În numărul trecut al publicației noastre, în urma sesizărilor unor cititori, arătam că aceștia întâmpină probleme cu aprobarea dosarelor pentru îngrijirea bolnavilor la domiciliu. Ca urmare acestui articol CAS Ilfov, prin președintele său, dr. Eugen Ghinescu, a ținut să vină cu precizări, pentru a ne aduce la cunoștință situația reală.
În anul 2011, pentru îngrijirea bolnavilor la domiciliu, a fost alocată suma de 462 mii lei. De aceste îngrijiri au beneficiat pe tot parcursul acelui an 162 de persoane, prin intermediul, unicei pe-atunci firme specializate, “Alicia”. În anul următor, 2012, bugetul Casei de Asigurări a primit suma de 494 de lei, iar bolnavii au beneficiat la domiciliu de îngrijirile a 5 firme cu care CAS Ilfov a încheiat contracte de colaborare. Bugetul s-a dovedit, însă, insuficient, având în vedere faptul că, numai în prima jumătate a anului, au fost aprobate 199 de dosare, cu 37 mai multe decât în tot anul precedent. Dacă mai punem la socoteală devalorizarea accentuată a leului și creșterea prețului la combustibil, deficitul este cât se poate de vizibil. Aceasta în condițiile în care suma fixă destinată îngrijirii acestor bolnavi nu a fost reactualizată.
În această situație, președintele CAS Ilfov, dl. dr. Eugen Ghinescu s-a văzut nevoit să solicite o suplimentare a fondurilor destinate acestor bolnavi. Astfel, prin adre-sa nr 12667 din 31 mai 2012 CAS Ilfov cerea suplimentarea cu 800 mii lei a bugetului pentru pacienții care au nevoie de îngrijiri la domiciliu. De asemenea, în această adresă se solicita suplimentarea cu 900 mii lei a fondului pentru pacienții care au nevoie de dispozitive medicale. Se mai solicitau fonduri și pentru Ambulanța București -Ilfov(1500 mii lei), pentru examene paraclinice(600 mii lei), pentru specialități clinice(150 mii lei) și pentru recuperare(100 mii lei). Acești bani sunt așteptați după data de 1 iulie, odată cu rectificarea bugetară la nivel de CNAS.
De ce sunt respinse unele dosare?
Cauzele sunt variate. „ Unii pacienți, sau aparținătorii acestora se prezintă la noi cu dosarele după expirarea termenului legal de 5 zile de la externare.”, ne-a decla-rat dr. Ghinescu. „Alteori dosarele sunt aduse de reprezentanții firmelor specializate, fapt care, de asemenea, contravine Hotărârii de Guvern care reglementează acest mod de îngrijire a pacienților. Nu rareori descoperim documente medicale falsificate, în care semnăturile de pe anumite acte nu corespund. De asemenea, comisia noas-tră medicală constată prescrierea unor proceduri medicale care nu sunt necesare având în vedere diagnosticul și boala de care suferă pacientul. Ce poate fi mai absurd și mai hilar decât prescrierea de spălături vaginale unui pacient de sex masculin? Datoria noastră este deci să limităm cât se poate cheltuielile inutile, pentru ca de aces-te fonduri să beneficieze câți mai mulți pacienți.”
Tot dr. Ghinescu ne-a precizat că, în așteptarea suplimentării fondurilor, CAS Ilfov a limitat temporar durata acordării îngrijirilor la domiciliu la 30 de zile, urmând ca, odată cu acordarea banilor, să prelungească, acolo unde este cazul, pe baza aceluiași dosar și la solicitarea firmelor de îngrijire, această perioadă să fie prelungită până la durata maximă prevăzută de HG, de 90 de zile. Altfel, exista riscul ca o parte din pacienți să nu mai beneficieze de aceste servicii.
În concluzie, președintele CAS Ilfov, dr. Eugen Ghinescu, ne-a asigurat că va depune toate eforturile pentru ca acest mod de îngrijire a bolnavilor, care degrevează bugetul spitalelor de multe cheltuieli, să rămână cel puțin la standardul actual.