@˜ Primăria Popești-Leordeni a ofertat administratorul pentru întreaga suprafață de teren ce reprezintă căile de acces, spații verzi, teren curți construcții și instalații de apă și canalizare

Cartierul de blocuri de lângă fosta fabrică de anvelope Danubiana are nevoie urgentă de reabilitare și modernizare, cel puțin în privința străzilor și a utilităților care sunt într-o stare avansată de degradare. Deși SC Danubiana SA este în faliment, administratorii nu au dorit până acum să cedeze nici străzile, nici utilităţile și au vrut ca Primăria Popești-Leordeni să cumpere drumurile de acces către blocuri, fapt care nu este chiar normal. Danubiana a vândut apartamentele către cei care le primiseră de la „stat” fără terenul pe care este construit blocul. Întregul cartier ale cărui utilități datează din anii 80 are nevoie de o schimbare în ceea ce priveşte infrastructura edilitară şi rutieră.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 558, ediția print

Danubiana este însă acum,”la un DA distanță de modernizare!”, a anunțat primarul orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob. ”Așa cum mă cunoașteți (…) Danubiana este și va rămâne o comunitate strâns legată de persoana mea”, a adăugat acesta pe pagina sa de socializare. SC Danubiana SA a fost ofertată pe 25 iunie 2021 de Primăria orașului Popești-Leordeni pe întreaga suprafață de teren ce reprezintă căile de acces, spații verzi, teren curți construcții și instalații de apă și canalizare. ”Suntem încrezători într-o cooperare matură și constructivă cu reprezentanții legali ai SC Danubiana SA, astfel încât oferta noastră să fie acceptată și prin preluarea acestui teren, Primăria orașului Popești-Leordeni să poată demara de urgență lucrările, în baza proiectului de modernizare a cartierului. Locuitorii din Danubiana să nu se îndoiască nicio clipă de ambiția mea pentru cei care mi-au dovedit o susținere imensă!”, a mai precizat primarul Petre Iacob.

”Cartierul Danubiana se găsește în fosta zonă industrială a orașului Popești-Leordeni. Atât blocurile de locuințe pentru familiști, cât și rețelele de utilități publice sunt proprietatea SC Danubiana SA, firmă în faliment, la momentul de față. În zonă locuiesc aproximativ 2.000 de persoane cu foarte mulți copii. Blocurile însă nu au fost gândite și nici dimensionate pentru familiști și nici rețeaua de drumuri pentru numărul mare de autovehicule care circulă în prezent în orașul Popești-Leordeni. Rețelele de utilități sunt, de asemenea, învechite. Conductele de apă datează din anul 1977, deci sunt într-o stare de uzură avansată. Și canalizarea menajeră este din anul 1983 și totul este învechit. Având în vedere că sunt în proprietatea societății, Primăria nu a putut să facă investiții de niciun fel în zona respectivă, fiind o zonă de proprietate privată. Singura soluție care ne-a rămas în situația aceasta a fost să facem cumva, să găsim o modalitate de a intra în proprietatea acelui teren, astfel încât primăria să devină proprietar pe tot ce înseamnă teren adiacent blocurilor și să putem interveni legal cu investiții pentru modernizarea rețelelor de utilități, zonă verde, drumuri etc.”, ne-a explicat administratorul public al orașului Popești-Leordeni, Alin Todireanu.

Primăria a făcut demersurile pentru realizarea investiției ”Modernizare Cartier Danubiana în orașul Popești-Leordeni”. A fost făcut un raport de evaluare, în primă fază în vederea exproprierii. ”Algoritmul pentru expropriere este unul fix, care ține cont de zonă, în funcție de o anumită grilă, de un anumit algoritm, care nu ține cont de terenul pe care îl ai dacă vrei să construiești ceva, să investești, să câștigi un profit sau pur și simplu, să iei o rețea , să o faci funcțională, în folosul cetățenilor. Și atunci, văzând valoarea destul de mare, așa cum am considerat-o noi, în jur de 34-35 euro/mp cum a rezultat raportul de evaluare în vederea exproprierii, am apelat la un raport de evaluare la fața locului, fix pe posibilitatea noastră, în vederea stabilirii unei comisii de negociere care să ne permită să intrăm într-o fază de achiziționare directă”, ne-a mai spus administratorul public.

Raportul de evaluare al Primăriei a stabilit un preț orientativ

S-a demarat așadar un alt raport de evaluare în vederea achiziționării terenului fix, în suprafață de 17,743,36 mp, însemnând toată zona, mai puțin terenurile de sub blocuri. Din raport a reieșit valoarea de 427.000 lei, respectiv 86.780 euro pe tot terenul, ceea ce ar fi însemnat o valoare medie pe mp de 24 lei, adică circa 5 euro/mp. ”Acest raport de evaluare ne permite să deschidem o negociere prin comisia de negociere. Acum discutăm în baza unui raport de evaluare fix pe nevoia noastră, dar prin comisia de negociere nu suntem obligați să ținem cont de prețul acesta. Astfel, noi am pornit o negociere cu Danubiana. Am inițiat o ofertă către dânșii în care înainte să le spunem oferta finală pe care le-o înaintăm, le-am enumerat niște puncte de vedere și am motivat oferta. Am ținut cont și de faptul că evaluatorul nu a efectuat nicio expertiză tehnică în detaliu și nici nu a inspectat acele părți care sunt acoperite sau inaccesibile, în speță canalizarea și rețelele, acestea fiind îngropate. Am expus faptul că toate rețelele de apă potabilă sunt din anul 1977. Aceasta este o problemă foarte mare privind consumul de apă, utilizarea ei și riscul de îmbolnăvire a celor care locuiesc acolo. Am precizat că inclusiv canalizarea pentru ape pluviale și apă menajeră au o vechime foarte mare, din 1983. Am subliniat și faptul că înstrăinarea terenului de către SC Danubiana SA deși ar produce în mod real o degrevare de sarcini și obligații face proprietarul răspunzător, având în vedere că societatea este în faliment. Am subliniat de asemenea, că terenul în cauză, reprezentând căi de acces, drumuri, instalații de rețele nu ar produce cumpărătorului, adică Primăriei, decât cheltuieli și obligații, în detrimentul unei tranzacții în care bunul imobil să poată fi obiectul unei investiții generatoare de profit. Și am încheiat cu scopul final și real privind interesul manifestat de Primăria orașului Popești-Leordeni pentru achiziționarea acestui teren: faptul că se limitează la imposibilitatea actuală a Primăriei de a investi fonduri publice în sprijinul comunității din cartierul Danubiana, în instalațiile, construcțiile speciale și căile de acces, întreaga zonă fiind la acest moment domeniu privat. Am înaintat astfel oferta noastră finală pe care am considerat-o  în comisia de negociere, la o valoare de de 5 lei/mp”, a detaliat Alin Todireanu.

Oficialii SC Danubiana au solicitat răgaz pentru a efectua propriul raport de evaluare

Oficialul a precizat că reprezentanții SC Danubiana SA au transmis un răspuns potrivit căruia oferta a fost înregistrată. Însă, societatea a avut o Adunare a Acționarilor prin care s-a stabilit demararea unui raport de evaluare și din partea societății.

Atfel spus SC Danubiana SA a solicitat  Primăriei Popești-Leordeni să aștepte rezultatul acestui raport, conform deciziei acționarilor, urmând ca ulterior să poată fi demarată negocierea între părți.

Administatorul public spune că proiectul de modernizare a cartierului este foarte clar și a fost explicat de la bun început pentru a se înțelege în ce va consta. Primăria nu vrea doar să ia terenul, ci să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din zonă. Mai exact, proiectul presupune reabilitarea rețelelor de utilități, modernizare rețele de iluminat și curent slab, reabilitare străzi, trotuare, amenajare peisagistică, având în vedere că zona dispune de numeroase spații verzi.

”Pentru locuitorii cartierului, modernizarea ar însemna foarte mult. Toate investițiile de acolo au fost făcute din fonduri private. Am încercat să le înțelegem nevoile, dar, oficial nu am putut să intervenim pentru că nu este domeniu public. Avem acum promisiunea, de la reprezentanții SC Danubiana, că imediat ce se va finaliza și raportul de evaluare al dânșilor, vom relua discuțiile. Suntem încrezători că vom ajunge împreună la un consens și vom avea o soluție”, a concluzionat administratorul public al orașului.