europene”.

 

Paradox! Lukoil va alimenta mașinile DNA

Lukoil România va furniza carburanţi pentru mașinile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce instituţia a atribuit companiei un contract de 4,7 milioane lei, fără TVA, în urma unei licitaţii deschise, desfășurată prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, necontestată de ceilalți participanți. Oferta câștigătoare a îndeplinit dispoziţiile legale în materie de achiziţii publice, adică criteriul celui mai scăzut preț. Acordul cadru se va întinde pe o perioadă de patru ani și vizează livrarea de benzină fără plumb și de motorină, pe baza cardurilor de credit și a bonurilor valorice, la benzinăriile companiei.

 

Trecem la euro peste vreo 7 ani?!

Specialiștii BNR apreciază că România ar putea atinge un nivel „decent” de convergenţă reală pentru aderarea la zona euro de-abia prin 2022-2023, afirmă viceguvernatorul Bogdan Olteanu, care susține că decizia aderării este una politică. O condiție obligatorie pentru acest pas este determinată de convergența nominală (armonizarea politică și monetară cu UE) și cea reală, care vor trebui să atingă un nivel rezonabil. Olteanu a mai punctat și că România este una dintre puţinele ţări din afara zonei euro care privește cu optimism adoptarea monedei unice.

 

18.000 mii de tichete rezervate în Programul Rabla

Până în prezent, peste 18.000 de tichete au fost rezervate în sistemul informatic al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul programului „Rabla 2015”, potrivit instituției. Cele 18 mii de tichete au fost rezervate atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice. În cadrul programului, au fost analizate 1.243 dosare, din care 618 dosare au fost acceptate, pentru 2.089 de autovehicule, iar 625 de dosare au fost respinse. Lista persoanelor juridice și a instituțiilor publice acceptate în program este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro). Persoanele interesate să participe la Program mai pot depune dosarele de finanțare, la sediul AFM, până la data de 30 octombrie 2015.